I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Borgejordet ca 1935

Hedrum Historielag hadde rett før påske i 2007 en svært vellykket mimrekveld. Kvelden hadde gamle Nanset som tema. Blant de mange lokalenavnene som i kveldens løp ble nevnt var Borgejordet. Dessverre finnes det ikke mange publiserte bilder av denne bondegården, som for den oppvokne slekt er totalt ukjent. En skikkelig ”by-bondegård” minnes vi som vokste opp i området. Hest, kuer innenfor elektriske gjerder (som selvfølgelig måtte utforskes, med dertil følende ubehag), griser og høns, henting av skyller med hest og vogn på Nanset, potetopptaking osv., det ble vår første kjennskap til en basisnæring “midt” i byen.
På låvens nordside minnes fortsatt den åpne “møkkakjelleren”. Fin å skli på når den var frosset. En klassekammerat har nok ett annet minne da “islaget” ikke lenger holdt vekten hans. Slett ingen vakker gutt som ruslet hjem til mor etter en nøye intern studie av møkkahaugen den dagen. (PS Vi sluttet med skliingen der etter dette ! )
Inne på på det store kjøkkenet sto ett stort kjøkkenbord, her husker jeg den røde hjemmelagede saften smakte spesielt godt tidlig på 50-tallet. Ned fra taket, eller var det kanskje ned fra lampen over, hang den seige fluefangeren med en rikholdig samling av små landede, noen fortsatt flagrende, kryp. Men som ikke det var nok, nærmest ned fra samme tråden hang en stor “krystallklump” med det velsmakende kandsissukkeret. Gamle Borge var inne på en kaffetår som snarest, og rett som det var fanget han opp sukkeret, sudde noen sekunder, smattet litt fornøyd, for deretter å spørre om ikke jeg også ville ha en smak! Jaja, det var andre tider den gang.

Utrolig er det derfor at det fra soveværelsesvinduet i Sophus Buggesvei 10 en gang midt på 1930-tallet ble tatt 2 fotografier, som her har blitt satt sammen og utgjør et panoramabilde av Borgejordet mellom husrekkene i Sophus Buggesvei og Skogveien mot øst.

Borgejordet var i sin tid, før 1900, en del av de i dag ukjente og glemte Bulleløkkene, som lå på hver side av Greveveien. Navnet hadde de fra overinspektør Henrik Bull, som brukte området på 1800-tallets begynnelse. I 1894 kom jorden her og en del jord på Hovland i Jens Larsen Borges eie. Peder Ludvig Borge overtok dette i 1913 etter sine foreldre, og la tidlig ut en del av jorden til ettertraktede tomter, som det var blitt ett stort behov for nære bygrensen.

Paul J. Borge forsatte driften av farsgården mellom 1952 og 1966, og hans kone Bodil forsatte etter hans død.

Men på 1980-tallet var det slutt på Borgejordet i gammel forstand. Mange nye tomter ble lagt ut og for den oppvoksende generasjon vil selv vår nære historie, ”være urgammel” !

Annonse

Bildesamlingen (89 bilder)

 

Nanset (33 bilder)

 

Andre bildealbum