I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

TORVET - TORGET gjennom tidene

Medlemmer av Larvik i nær fortid har ved flere anledninger vært inne på det mange vil kalle byens kjernepunkt, eller for den saks skyld, byen sentrum, nemlig Torvet. Ja, jeg kaller det for Torvet, slik jeg lærte navnet som ung gutt, selvom det i dag skrives Torget.
Stedet har vært byens markedsplass gjennom generasjoner etter generasjoner, både i fest og sorg, sommer som vinter. De fleste som har bodd i byen ellers dens nærhet har et forhold til Torvet. Som skoleelever fikk vi her samlet oss sammen, barn fra alle skolene i nærdistriktet, før vi med høyt viftende flagg marsjerte den siste tunge veien opp til Bøkeskogen.
Vi har f.eks. tidligere i store ordelag, her i LINF, beskrevet byens 275 års feiring, med kongebesøk og det hele. Dette er en lenke til denne siden
Rundt Torvet finner vi stadig bebyggelse av virkelig gammel god bybyggeskikk. Kjære bygninger, som “gjør” akkurat dette området til en betydelig og meget verdifull del av vår by.
I denne tråden kunne jeg tenke meg at vi legger inn bilder fra selve Torvet, men også tar for oss de spennende bygningene rundt selve fest-/markedsplassen.
Riktig gamle bilder av Torvet er sjeldne, men noen finnes. Bildet under antas å være fra ca 1850, men det kan være fra et tiår senere, eller så.

Rundt 1900 hadde Torvet blitt mer lik det bildet mange av oss har langt inne i “minneboken”. Her ser vi bl.a. Thirud-gården, som “alle” fortsatt snakker om, og som vi med skam må bekjenne brutalt ble revet ca 60 år etter at dette bildet ble fanget inn i fotografens linse.

Og så det siste i denne omgang, et herlig bilde fra en tid hvor handelen på Torvet blomstret som aldri siden. Tredvetallet var en flott tid for de handlende og for husmødrene som her fikk tilgang på det beste av det beste innen ferskvarer. Bøndene ankom fra hele distriket. Det sies at bykonene hadde sine faste leverandører, alt etter hvem de likte, men de “snoket” nok litt rundt hos konkurrentene for å se etter gode tilbud.

Vist 2812 ganger. Følges av 17 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 150 kommentarer

Dette er jo helt fantastisk !
Tenk at det kan komme så mye ut av en ganske skjult veggdekor =;))
Lokalhistorie er virkelig gøy!

Veldig interessant! Hadde bare all historieundervisning vært slik, med flotte bilder og små glimt inn i skjebnen til historiens personer ….

I Amtstidende den 2.9- 1919 finner jeg en annonse fra Larviks Ekviperingsmagasin. Adressen var Torvet men ikke noe nummer Telefonnummeret dit var 114, men noe sent å ringe dit for å få fatt i rett adresse nå visstnok!

Noen som har utfyllende opplysninger her?

Kan det ha vert en forløper for Schirmer herreekvipering? t.

Jeg tror adressen er Torvet 4. Israel Sachnovitz leide lokaler her fra 1911.

Riktignok med adressen Bredochs gate 2, åpnet Harald Molde sin manufakturforretning i 1908. Vi lar den her gå under tråden Torvet, siden den er så godt synbar i dette området.
Bildet under viser hjørnet Bredochs gate 2 + Øvre Torggate på et kort sendt 16.7-21. Til venstre kommer Harald Moldes fasade tydelig fram. Bildet er fra Jan Einar Bredal fotosamling.

(Legg ellers merke til de imponerende telefonstolpene som så vakkert dekorerte Øvre Torvgate.)

Som naturlig var hadde Molde sine leverandører. En av disse var Brødrene Hallen i Kristiania. Dette var en kjent hanskefabrikk, som leverte varer under varemerket Nellah (som enkelt og greit var “Hallen” baklengs…)
Under følger bilde av et brev med Harald Moldes logo sendt akkurat til Brødrene Hallen. Dette ble sendt fra Larvik 25. mai 1914.

Harald Molde i Bredochs gate 2, brev med logo sendt 25.5-1914. Fra Jan Einar Bredal samling.

