I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Gopledal

Gopledal
fortelles det, er en del av det gamle Trettenes, som lå mellom Gopledalsbukta og Fossanebukta i Farris. Jeg er litt usikker på når Gopledal ble egen gård, men kanskje var det i 1836, men navnet finnes også ”med et skinn” på et bygselbrev fra 1723.
For oss som vokste opp på 1950-tallet var det familien Snedal som forpaktet plassen fram til den ble kjøpt fra Treshow i 1971.
I følge Hedrum Bygdebok ble våningshuset bygd omkring 1840, men uthuset stammer fra tiden rundt 1900. (se bildet under som trolig stammer fra årene rett etter 1906.)

Gopledal i farger. Bilde fra postkort sendt 31.12-1909. utgiver Berg & Høeg`s Kunstforlag AS, Kristiania. Jan Einar Bredal samling.

Håper det er noen som ved å se dette bildet kan legge inn ytterligere minner fra stedet og livet her.

Vist 454 ganger. Følges av 11 personer.

Kommentarer

For å friske opp hukommelsen legger jeg ut dette bildet av låven sett fra odden på den andre sida av bukta.
Bildet er tatt sist vinter!

Foto:astridw

Her er et annet bilde fra samme sted som over.

I mai 1889 flyttet Theodor Kittelsen til Gopledal ved Farrisvannet utenfor Larvik. Der møtte han den 11 år yngre Inga Dahl. De giftet seg etter bare tre ukers bekjentskap. Gift 18.8.1889 med Inga Kristine Dahl (3.10.1868–17.8.1948), datter av styrmann Christian Dahl og Karen Thorsen.
Han ble veldig forelsket tydeligvis. Som et bevis kan man i et tidsskrift se to illustrasjoner han lagde på Gopledal. Følg linken under og slå opp på side 34.
Link

Fra Kittelsens: “Folk og Trold- Minder og Drømme”:

Siden jeg er så godt i gang med innlegg om Gopledal og Kittelsen, bør det også nevnes at han malte et bilde, “Badende gutter” under oppholdet der. Dette bildet henger på Fritzøehus. Motivet er fra ei bukt ca. 100 meter sør for Gopledal og øst for badeplassen “Guttebass”. ( Der bekken fra Månejordet kommer ut i Farris ). Grunnen til at Kittelsen kom hit var at ei søster og en svoger som bodde i Larvik skaffet ham husvære på Gopledal. Inga som han ble gift med var fra Drøbak. Antagelig var hun ansatt som hushjelp eller lignende. Hun var 21 år i 1889. Siden jeg ikke kan legge ut bildet av opphavsrettslige grunner kan dere selv se det på denne linken, side 44.
Link til Badende gutter

Det står her at Inga var skuespillerinne. Jeg har lest at de møttes på en skogtur ved Gopledalen,og at Inga var på besøk hos kjente i Larvik. Romantisk historie, og kjærlighet ved første blikk :-)

Herlig, Roar!
Gopledal er jo et kjært minne for mange av oss, som stort sett bare har vært nedom eller hastet forbi med kano eller båt på Farris. Plassen er jo likevel så idyllisk at den aldri vil bli glemt. Derfor mange takk for alle dine spennende opplysninger.
I min speidertid hadde vi i 6. Larvik i den varme årstid ofte troppsmøter på Guttebass.

I mine barndomsår ble jeg dratt med på spasertur rundt Gopledal. Veldig lang tur for små ben, men mye fint å se på. Og med niste så gikk det forholsdsmessig bra. Noen gnagsår ble det, men pytt.. Takk for titten av bilder og innlegg… :)

Her malte Theodor Kittelsen “Badende gutter”. Han sto der i 1889, jeg sto der i dag. Det er ikke mange som vet det eksakte stedet for motivet, men her er det:

Lenke til Kittelsens bilde. Se nederst til venstre på siden:
LENKE
SE side 44.

Hvis du følger denne lenken kan du se at Kittelsen også sto på gårdplassen på Gopledal og malte odden ved vannverket ( Saueholmen ) med den karakteristiske profilen av Vardeberget i bakgrunnen.
http://www.ovaering.no/filer/ImageArchive/image.asp?imageid=185383

Sett fra Gopledal trykk her

Sett fra Saueholmen trykk her

Du har selvfølgelig helt rett, Roar. Artig å se kjente landskap på lerret. Bra jobba!

Ser dette er en gammel tråd, men jeg føler likevel for å kommentere at Snedalfamilien kjøpte gården på 1940-tallet og fremdeles eier gården den dag i dag, Treschow har ikke eierskap til gården og har ikke hatt det etter at Snedal flyttet dit. Dog er det hyggelig å se at flere har gode assosiasjoner til gården.

Snedal-familien flyttet til Gopledal fra Lauvvika i Farrisbygda i 14. april 1945, og Søren Snedal tok da over som forpakter etter Ole Kristian og Anna Evensen. Alt av bo, dyr og for, møbler og løsøre ble fraktet over Farris på en lekter trukket av slepebåten “Fuglen”. Anna og Ole flyttet opp i andre etasje. Trygve Snedal tok over som forpakter i 1963, og fikk kjøpt hus og tomt av Treschow i 1971.

Annonse