I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Nettsted for hvalfangstfotografier

Jeg driver et nettsted som skal fortelle hvalfangsthistorien gjennom fotografier. Hvalfangsten var i stor grad en norsk industri, og jo mer man samler inn fra rundt omkring i verden jo mer ser man til sporene som leder tilbake til Norge. Vestfold var ledende i verden og de fleste ekspedisjoner hadde skip i opplag her. Er det noen som har bilder fra hvalfangsten som kunne tenke seg å bli bidragsyter så ville det være veldig morro om du/dere tok kontakt. Nettstedet ligger her: http://www.paafeltet.org og jeg kan nåes enten på pm her på origo eller på webmaster@paafeltet.org Mvh Geir Røsset

Vist 227 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Dette var et bra bilde :) Annet enn at det ser ut som en båt fra 1950-tallet så klarer jeg ikke å se hvilken båt det er. Har du originaler? Jakter på bilder til både nettstedet mitt og til en bok jeg lager om flytende kokerier. Ta kontakt om du vil være med som bidragsyter :D

Har ikke originalen, men han som har det kan nok ikke se navnet , for da hadde han nok skrevet det her.
Skal prøve å legge det ut et annet sted . Mulig litt hjelp å få der.

Ok. Men da er det ikke ditt bilde så jeg kan ikke legge det ut på paafeltet.org? Skulle du kjenne noen som har bilder så kan du jo nevne nettsiden, og evt kontakte meg her. Jeg både scanner og restaurerer gamle bilder gratis mot å kunne bruke bildene på nettsiden eller i bokprosjektet, så om noen har gamle papirbilder eller lysbilder så er det en grei måte å få digitalisert og sikkerhetskopiert de på uten å måtte betale for det :)

Bare å bruke bildet om du kan, det er mitt bilde.

Morro med nye tilskudd :) Har restaurert bildet så godt det lot seg gjøre ved denne lave oppløsningen. Får du tak i det i høyere oppløsning kan jeg ta en runde til og resultatet blir bedre :)

Dampdrevet hvalbåt i Antarktis ca. 1930. Thor Dahl, Solglimtekspedisjonen.

LA OSS STARTE ÅRET 2015 MED EN ALDRILITEN QUIZ

og siden jeg ikke har svaret, så liter jeg selvfølgelig på de kompetente leserne av denne tråden.
Dette er 2`ærn.
Mer vet jeg ikke, hverken rederi eller årstall. Men bilde lå inne blant hvalfangerbildene etter min far.

Fra Jan Einar Bredal fotosamling.

Utifra “fargen” på overbygget ville jeg sagt at det kunne være en gammel Thor Dahl-båt, men det stemmer ikke med skorsteinsmerket. Flagg med to doble diagonale striper og et kvadrat i 45 grader i midten. Kan ikke se noen bokstaver. Sånne utfordringer liker jeg :)

Har spurt litt rundt. Fra Bjørn Pedersen fikk jeg et tips at det kunne være “Skudd 2” som fanget for Flk “Skytteren” fra 1929 til krigen kom i 1939. I dette bildet har hun skorsteinsmerket til Hamburger Walfang-Kontor GmbH. Altså er bildet tatt da “Skudd 2” og “Skytteren” var chartret til Tyskland. Samme tyske selskap kjøpte kokeriet Sydis (ex. Torodd) fra Norske Hvalprodukter A/S og døpte henne om til “Südmeer” (se bildet under, der skortsteinsmerket er godt synlig).

Det er helt sikkert en hel del spennende historie som ligger i vedlagte hvalfangerfotografiet, som dukket opp i stor koffert full av stort sett “umerkede” bilder. Dessverre var hvalfangst bilder i betydelig mindretall=;((

Dette bildet er tydeligvis fra en landstasjon. Hvilken vet jeg ikke, men noen få ledetråder ligger i blandingen av arbeidere og besøkende. Uten å fornærme noen, virker det som om arbeiderne er det vi i guttedagene kalte for blekansikter (når vi lekte cowboy og indianere), mens de meget blide og interesserte besøkende i sine søndagsklær er negere. Kan dette antyde at vi er på det afrikanske kontinentet, og da trolig langt syd?
Jeg er meget usikkert på tidsangivelsen, men med tanke på bildekvalitet og gruppen bilder det ble funnet sammen med, la oss si 1925-32.
Jeg vet heller ikke hvilken hvaltype som ligger på flensedørken.
Ut fra ett par andre bilder i kofferten, heller jeg til at det er “engelskmenn” involvert.

Spørsmålet er om det finnes hjelp der ute til å identifisere stedet og eventuelt litt utfyllende historie?

Jeg tror kanskje det bildet kan være fra Waygaat Whaling station station Jan Einar. De hadde flere store bygninger og flensedekk. Det så jo ikke slik ut i 2005 da vi var der, men da hadde det gått nesten 100 år.
Det eneste vi fant var restene etter hvalbåten Ballena (?) som Astrid tok bilde av………

Foto:astridw

Her har jeg ikke mye å komme med. Har ikke hørt om Waygaat før. Interessant historie. Southern Cross Whaling Co har jeg vært borti før, men ikke en hvalbåt som het “Southern Cross” i forbindelse med det selskapet. Hvalfangerregister for 1928 lister opp noen av Southern Cross’ hvalbåter i Premier Whaling Co. sitt eie (Fair Helga og Fair Magda). Lever Bros’ var eiere av Premier og solgte dette til Union Whaling i 1931.

Å få oversikt over hvalfangstselskapene som opererte i Afrika på begynnelsen av 1900-tallet er en stor og vanskelig jobb. I 1912 var det 13 registrerte selskaper, hvorav 6 kom i drift, bare i Natal i Sør-Afrika. I tilligg var det et stor antall selskaper som forsøkte seg på andre felter. Hvem som eide hva og hvem som satt i hvilket styre og hvilke selskaper som kjøpte og tok over hvilke ville kreve en stor innsats for å få oversikt over. Det hadde blitt en interessant artikkel eller bok om noen skulle ha lyst og mulighet.

Det blir nok flere spørsmål enn svar, men det er jo interessant at det var folk fra Larvik med erfaring fra hvalfangst som var med å opprette virksomheten. Så kan en jo spørre seg om hvem i all verden de var?

(Klippet fra linken i innlegget mitt over)
1. The Southern Cross Whaling Company, Limited
The building and machinery were erected during 1912 under supervision of a Mr Bernstein and his son, natives of the town Larvick in Norway, who had experience in the whaling industry.

Kanskje det ikke var Bernstein, men Berntsen og da havner vi vel snart på Østre Halsen?

Annonse