Vi skal få nytt torv – Hva med å gi oss tilbake det gamle?

Hvem skulle trodd det, men nå er det snart 55 år siden Restaurant GREVEN fikk sitt navn. Vinneren av navnekonkurransen er forlengst glemt av de fleste, så i all ærbødighet bringer jeg navnet tilbake i rampelyset. Herren som ble trukket ut som den store vinneren blant 100 innkomne forslag var Børre Lund fra Larvik.
Han ble belønnet med “ekstreme” kr. 100,- i premie.

Hentet fra Østlands-Posten den 4. mai 1960.

Torvet 4 har blitt tatt fram i lyset tidligere, så også SPORTEN forretningen til Ludvig Næss.
At Ludvig Næss før han flyttet hit, hadde holdt til i Bredochs gate 2, kan jeg ikke huske at vi har nevnt. Men i telefonkatalogen for 1933 var det der han holdt hus. Når vi kommer til 1942, er det den nye adressen som gjelder.
Nå kan jeg ikke varte opp med noen annonse fra Bredochs gate, men derimot en liten sak fra Østlands-Posten den 17.10-1956. Det litt dårlige bildet viser inngangen akkurat slik jeg husker den fra guttedagene. Til og med Jonas Øgland-emblemet på døra, bringer minner.

I dag er det JAZZ Frisør som holder til bak denne inngangsdøren.

Det jeg husker best fra “sporten” var et gedigent modellfly (vistnok radiostyrt) som var utstillt i vinduet. Jeg tror det var modell av en Piper Cub. T….

Selv i dag, er det folk som husker Joh. Preurz Boghandel. Færre er det vel som erindrer at den lå på Torget, med adressen TORVET 4.

Her følger et bildet fra omkring 1915 eller så, av huset hvor Preutz holdt til. Vi ser han (daværende eier var Johan Dyring.) hadde gjort seg svært så synlig, med veggen full av tydelig bokstav reklame.

Vel, om dere husker dette overstående, tviler jeg i langt større grad at dere erindrer skrive- og tegneblyanten LARVIK, som den godeste Preutz Boghandel hadde tilsalgs for 10 øre.
(Kan dette ha vært en “forløper” for … Branding Larvik?)

Etter en annonse i Østlandsposten (Slik skrev man navnet på den tiden) lørdag den 26. juni 1909, bare året etter at Johan Dyring hadde kjøpt forretningen, hvor hans bestefar hadde arbeidet.

Det er så flott når noen vil låne bilder ut til oss i LINF.
I dag fant jeg et bilde på Facebook, som Audhild Rydju Olafsen hadde delt der. På forespørsel, ville hun gjerne dele med oss. Bildet viser det ene av utstillingsvinduene til Throndsens kiosk i Torvet 9.
Trolig stammer bildet fra året 1957. vi ser fra venstre Audhild Rydju Olafsen, samt hennes 2 fettere, Morten og Per Langvik fra Nanset.
Bildet synes jeg er herlig, siden det bringer fram så mange minner fra tiden jeg selv sto foran det samme vinduet og drømte meg langt bort, inn i fantasiens verden.
Av småsaker vi kan observere innenfor vinduet er bl.a. at her var det talestasjon, hvor kunder kunne låne telefon mot et mindre gebyr. Vi ser også at det reklameres for Det Beste og “Alt for Damene”. Videre at “i dag” var det mulig å få kjøpt appelsiner i butikken. Epler var et langt mer vanlig produkt. – Midt på bildet kan det virke som om det dukker opp flasker med likøressens eller lignende. Vi ser også at det er klistret opp en reklamesak for “Fyllepennen ???” nede til venstre i bildet. *Blue Master" reklameskiltet ut mot gaten, ser vi også ganske mye av.
Så er det bare å håpe på at andre ser mer av interesse, enn jeg har gjort hittil.

