I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Stavern

Vi har vel ikke vært spesielt flinke til å vise bilder og fortelle spennende historier om STAVERN her i LINF.
Med dette innlegg vil jeg slå et slag for denne perlen av en by. Med sin nærhet og store tilknytning til Larvik, bør stedet ikke være fremmed for oss.
I håp om at andre fyller ut med historiske fakta, bilder og gode fortellinger, kommer jeg her kun med noen innspill fra årene rundt 1910.
Jeg begynner med den utrolig vakre kirken;

“Kirken Fredriksværn”. Fra postkort brukt i 1912. Utlån J. P. Bramley. Jan Einar Bredal fotosamling

Mange som kommer kjørende inn til Stavern, har ikke unngått å se den svært så uvanlige vannposten. Her presentert med et sjeldent fargebilde;

“Frediksværn Parken” med vannposten. Fra postkort brukt i 1912. Utlån J. P. Bramley. Jan Einar Bredal fotosamling

Tilslutt i dette innlegget må jeg bare ta med “rekken av hoteller” som lå nede mot bryggen i “gamle Fredriksværn”. I dag er det kun det nærmeste som er tilbake, nemlig Wassilioff Hotell.

“Hotellerne Fredriksværn” fra postkort brukt 1912. Utlån J. P. Bramley. Jan Einar Bredal fotosamling

Til minne om våre falne sjømenn under første og andre verdenskrig, har jeg tillaget en egen tråd om Minnehallen. Dette er en lenke til den tråden*

Vist 1474 ganger. Følges av 13 personer.

Kommentarer

Flott med en egen Stavernstråd Jan Einar – jeg linker gjerne til mitt tidligere innlegg om Petrine Hansens Pensjonat i Storgata 28!

Jeg fikk lyst til å bidra med en kuriøs historie fra juli 1954, da 50 mann fra Leieren observerte en UFO under en skyteøvelse på Rakke.
Da piloten med slepemålet over skytefeltet får ordre om å endre kurs, sjekker folk på land om han gjennomfører ordren gjennom kikkerter. De får se en blinkende gjenstand 30-40 grader over horisonten, midt i skytesektoren! Den beveger seg sakte opp og ned, men står ellers stille. I boka UFO´er over Norge forteller John Armand om det som skjer videre:

Gjenstanden – hva det nå enn måtte være – lar seg godt se med det blotte øye, tross den store avstanden. Dessuten går fire kraftige kikkerter på rundgang mellom karene, som får rikelig anledning til å danne seg et inntrykk av “tingen”.
I hele syv minutter står den urørlig – bare sakte gyngende opp og ned – og liksom betrakter skyteøvelsene på Rakke, før den plutselig forsvinner i nord-østlig retning med voldsom hastighet.
Soldater og offiserer ser på hverandre. Vantro.
… femti mann kan ikke samtidig se en gjenstand som ikke eksisterer.

Batterisjef Birger Gjerde skriver bl.a i den militære rapporten at avstanden var umulig å bedømme, men at den var langt borte. Den var svakt elipseformet og helt flat i bunnen. Farten var kolossal, flere ganger lydmuren, da den forsvant.

En litt anderledes historisk hendelse dette, der ingen teori om hva de så vil kunne dokumenteres, men opplevelsen de hadde er godt dokumentert om vi skal tro boka.

Noen som har hørt om dette før? Det nevnes også at soldatene var klar over at det skulle ha vært observert andre uforklarlige hendelser fra Rakke tidligere.

Kilde: UFO´er over Norge – John Armand, Gyldendal 1971
Nasjonalbiblioteket

Ja, dette ble en anderledes historie enn det jeg i min villeste fantasi hadde tenkt, Sjur, men desto artigere. UFOer har jeg lite forhold til (bortsett fra de som farer rundt i mitt lille hode…),så folkens med en slik historie er veien åpen for det meste… om Stavern

Ad dette med ting ovenfra, så forteller jeg en liten historie fra august 1925.

