I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

På polet for 50-60 år sida

Bildet er gjengitt med tillatelse fra Vinmonopolets billedarkiv. Navnet på fotografen er desverre ukjent, men Vinmonopolet mener det er en lokal fotograf som har tatt bildet. En antar at bildet er tatt i ca 1950!

I dag har jeg vært på polet og igjen blitt imponert over fagkunnskapen hos de ansatte. Jeg er en ihuga leser av forskjellige vinspalter og ekspertkommentarer, men når jeg kommer på polet husker jeg som regel bare bruddstykker av det jeg skulle huske.
Problemene lar seg imidlertid greit løse enten ved at jeg selv finner produktet, eller får hjelp av en av de ansatte.

Hvordan var det da for 50-60 år sida? Jo, først var det å stå i kø ute på gata til allmenn beskuelse og kanskje en og annen nedsettende kommentar fra borgerskapet. Når en først kom inn, mener jeg det var slik at en gikk til kassa. Der forsøkte man å uttale hva en skulle ha, for så å betale for varen. Kassalappen kunne en så ta med bort til ekspeditøren som leverte ut forfriskningene. Hvis en så noe fristende i hyllene kunne en eventuelt gå ut å stille seg i kø igjen – hvis en da husket navnet på det en gjerne ville kjøpe når en kom inn igjen. Alle hadde brune vesker til flaskeforet og det var en overvekt av menn som gikk på polet. Senere kom Fjoseposen, men det var mye senere!

Ikke rart at de solgte mye ren sprit og Martini – lett å huske mener jeg!

Var det slik det var?

Vist 821 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Ja tenk,i Bergen sto folk i kø langt nedover på fortauene.Og det var 5 polutsalg med politivakt utenfor.Det hadde gått i glemmeboken .

Politivakt, ja det hadde jeg glemt Nille H, men politiet var selvfølgelig på plass. Det er kanskje ikke så rart at nordmenn har et litt vanskelig forhold til det sterke!

Og nå er det selvbetjening og ikke politi,morsomt å tenke på.Enda så fredfult det var da,som nå.

Det kunne ikke være ofte at det var kø på polet dengang det lå i Prinsegata. Jeg husker bare svakt ei forsamling på fortauet utafor polet en gang imellom, og jeg hadde den fulle oversikten sida jeg bodde i etasjen over polet. Det var nok politivakt, men det gamle, grønne kammeret lå bare et kvartal unna. Det nye kammeret lå i Prinsegata litt på skrå ovafor nr. 12. Da kunne politifolka sitte på vaktrommet og holde øye med polkøen i oppvarma rom på vinterstid. Det var kanskje derfor det nye politikammeret blei lagt der det lå før det blei eget politihus.

Jeg har aldri sett noen omsetningsoppgaver for polet i Larvik, men var det kanskje litt liten omsetning sammenlikna med byer som ikke hadde ferjetrafikk, alt regna i forhold til folketallet sjølsagt. For å si det rett ut så var det ikke alle varene fra Petter Wessel som blei registrerte når de kom i land i byen. Larsens konjakk var ikke reint sjelden på markedet sammen med andre smuglervarer. Om det bare var reisende med Admiralskipa eller andre, vil jeg ikke ha noen mening om. I alle fall hadde polet en sterk, flytende konkurrent. Det sier i alle fall ryktene.

Tror du har rett i dine antagelser Ulf. De kondisjonerte fikk dessuten forfriskningene fra Vinmonopolet brakt hjem med lastebil. De flaskekassene som ble brukt kan en nå og da finne på loppemarkeder eller i bruktbutikker.
For de som synes det er moro med polets varer utover normal konsumpsjon, vil jeg anbefale boka Vin og brennevin. Den er skrevet av Haakon Svensson, med tegninger av Hammarlund. Boka kom første gang i 1953 med annen utgave 1961. Boka finnes nok i større antikvariater.

Er det denne type kasse du mener? Har hatt den i boden siden WWII!

Tenkte på den type kasse som hadde håndtak i metall spent tversover. Var vel et av Oslo-bryggeriene som også brukte den type kasse som del av logo.

Tror kassa di er fra 1961 Calle?

Ellers så har det vært 61% i den! På flaske så klart!

Fin og viktig tidsskildring, Otto, fra den gangen besøk på polet absolutt hadde noe fordekt og mistenksomhetsvekkende ved seg med stengt vindusinnsyn og i hvert fall innimellom representanter for ordensmakta kontrollerende til stede. For en som akkompagnerer middagen med daglige drypp fra boksvinen og som blir sjelelig rørt over vinkulturen i det mer sørlige Europa (stor Italia-fan) er minnet om dystre, innadvendte køståere med dårlig samvittighet (kunne det av og til virke som) snodig fortid. Men, en skal jo heller ikke glemme at alkoholen hadde og har jo sine ofre, og de nordiske landene har hatt og har fremdeles sin relativt problematiske flatfyllskultur. Det er fremdeles en nokså uappetittlig forskjell på en lørdagskveld i for eksempel Ravenna med alle generasjoner hyggelig sentrumsvandrende til liten sjenanse for hverandre etter middagen med vin og rautinga, slåssinga, pissinga og spyinga i Oslo sentrum på gudskjelovkvelden! En får i hvert fall håpe at det nå mer åpne og svært mye mer serviceprega norske polet kan bidra til bedring. En kan mene mye om monopolinstitusjoner, men dagens norske pol står seg vel egentlig glimrende både utvalgsmessig og til dels også prismessig i forhold til konkurrerende etablissementer i Sør-Europa, i hvert fall så lenge man holder seg til vin av det litt bedre slaget.