Takk til Audhild Rydju Olafsen for utlån av det fine bildet

Nevner også i farten av denne kiosken tidligere er omtalt ved flere anledninger, bl.a. 13. april 2012 og 23. oktober 2013, samt at en herre med navnet Joh(an??) Nilsen (født 1857, fra Hobøl) hadde en eller annen form for handelsvirksomhet i lokalet før Throndsen flyttet hit fra Oscars gate. Det er mulig at Nilsen flyttet til Torvet 9 i 1893.

Torvet 9 JOH. NILSEN ca 1900. Jan Einar Bredal fotosamling.

Nå vet ikke jeg hvor i byen Audhild bodde, men Morten og Per mener jeg bestemt bodde ikke så langt fra der hvor vi bodde i Gamle Kongevei på Nanset. Så hva gjorde to Nansetguttær så langt nede i byen, jo de venta selvfølgelig på Bybussen som hadde stoppested akkurat der. 25 øre kosta det vel uansett hvor lang strekning du tok bussen. Husker jeg hadde klippekort på bussen for sykkelen stod som regel hjemme med brekt gaffel!!

Kjempe bra bilde. Bringer fram mange minner fra en svunnet tid.

Per og Morten bodde i Gamle Kongevei 40. Per bor fortsatt der etter at han bygget eget hus i hagen. Kusine Audhild bodde i Residensveien like ovenfor Mesterfjellet skole. Mine fettere og kusine.

Jeg sier også takk for det flotte bildet tatt midt i mitt nærområde i mange tiår. Tidstypisk er genserane og luene på ungane. Eldstemann ser ut til å ha pælær. Vi hadde garasje inne i gården til Throndsen på den tida bildet blei tatt. Hva for årstid er det, tru?

Nå kan sikkert Jan Einar spørre noen av personene på bildet, men det er jo morsomt å spekulere litt på når på året bildet er tatt.
Jeg har veldig sterk tro på at dette er et vårbilde, veldig fornuftig og godt kledd er alle sammen. Pene i tøyet er jo også alle folka nedover i Prinsegata – og de er mange – med dagens målestokk, veldig mange.

Jeg tror ikke dette er i verken påsken (som var sein det året ) eller på at det er 1. mai. Hva var det da som fikk folk i Larvik til å flokke seg rundt torget en søndag på våren – jeg tror jeg satser en femmer på at de har vært og sett på innkomsten til Vindfjelløpet!

Man vet jo aldri helt sikkert når det gjelder bilder man selv ikke er med på eller har full dokumentasjon på. Likevel, Audhild, som jeg fikk låne bildet av, hadde en sterk følelse av at dette kunne være 1. søndag i advent og dagen da julegrana skulle tennes på Torvet.
Husker sjøl at det kunne være bitende kaldt akkurat den dagen, men at spenningen varmet godt i skrotten og så hjalp det litt når vi skulle gå rundt grana og synes julesanger =;))

For en tid side var vi inne på “innholdet” i Torvet 7 / Torget 7.
I dag fant jeg en annonse for Ole Larsen`s Barber forretning. Han fant jeg holdt til her i følge telefonkatalogen for 1933. Annonsen er fra Østlands-Posten en gang i desember 1925.

Han tilbød litt av hvert Ole Larsen. Cutting og shingle var kjente hårfrisyrer, men ondulation er et ord som
jeg ikke har brukt tror jeg, men bevares jeg har da betalt for å få “bølger” i mitt strie hår.

“Cutting” husker jeg mamma snakket om (som et eksempel på “grusefull” damefrisyre :-) ….. Vet ikke helt hvordan den var, men i hvertfall veldig kort.

Gullsmed Felumb kjenner vi vel alle, og lysreklameskiltet som en gang prydet gesimsen over forretningslokalet var kjenspakt nok. Det hadde sin historie tilbake til 1935, da bygget var nytt.

Men en dag måtte det vike og byen ble aldri så lite fattigere.

Glemte visstnok å fortelle at dette var byens andre neon lysreklameskilt. Skiltet kom opp i 1935 og bare slått av skobutikken SOLID, som skal ha vært den første, fortalte Karl-Magnus Kjendlie..
Det gamle Felumb-skiltet er bevare “i en eller annen skuff” på Norsk Folkemuseum.