Ved skolen her ute sto det flere trær som måtte felles den gang. Mens arbeidet var i full gang, kom chauffør Aske kjørende med sin bil. Nødvendig varsling om fellingen kan tydeligvis ikke ha foregått, for Aske fikk treet over seg. Bilen ble adskillig ramponert og Aske anla sak mot kommunen. Saken ble faktisk behandlet i retten, men utfallet er jeg jammen ikke sikker på…
-
Dette skjedde samtidig som Hermetikfabrikken i Frediksvern måtte innskrenke betydelig på driften, siden det var stor mangel på råstoff.

Ad UFO i 1954. Jeg husker det var mye snakk om dette “fenomenet” på midten av 1950-tallet. Det hente vi kikket opp på himmelen om kvelden for å se etter disse flyvende tallerkner som jeg mener å huske at vi kalte dem.

Flott tråd! Har lenket den opp til FB-bysiden “vår” :-)

Dette gamle amatørbildet hentet fra min mors gamle fotoalbum sto en gang høsten 2012 i ØP.

(Det finnes også i Ragnhild Hansens damehattefabrikk. Da var det damenes hodeplagg som var av interesse.) I ØP i høst spurte jeg om noen kunne hjelpe meg med navn på damene og jeg fikk svar, men det som var mer interessant var at dette gamle fotoet hadde mer å fortelle. I Byrunden noen dager serene kunne vi lese at Morten Moen i Stavern hadde mye å fortelle. jeg tillater meg å klippe ut fra byrunden:

Damene på bildet er fra venstre Helene Mathisen, mangler navn på neste, nr. 3 fra venstre Erna Melby og nr. 4 Ragnhild Johansen.

Jeg har vel kommet i en alder hvor jeg synes biler er mere morsomt enn damehatter og det står jo en flott bil i høyre kant av bildet. Det ser ut til å være en større personbil med en markant koffert bak. Er det noen som eventuelt kjenner den igjen?

Bilen på fotoet var ikke med på fotoet da det var gjengitt i ØP (klippet bort?). Det er morsomt om noen kan fortelle noe om bilen. Merke/årsmodell. Bilen har kjennetegn, men dessverre uleselig.

Hvilket fabrikat bilen har, kan bli vrient å finne ut av. Med en viss porsjon velvilje, ser jeg bokstaven “Z” og et 4-sifferet nummer. Kanskje hjemmehørende i Larvik ? Det ser ut til at bilen har en “feriekoffert” påmontert bak. Slikt var ikke helt uvanlig. Årsmodell? Slutten av 20-tallet, tro … eller tidlig på 30-tallet? Amerikansk ? – Nei, dette ble uvanlig vanskelig.

Jeg lurer på om bileieren kan være Marius Moen som drev og eide Stavern kino og Stavern trelast? tror at M.Moen bodde like i nærheten av der bildet er tatt. Hjelper antakelig lite.

Dette er et meget tidlig, og uvanlig bilde fra Havnegaten. Jeg vil anslå til 1890, +/- 5 år. Huset til Jens Hummel er ikke bygget, noe som kan gjøre tidfestingen lettere. Vansklig å se om Paulsens Hotel har åpnet, med det mangler mye på hvordan bygget fremstod i 1900. Inngangspartiet (den overbygde terrassen mot øst) er ikke ferdig, og heller ikke delen som strakte seg opp Skippergata. Et av favorittbildene mine fra dette området.

Det flotte bildet med de fire damene ovenfor her tror jeg ikke er med Stavern folkeskole i bakgrunnen. For det første skinner sola i så fall fra NNV, og for det andre ville det nye skolebygget vært med på bildet.
Jeg har imidlertid ikke så god peil at jeg klarer å komme med et alternativ…

Jeg vet sant å si ikke hvor bildet er tatt, men jeg har fått opplysninger fra fire forskjellige mennesker om at det er den gamle folkeskolen i Stavern vi ser i bakgrunnen. Jeg tror at damene skulle ut på vift en vår/sommerkveld.

Dette bildet har jeg funnet i “Skrifter utgitt av venner av gamle Stavern nr 4”.