Bakgrunnen for denne polhistorien var faktisk gårsdagens besøk på polet i Larvik. Jeg hadde lest om en italiensk rødvin på boks som jeg gjerne ville prøve. Husket ikke navnet, trodde imidlertid at det kunne være Berbara. Kunne ikke få meg til å tro at det var en drue som heter Barbera, men ble hyggelig rettledet av en av de ansatte. Fikk samtidig en orientering om druen og om to landsbyer i nord-Italia, men det er en helt annen historie…….

Jeg husker køene som et mareritt. Dårlig tid fordi jeg handla i arbeidstiden (etter arbeidstid var jo polet stengt). Når du kom inn var det gjerne 4 – 5 køer, en til hver kasse. Så var det å velge den som gikk fortest og ikke den med han i som skulle kjøpe halve polet så ekspeditgøren løp fra hylle til hylle. Jeg synes jeg alltid traff den køen som gikk tregest.
I dag er det en fornøyelse å handle bortsett fra prisene da.

Epistlene om polopplevelser i Larvik for 50 år siden setter sannelig dagens situasjon i et visst historisk relieff. Skal bare kort bidra med noen historiske minnespor:
OV-kassene ble i sin tid gitt bort av Vinmonopolet i forbindelse med overgang til plastkasser – tror det må ha vært på slutten av 1960-tallet, kanskje tidlig i 1970-åra. Dengang var jeg student i Oslo, og kassene ble enormt populære som basiselementer i hjeminnredning på studenthybler! Bokhyller, sengefundament, bordunderstøttelse,kjøkkeninnredning pluss pluss; enormt mange anvendelsesområder! De var populære i mange år, før IKEA-produkter fikk innpass for alvor. Kassene var gratis, men prisnivået på IKEA var etterhvert akseptabelt for en stadig mer velstående student- og ungdomsgenerasjon. Men jeg har fremdeles endel kasser; sønnen min bruker nå noen av dem!
Klassikeren Vin og brennevin av Haakon Svensson (Cappelens forlag), som Otto W anbefaler, kan jeg bare tiltre. Fant mitt eksemplar i en slags bokhandel – Shakespeare & Co – i Latinerkvarteret i Paris for mange år siden (kostet 20 Fr); kanskje det eneste eksemplaret på norsk i hele bokhandelen (som fremdeles er vel verdt et besøk – var der seinest for to uker siden; innehaveren er berømt og leste dagens avis uten briller over en øl på benken utenfor; han må da være over 90 år?). Boka er absolutt lesverdig den dag i dag!
Som Bjørn så godt illustrerer – alkoholkulturen varierer fra land til land, og sydhavslandenes vinkultur tiltaler også meg. Norges alkoholpolitiske problem er at det norske drikkemønsteret nå går i retning av å omfatte både-og: både flatfyll i helgene og daglig alkoholkonsum! Helsemessig sett en dårlig kombinasjon!
Ellers er dagens vinmonopolutslag med selvbetjening (iallfall i Vika i Oslo – og i Larvik), stort vareutvalg med tildels høy kvalitet i forhold til pris og en utrolig kunnskapsrik og serviceinnstilt betjening noe Norge kan være stolt av. Den nærmeste parallellen er vel små spesialbutikker for vin i utlandet – der er også både utvalget av varer og varekunnskapen ofte stor!
Jeg er fremdeles tilhenger av et norsk monopol på dette området!

Takk og pris for Taxfree kjøp – men hvor er vinhylla i matbutikkene i Norge?

Etter mang år utaskjærs savnet jeg de første åra hjemme å kunne handle det jeg trengte i matvarebutikken. Jeg må imidlertid samtidig innrømme at jeg aldri har fått i meg så mye dårlig hvitvin som da jeg handlet på Tengelmann i Tyskland. Kan vi få gjort noe med prisene på polet, kan vi gjerne ha Vinmonopol for min del. Tengelmann var vår lokale kjøpmann.

VINMONOPOLET VIL NOK BESTÅ, Og det vil nok også prisene der.Husk at staten må ha avgiftene for å lønne sine ansatte. Vår vinhylle består av noen få flasker 4,5% hos MENY Engh, det var andre tider da vi seilte.Men politikerne tror ikke OLA DONK tåler løssluppet alkoholsalg.De må nok nøye seg ned HOME MADE. Jeg kan huske da POLET lå i Ø.torvgt. at det var lange køer helt ned Kongegt. dirigert av politiet, mest Telemarkinger, de ivrigste hoppet av (poltoget) i bunnen av Kongegt.For å komme først i køen.(det var ikke pol i telemark) TEDDY.

Det er to kvinner på bildet og jeg lurer på om det var slik at disse betjente kassafunksjonen? Når det gjelder plassering av forfriksningene i hyllene er det vel rimelig å anta at de dyreste merkene stod på de øverste hyllene. Jeg legger ellers merke til at det er et uforholdsmessig stort antall krukker med genever på øverste hylle over hodet på person # 4 fra venstre!
I mine ungdomsår var far til Eigil Christensen ansatt (sjef?) på Vinmonopolet i Prinsegata. Han er nok med på bildet vil jeg tro!

Sjøl om jeg bodde i etasjen over Vinmonopolutsalget den tida det lå i Prinsegata, så var jeg for ung til å være kunde der. En sjelden gang så panta jeg tomflasker på polet. Varelageret var ikke bare i hyllene vi ser, men også i underetasjen der Ivar Smedsrud tidligere hadde “systua” til forretningen. Der blei også polvarene tatt inn. Rommet hadde “for sikkerhets skyld” (mottoet til Storebrand) tjukke jernstenger for vinduene mot gårdsplassen i Prinsegata 12. Jeg lurer på om det ikke likevel var et inbrudd der. Jeg trur O2 har rett i at Christensen var styrer for polet.

Annonse