Håkon Gutterød, som hadde Stubberød Handelsgartneri, hadde også allerede fra 1934 en blomster- og grønnsaksforretning, muligens het den ”Flora”, i Glassmester Odbergs hus i Torvet 2. Denne adressen er nevnt i Adressebok for Vestfold 1941.
Det er ikke så veldig lett å se på vedlagte fotografi, men Gutterøds forretning sees til høyre for Hangrys urmakerforretning.

Bildet er utlånt av Tor Odberg Hansen.

Butikken var der kjøkkenet til ”Larvik Sushi” er i 2015, hvor de hadde et lokale med 2 vinduer og en dør mot gaten i tillegg til 2 bakrom og gang inn mot gården. ”Hatte-Marie”, Marie Svendsen, hadde 1 vindu og dør nederst, mens urmaker Hangrys forretning på midten, hadde et vindu og en dør, før man kom til blomsterforretningen mot vest. På begynnelse av 50 tallet, men helt sikkert også tidligere, betjente fru Gerda Gutterød en torgvogn med grønnsaker og blomster, i tillegg til butikken. Først på 60 tallet flyttet de inn i gården, der ”Glassmesteren” er nå. Der hadde de butikklokale i front pluss 1 bakrom.
Rundt 1967 – 68 ble blomsterforretningen flyttet til Meierigården i Sigurdsgate. Karin Thon, datter av Håkon Gutterød, driftet den.
– I mange år på 1940 og 50-tallet hadde Gutterød også en blomsterforretning i drift i Sandefjord som het ”Flora”. Det var Håkons søster Signe som sto for driften av den.
(Kilde bl.a. Siri (Gutterød) Evensen.)

Hjørnebygningsmassen Torvet 2 og Bredochs gate 1 kan flettes inn i ganske mye Larviks historie.

Se for dere bildet under, som jeg antar er fra 1905 eller der omkring. Bildet viser Albert Stangeby sin assorterte manufakturforretning.

Akkurat denne gangen ville jeg nevne Faugstads Elektriske Forretning. Faugstad hadde startet opp den 1. juni 1917 på adressen Bredochs gate 1. Det må da være det lille huset til høyre på fotografiet over?
I en tegning som ble publisert i Østlands-Posten i oktober 1981, synes huset å ha blitt minnet slik: …

Men etter krigen utviklet Faugstad sin virksomhet betydelig og snart finner vi forretningen i Stangebys gamle lokaler, og med en fasade som alle vi som besøkte Torvet for noen år siden, vil kjenne godt igjen.

I den over nevnte avisen fra 1981 finner vi også fotografiet over. Og vi har sikkert glemt det allerede, men som vi ser, her lå EL-KJØP på den tiden! Faugstada Elektriske A/S, som firmaet het på den tiden, hadde da en tid hatt et nært samarbeid med El-Kjøp firmaet som den gang hadde base i Drammen.

Jeg mener å tro, at adressen Faugstad benyttet i alle år var Bredochs gate 1
Avslutningsvis legger jeg ved en “kjøreordre” som jeg også hadde liggende fra tiden på Torvet.

.

(Er det min Ford Granada som står parkert utenfor, tro? :-)

Hadde du LS 21944 Ranveig – hvis ja, så er det din bil!

Husker nok ikke nummeret,Otto :-) Men det var en fin og god bil. (Jeg kjøpte den riktignok brukt da jeg flyttet til Larvik i 1989, og da var den noen år, lys sølvgrå farge.) Fantastisk at du klarer å finne nummeret på denne, må vel mikroskop til?

Lunds Boghandel var i mange år også en kjent utgiver av bilder og postkort fra byen vår. Vedlagte bilde må sies å være av “det tidlige slaget”. Motivet her er fanget inn i 1904 eller kanskje året før. Likevel, etter 110 år, er det liksom noe gjenkjennelig ved det gamle Torvet.
Transformatorkiosken ble ofte kalt for “kiosktype 1901”. De var bygget i 2 etasjer. I første etasje var det bygget inn transformator og høyspenningsanlegg. I andre etasje hadde man plassert lavspenningstavle med ledningsføring til uttaket i stålmasten på taket.

Så nydelig dette området var i den tiden!

Annonse