Bildet jeg har lagt inn over her av min mor og hennes venninner er tatt rundt 1937/38. Når fikk Stavern ny folkeskole? Jeg tror bildet er tatt før den nye skolen ble bygget. Dessuten ville den nye skolen være for langt mot høyre til at den ville blitt med på bildet, tror jeg.

Jeg var for kategorisk da jeg sa at bildet ikke var av Stavern skole. Altfor mye tyder på det. Når man sammenlinkner plasseringen av huskroppen og “uthuset” m/påbygg er det for mange likheter. “Problemet” med sol/skygge løses hvis fotografen og damene står i Otter Steens gt., og det er mulig det nye skolebygget akkurat sniker seg utenfor høyre billedkant.
Vet ikke når det nye skolebygget ble påbygd, men da gamleskolen ble revet i 1964/-65 var det smalt mellom byggene, for å si det sånn.

Det kan være mye moro med gamle fotografier! Jeg har ringt og mailet med Morten Moen om bildet av de fire Stavernsdamene. I går kveld fikk jeg en mail om at han hadde gitt feil stedsangivelse for hvor bildet er tatt. Han skrev at bildet er tatt i *Otter Steens gate" rett utenfor et hus som idag eies av Mari Nygaard.
Jeg har fått tips om en ny person som kan gi meg flere opplysninger om bildet så saken er under etterforskning.

Jeg har lagt bilde av Marius Moens Ford i tråden “Gamlebilnummer med G og Z”, men siden Marius Moen holdt til i Stavern er det kanskje like naturlig at bildet også legges inn her. Morten Moen (barnebarn av Marius) har mailet fotoet til meg og har gitt meg lov til å legge det inn i LINF.

Morten skriver at bildet er tatt i K A Torgersensgate utenfor kinoen.

Litt lenger oppe i tråden her er et utklipp fra Byrunden i ØP. Der forteller Morten litt mer om kinoen og Marius Moen.

Kanskje ikke RAKKE hører innunder Stavern, men for oss som kom fra Larvik, måtte vi gjennom koselige Stavern på våre utflukter til Rakke. Her ute ble det både litt fisking, uten videre lykke, solbading og stundom skikkelig saltvannsbad og mangt et av mors *nistebord", ble fortært her ute på svabergene.
Fotografiet til Preutz viser et ganske ensomt Rakke denne dagen.
Er det noen som kan huske stedsnavner her ute fra ?

Når vi en sjelden gang kommer over en Larviks avis fra 1913, flømmer den ikke akkurat over av annonser ment for befolkningen i Fredriksvern. Ja, de er nesten “så sjeldne som øyebryn på egg”. Derfor synes jeg dere får glede dere over dette lille innspillet….

Wassilioff Hotell kjenner vel de fleste som har besøkt Stavern, der det ligger på hjørnet mellom Havnegaten og Tollbodgaten. Kjellerlokalet, for mange kjent som Tatjana, fikk under krigen et noe annet “innhold” enn vi i første omgang kunne se for oss. Hotellets tykke grunnmurer, som har gitt beskyttelse for mang en lystig sommergjest, ble i krigsårene forbrett som TILFLUKTSRUM. Vinduer ble omhyggelig dekket med tykke planker og inne var det sikkert også gjort tiltak for å beskytte folk om det skulle falle ondsinnede bomber over den lille sommerbyen.

Selv kan jeg ikke huske noe av dette, ei heller skiltet som tydelig kunne fortelle hvor man skulle søke tilflukt, om det verst tenkelige skulle skje.
Bildet hadde Maria Rolfsen lagt ut på Facebook i natt og velvilligst fikk vi låne dette til publikasjon i LINF.
Under har jeg klippet aldri så lite i bildet, slik at informasjonsskiltet blir mer synlig.

Legg også merke til den røde Postkassens strategiske plassering på husveggen. I sommerhalvåret ble nok den svært ofte benyttet av sommergjester som besøkte vakre Stavern.
… og har du lyst til å se en slik postkasse i farger, ser den slik ut !

