I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Norske styrker, med Larviks innslag, i Scotland og England under andre verdenskrig

Gjennom de 5 krigsårene 1940-45 skulle utrolig mange nordmenn få kortere eller lengre opphold i Scotland og England. Ikke få av disse var fra Larvik og distriktet omkring. Kanskje finnes det fortsatt upubliserte bilder og masse informasjon om deres krigsinnsats og kanskje også deres dagligliv.
For å rulle i gang denne ballen, starter jeg med ett par bilder fra
Millburn Tower i Corstorphine nær Edinburgh.
Under andre verdenskrig ble huset brukt av det norske konsulatet.

Disse bildene stammer fra min far, Thoralf Bredal Karlsens album og er bilder fra 1944.

Det fortelles også at blant sine “registrerte besøkende” på Millburn Tower var Rudolf Hess, en gang Hitler høyre hånd.

For å knytte Larvik opp til akkurat Millburn Tower, legger jeg ved ett par ekstra bilder med noen av distriktets menn.

Aller først tar jeg med min far, Thoralf Bredal Karlsen

Så følger et bilde med (Thomas?) Olsen (Kan dette være han som bodde på Karistranda og var sjef på Norhval?) og Skogmo (et navn jeg hørte mye om som liten, men som jeg senere ikke klarer å opplyse mer om, dessverre)

Hvem som er med på dette bildet fra 1945, vet jeg sannelig ikke, men norske er de!

Vist 191 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Spennende å lese og se bilder! Min farfar, Kåre Evensen fra Larvik, vet jeg var i Scotland under krigen, uten at han fortalte så mye om det i etterkant. Hvis du har flere bilder, og spesielt hvis navnet Evensen dukker opp på noen av dem, så er jeg veldig interessert :-)

Da er det bekreftet at herren til venstre på det nest nederste bildet i introduksjonen her, er Thomas Smedsvik Olsen på Karistranda. Han var kaptein og senere bestyrer på F/K Norhval.

Det var mange sjømenn og soldater som under andre verdens krig fikk seg skotske eller engelske kjærester. Mange giftet seg sågar med en av disse og så smått flyttet tilbake til Larviks området.
Om denne vakre (og her navnløse) ungpiken er en av disse jentene, som måtte bryte opp med sitt gamle kjente og flytte hit nord, hvor ukjente mennesker og nytt språk ble noe de måtte kjempe for og innordne seg med, vel akkurat det vet jeg ikke. Men la henne stå som et eksempel på deres heltemot..

Annonse