Det er noen fotografier som bringer fortiden ”nærmere”. For de fleste som besøker Stavern og den vakre kirken, får gjerne også med seg vollene og ”Kjærkedammen” på andre siden av veien. Men at dette vakre området for bare noen 10-år siden var beiteområde for buskap, er nok helt ukjent for de aller fleste.

Dette var jo Statens område, men like fullt hadde Maren Christensen, som drev et lite småbruk rett oppe i Fjerdingen, ”midt i Stavern”, fått tillatelse til å benytte dette som beitemark. Trolig til opp i 1950-årene var det kuer og enkelte ganger hester på beite her. Beiteområdet strakk seg fra gjerdet rett overfor skolen til inngangen i Leieren ved Wassilioff.

Maren må ha vært ei driftig dame. Hun var født i 1873 og hadde vært gift med Simen Christensen (f. 1867). På småbruket sitt hadde hun kuer, hester, griser og høner.
I tillegg finner vi henne som drosjeeier på 30 og 40-tallet. ”Z-1634” var hennes velkjente bilnummer.
Bildet har jeg vært så heldig å få låne av Rolf Christensen.

Fra Jan Einar Bredal fotosamling

Sterke-Nils som skal ha løftet en stein på 570 kilo i Seljord var visstnok litt av en steinbryter også i Stavern:

Også Porsgrunns-forfatteren Hans Reynolds har skrevet om Sterke-Nils. I boka Telerne i den norske her-soga heter det:

«Nils vart soldat i 1752 og ekserte paa Dalen. Det var just i den tidi, dei bygde festningen i Stavern og det var Nils med paa. Ein dag streva seks mann med ein svær granitstein, som skulde upp paa muren, men dei vann ikkje aa rugga honom eingong. Nils kom no til. Han had kararne gaa undan og tok sjølv fat i steinen. Han søkk i jordi til oklet, men steinen greidde han og det fint og. Men daa kommandanten fekk høyra um dette kars-taket, sagde han, at steinen skulde staa til et minne um dette inne ved festningsporten. Og der stend han den dag.»

Veit noen om den steinen er markert, og om Wikipedia gjengir den rette myten/historien?

I “Adressebok for Vestfold Fylke og Drammen med skatteligningen for 1940/41”, fjerde utgave (Utgitt av S.M. Bryde, Oslo, juli 1941), vakte avsnittet om fabrikken Arthur min interesse. Jeg gjengir fra boka: * Fabrikken Arthur, 1899,Trygve Anthonisen, fabrikasjon av forskjellige sorter bakepulver, vaniljesukker, geleekstrakter, essenser, blomstergjødning m.m.* Adressen er oppgitt til Brunlanes, tlf. nr. 57. Formue 5.000, inntekt 1.200.
Er det noen som vet noe mer om denne fabrikken?
Jeg har noen vage minner fra tidlig barndom om en brann i en fabrikk øverst i Fjerdingen. Mener å huske at vi fikk noen pakker med bakepulver e.l. som det var brann/vannskade på.

Sjur omtaler Sterke – Nils. Det er faktisk første gangen jeg har hørt om at han også løftet stein i Stavern. Hvis steinen ikke er markert bør den kanskje løftes fram i dagen og bli til en attraksjon.

I Seljord løftet han som nevnt over en stein på 570 kg. På steinen står det: “Denne stein hev Sterke Nils lyft”. Steinen er plassert utenfor Seljord kirke. Her er et bilde jeg tok i 1953 av steinen som illustrasjon på hans styrke:

Det var ved et tilfeldig søk jeg kom over dette i lokalwiki: Sterke-Nils. I dag fant jeg en annen kilde i Bokhylla.no. Side 33 og 34. Et utdrag:

I Fredriksvern Varp han gjer / Å tvo av dei skå nevnas her / som inkje gløymde blei:

Så kommer en del om hvordan han bar tre tønner salt opp på loftet mens trappen brast under vekten, før det fortsetter med dette:

Ein store Stein dei lyfte på: / Seks Mann kan inkje honom få / Te nye festningsmur

det fortsetter med at han sank til anklene i jord under løftet før kommandanten visstnok sa:

Slikt Tak her aller meir bli gjort! / Den Steinen skå´kje gjøymas bort, / Men nå den stende best / Mæ porten der / Te minne her / At Nils hev´ honom rest.

Den gamle Kommandantboligen i Fredriksværn/Stavern har vært og er fortsatt et kjært motiv for ivrige fotografer. Slik var det også for Berg & Høghs Kunstforlag tidlig på 1900-tallet. På postkortnummer No120401 finner vi dette motivet Postkortet er sendt 13VI10 (utlånt av Audun Norin.)

Her trengs absolutt hjelp fra kjent folk. Noen som tør våge seg utpå .. ?
Det synes å stå en bauta her ute.
En forhånds rundspørring forsøker seg på at dette er;
den nordvendte stranda helt nord på Stavernsøya, øst for Citadellet.

Bildet er fotografert av Joh. B. Carlsen, Kristiania.

Stedet stemmer på en prikk, JEB. Stranda kalles “Trærna” eller “De 7 trærna” og er en flott badeplass. Tror min bror kan navnene på noen av dem vi ser på stranda.

Statuen/bautaen er reist til minne om Tordenskiold (lurer på om ikke den ble satt opp ifm. 200-årsjubiléet for hans fødsel). Mener å ha hørt det var den siste kommandanten på verftet (Baron Finn Wedel-Jarlsberg) som sørget for at den kom opp. Historien vil ha det til at Tordenskiold begravde døde på grassletta der og satte opp trær for å minnes dem. Stavern hadde ikke egen kirke på den tiden.

Det er Johan B.Carlsen fra Christiania som har tatt bildet, og det er hans barn som er på stranden (nærmest). Jeg har noen privatfotografier etter familien, og de har de samme klærne. Ragnhild Juliane er født i 1901, Alfhild Ingeborg i 1903 og Gudveig Andrea i 1911. Bildet er tatt 1914, +/- 1 år.

Vi kan vel koste på oss et portrett av fotografen også – her, stilg mann og profesjonell fotograf på sommerbesøk i sommerbyen!

Den over nevnte herr fotograf Carlsen benyttet også tydeligvis anledningen til å bevare den gamle fasaden på Hotel Wassilioff for ettertiden under sitt besøk i sommerparadiset Fredriksvern.
Mener å huske at det var en brann i denne bygningsmassen rundt 1927. Noen som kan bekrefte dette?

Wassilioff før 1915. Fotograf Joh. B. Carlsen, Kristiania. Utlån Peter L. – Jan Einar Bredal fotosamling.

Da jeg fikk se vedlagte bilde, måtte jeg bare spørre eieren Stein Høibø om å få lov til å legge det ut her i Stavern-tråden.
Siden Stavern egentlig er langt, langt vekk fra mitt domene, så har jeg måtte søke litt hjelp for å tekste fotografiet. Andre sitter sikkert med utfyllende og langt bedre kommentarer, som bildet så absolutt fortjener.

Umiddelbart ser vi jo at dette er fra Dampskipsbrygga i Stavern, hvor de ventende ser ut til å være pyntet til fingerspissene. Vel, egentlig het det nok Fredriksværn her ute den gang fotograf Johan Bernhard Carlsen fanget dette motivet. Damen i lyse klær, som smiler mot oss, skal være hans kone (om jeg ar forstått det rett.) – Mannen til høyre for henne skal visstnok hete Tvetene og komme fra gården med samme navn, der gartneriet ligger.
Hvilken dampbåt som ankom denne dagen forteller bildet ingenting om, men jeg tør tippe på at det kan ha vært postbåten som seg inn mot bryggen på sin vei fra hovedstaden.

I bakgrunnen ser vi kun taket på Hotell Paulsen, likeså Hummels hus, som lå mellom Paulsen og Wassilioff.
Bygningen til høyre på bildet, den som står på pæler ut i fjorden, var det gamle Sjøbadet, altså før Restaurant Kronprinsens tid, så dette er tatt mens det ennå var sjøbad.
I villaen t.v. for sjøbadet drev Kysthospitalet prøvedrift de to første årene.

Bildet er jo fylt med tidsriktige detaljer på alle måter. Men selv jeg husker en liten, men viktig detalj som ble benyttet til rundt 1960. Kast blikket på mannen som står til høyre på bryggen i lyse klær. Han har sikkert mistet noen i sin nære familie, for han bruker sørgebånd.

Er det noen som tør våge seg inn på “gradene” til det militære personellet som inntar byggen denne dagen?

En STOR takk til Stein Høibø, som ville dele sitt bilde med oss!

En kommemtar til bildet fra Hotell Wassilioff. Fotograf Carlsen var nok i Stavern nesten hver sommer fra før århundredeskiftet. I eldre tid, var det ingen fotografer som tok flere bilder fra stedet enn han. Det finnes utallige postkort, signert ham. Brannen du sikter til var i 1921, nærmere bestemt 5. september. Både Kaptein Hummels hus, Wassilioff og Krona gikk med i denne brannen. De ble alle erstattet av murbygninger.

Dette bildet er fra en av Stavernsfestene på 30-tallet. Jeg har greid å rote bort navnet på gallionsfiguren på Tordenskjolds “Løverdals Galei”. Motivet er fra Komm. Herbstgt., og tatt i retning Larvik. Huset til høyre var eid av Betzy Kruse, mor til Bård Kruse, som igjen var faren til Jan Espen Kruse, en av våre eminente korrespontenter i Moskve.

Inspirert av de to fine bildene over her fant jeg fram min mors gamle fotoalbum. Jeg vet ikke stort om bildet som jeg legger ut, men det er tatt en gang rundt 1930 på Baneveien i Stavern. Damen som er merket med x er min mormor, Hilda Mathisen. Hun

holder sin mann, Kristian Mathisen, i armen. De bodde i Fjerdingen ved siden av bedehuset. Deres sønn Jaran Mathisen drev som byggmester og kanskje kjenner noen til firmaet Jaran Mathisen og sønner?

Bak på bildet står det at Asbjørn Nilsen ønsker en kopi og Astrid Halvorsen ønsker seg også en kopi. Jeg har vel lov til å tro at disse to er med på bildet.

Hvilket flott bilde Inger-Helene. Alle stavernsfolk kjenner selvsagt til det velrennomerte byggmesterfirmaet til Jaran Mathisen. Legg merke til pallisadestolpen foran din bestefars ansikt. Bildet er tatt fra en meget uvanlig vinkel. Fjellstua ligger rett til venstre for fotografen, og man ser nedover mot Stavern. På jordet t.h. bygde tyskerne to av sine “tyskerbrakker”.

Takk for oppklarende “vei beskrivelse”, Stein. Plutselig følte jeg meg “hjemme” i området.

Palisadestolpen hadde jeg ikke lagt merke til før du gjorde oppmerksom på den, Stein. Artig hva man kan finne av detaljer på gamle fotografier.

Det er vel bevart noe av palisaden i Stavern? Vet du noe om det Stein?

Jeg tar meg den frihet å svare på ditt spørsmål, Inger-Helene. På veien opp til Søndre Blokkhus står noen av dem. I tillegg finner du et eksemplar eller to inne på Galeimuseet.

Takk for svaret Thor! Jeg har vært mye oppe ved søndre blokkhus som jentunge. Onkel Jaran (Mathisen) bodde i Knappelia. Det var en smal sak å gå opp til blokkhuset fra hans tomt. Bestefar (Kristian Mathisen) bodde i Fjerdingen og da gikk vi opp fra den siden. Disse veiene opp til blokkhuset er ikke mulig å benytte mer. Hvor finner jeg veien opp til blokkhuset?

Opp bakken ved skofabrikken – trur eg… ;-)

Apropos vår vakre kirke, som ble bygget under ledelse av kommandør Herbst, var planen at den skulle bygges i tre der pumpeparken nå ligger. Hadde det ikke vært for at Herbst insisterte på at den skulle bygges med murstein der den står, hadde sannsynligvis kirken strøket med under den store bybrannen i 1883.
En stor takk til Michael Johan Herbst!

Dette bildet dukket opp i mors gamle fotoalbum, og tankene går umiddelbart til den delen av familien som holdt til bl.a. i Sogneprest Herlofsens gate i Stavern.
Er det noen som kan fortelle mer om bildet?

Jeg ser Stavern folkeskole (gamle skolen) i bakgrunnen. Kanskje lurt å legge det inn i “Stavern by hele året”?

Tilbake til bildet Inger-Helene la ut fra Baneveien rundt 1930. Bak på bildet står det skrevet at Astrid Halvorsen ønsket kopi. Det kan være min tante, min mors eldste søster. Hun bak Inger-Helenes mormor ligner absolutt på min tante Astrid, hun med hvit blomst eller merke på kåpen. Hennes sentrale plassering på bildet kunne jo også være årsaken til at hun ønsket en kopi av bildet.

Tante Astrid var en aktiv kristen, så da lurer jeg på om bildet kan være tatt i forbindelse med et kristent “arrangement”? Kanskje det er et aktuelt forsamlingslokale i bakkant på bildet?

Jeg legger inn bildet fra Baneveien i Stavern på nytt.

Jeg la ut bildet på Face Book 13. febr. 2015 i “Stavern By hele året”. Der var det en dame ved navn Vera Moqvist som mente at den høye damen bak min mormor het Astrid Nielsen f. 1908 og var hennes tante. Ole mener at han kanskje gjenkjenner sin tante Astrid Halvorsen med hvit blomst og går bak min mormor. Jeg kan ikke fortelle hvem av dere som har rett, Ole eller om begge tar feil.

Jeg tviler sterkt på at noen har fått min morfar til å gå i tog for et kristent arrangement.

Under ser dere gravstedet til Tomasine og Jonas Lie. Dobbeltportrett på bautaen er utført som relieff i bronse, laget av Jo Visdal. Den står på kirkegården til Fredriksvern kirke, som så vidt skimter på bildet.
Bildet stammer fra et postkort utgitt av John B. Carlsen trolig i 1910.

Hotel Wassilioff må nødvendigvis dukke opp i en slik samtale om igjen og om igjen.
Så vidt jeg kan se, har vi ikke publisert dette bildet her tidligere.
Dessverre finnes det ingen ledetråder på dette postkortet som direkte kan tidsbestemme det. Men forhåpentligvis er det en eller annen der ute som kan hjelpe til med akkurat det.

Utlån A. Norin. Fra Jan Einar Bredal bildesamling.

Ser at det står Fredriksvern på kortet og ifølge Wikipedia ble byen kalt det fram til 1930 – jeg tror kanskje bildet er tatt tidligere, men jeg skulle gjerne ha sett en bil eller to for å bli sikker!

Både det gamle stedsnavnet og dagens navn er Stavern, men fra 1799 til 1930 hadde hele området samme navn som orlogsstasjonen, nemlig Fredriksvern.

Det nederste bildet her er av hotell Wassilioff fra før 1915. Se høyere oppe i tråden. Det har skjedd noe med hotellet på neste foto. Dessuten er vel området og huset på venstre side av bildet noe forandret.

Fikk lyst til å sette inn en annonse fra ca 1930.

Wassilioff brant i 1922 og ble gjenoppført (i mur…) i 1923. Trebygningene oppover langs Tollbodgt. gikk med i samme brann. Tre år etter ble også Paulsens hotell offer for flammene. Alle bygningene i sentrum er fra etter bybrannen i 1883, bortsett fra Tollboden, Larviksveien 8 og barakkene.
Deler av tollboden ble brukt som sommeranneks, før Schiøler kjøpte tollboden i 1934.

Slik så hotell Wassilioff ut etter gjenoppbygging etter den store bybrannen i Fredriksvern i 1853.

Etter Inger-Helenes bilder, er det enda mer forandring frem til dagens hotell.

Annonse