I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Charlie William San Oliver, (Claudius William Samuel Oliver) en britisk flyvers gravsted

Jeg var ikke oppmerksom på det tidligere, men på en tilfeldig vandring rundt på Undersbo gravplass, kom jeg over dette gravstedet. En britisk flyver med navnet
Charlie William San Oliver
ble stett til hvile her ute de 23. august 1942.
(Hans rette navn skal være; Claudius William Samuel Oliver.)

Det er ikke flust med opplysninger om ham, men følgende informasjon kan jeg lese på steinen som er reist til hans ære.
103173 Flight Sergeant C. W. S. Oliver. Royal Austalian Air Force. 11th August 1942, Age 22.
Videre er det “gravert” inn på steinen det australske flyvåpenets officielle emblem. Dronningkronen rager på toppen, mens en ørn flyr ut av en ring med teksten “Australian Air Force Royal”. under ringen et “flagrende” banner med ordene “Per Ardua – Ad Astra”. (Dette emblemet ble vissnok godtatt i denne utformingen i 1939. Setningen skal bety; “Through Struggle to the Stars”.) – - Helt nederst på steinen står det noe slikt som; “He died that others might live” !

Noen har tydeligvis “ansvaret” for gravstedet, for her er det satt ned en selvvannings blomsterkasse med blomster. Men skal jeg være ærlig, jeg har aldri fått med meg at vi har hatt slike gravsteder på Undersbo og vi i LINF har vel aldri skrevet noe om dette.

Spørsmålet mitt blir naturlignok om noen av dere andre sitter inne med mer opplysninger om denne herren og hvilken tragisk hendelse som skjedde, siden han endte sitt liv i “våre trakter”.

Vist 1214 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Jan Einar, noen husker sikkert historien om den unge mannen fra Australia og hvordan han omkom her i Larvik. Jeg skal også sende en lenke til Peter Lynge Nissen som kanskje kjenner historien.

Jeg har også sett denne gravsteinen og undret meg på hva som er forhistorien til at en australsk flyver ligger begravd på Undersbo.

Her er hva jeg har funnet ut:

Den 11. august 1942 styrtet STI R9162 i havet under et mineleggingsingsoppdrag i Kattegat. Hele besetningen omkom.

Sgt James Henry Storey ble funnet omkommet på havet 4 km fra Hjardemål Klit i Danmark.
Han blev begravd i Frederikshavn den 17. september 1942.
Sgt L. R. Sims ble begravd på Kviberg Kirkegård ved Gøteborg i Sverige.

F/Sgt C. W. S. Oliver som var piloten på flyet ble begravd på Undersbo kirkegård i Larvik, mens de resterende
4 av mannskapet aldri ble funnet.

De fløy med et STIRLING bombefly fra Lakenheath i Suffolk for å legge miner i Kattegat. Flyet styrtet et eller annet sted i Kattegat. Tre lik ble til slutt skylt i land.

Mannskapet besto av :F / S CWS Oliver RAAF ( Royal Australian Airforce ), Sgt Sgt NP Gregson, Sgt LR Sims , F / S GF Smith, RCAF, P / O WC Sutton, JH Storey, Sgt WH Streater.

C W S Oliver har trolig blitt funnet i nærheten av Larvik. Hvor ble han funnet mon tro?

Oversatt fra offisiell australsk side over flypersonell i RAAF som omkom under 2. verdenskrig:

403173 Flight Sergeant OLIVER, Claudius William Samuel
Kilde:
AWM 237 (65) NAA: A705, 163/148/274 Micro Film No 463 OAFH
Commonwealth War Graves poster WR Chorley: RAF Bomber Command Tap av
andre verdenskrig, Side 177, Volume 1942.
Aircraft Type: Stirling
Serienummer: R 9162
Radio kallesignal: OJ – Q
Enhet: ATTD 149 SQN RAF
Oppsummering:
Stirling R9162 tok av fra RAF Lakenheath i Suffolk natt til 10/11august 1942
, oppdrag og legge miner i Silverton området. Ingenting ble
hørt fra flyet etter avgang, og det unnlot å returnere til basen.
Crew:
Raaf 403173 FLT Sgt CWS Oliver, kaptein (Pilot)
RAF Sgt NP Gregson, (
RAF Sgt LR Sims, (Observer)
RCAF PO Smith, GF (
RAF PO Sutton, WC, (
RAF Sgt JH Storey, (Air Gunner)
RAF Sgt WH Streater, (Air Gunner)
Det ble antatt at flyet krasjet i Kattegat og at hele mannskapet mistet livet.
Tre lik ble skylt i land – de andre er aldri funnet.
FLT Sgt Oliver er gravlagt på Undersbo kirkegård,
Larvik, Norge.
Sgt Storey er gravlagt på Frederikshavn kikegård, Frederikshavn.
Sgt Sims er gravlagt på Kviberg Cemetery, Sverige, Göteborg .

De øvrige fire besetningsmedlemmene har ingen kjent grav. Deres navn er
minnet på bauta for de savnede, Runnymede, Surrey, Storbritannia.

http://www.awm.gov.au/catalogue/research_centre/pdf/rc09125z005_1.pdf

Se side 456

I følge overnevnte er hans navn:

Claudius William Samuel Oliver

Kanskje det er noen som har satt feil navn på gravsteinen?

Takker for utrolig spennende, men tragiske svar. Håper familien hjemme fikk fortalt at han ligger begravet i Larvik.

Legger ut en link til den type bombefly som disse gutta fløy her.
Legg også merke til at flyet tihørte 149 Sqn som dere finner bekreftet i Wikipedia.
Forslår at Jan Einar bruker det riktige navnet som Roar har funnet fram til i sitt innlegg. Det kan jo hende at noen søker på det et eller annet sted der ute.

Id Fnavn Enavn Bdato Bår F R Gnr B Gravsted Kommune Korr
1848834 Claudius William Samuel Oliver 2308 1942 007 00 405 Undersbo Larvik

Lenke til siden – gravminner
Det var allikevel orden hos kirkevergen. Navnet er riktig der, men ikke på steinrammen.

Jeg har nettopp funnet siden deres ang. graven til C.W.S. Oliver på Unnersbo Gravlund. Jeg er en Australsk dame boende i Drammen som har vært interessert i graven til Oliver i mange år. Den 11te August hvert år er det flere Australske som møtes ved graven for å holde en enkel minneseremoni. Jeg har forsøkt å finne slekt i Australia i ca. 30 forskjellige kilder, men forgjeves. Derimot har jeg funnnet ut mye om hans familiehistorie i Australia. Min e-post adresse er: mollie.holst@gmail.com.

Hallo Mollie!
Takk for spennende og umåtelig hyggelig bidrag ;=)
Nå har jeg gjort små endringer i “søkemotoren” ved å legge inn riktig navn. Kanskje du selv, ville bidratt med litt familiehistorie for oss som leser dette og som egentlig er svært uvitende om denne Olivers bakgrunn.
Han skal etter det jeg har funnet ut være sønn av William Samuel og Madeleine Evelyn de Jersey Oliver, som bodde i den lille byen North Bondi, en by på ca. 9000 innbyggere rundt 7 kilometer øst for Sydney, i staten New South Wales i Australia.
Håper dette kan stemme med det Mollie har funnet ut.

For det første, kan jeg fortelle at C.W.S. Oliver ble funnet drevende i sjøen ved Anvik.De Tyske myndighetene i Larvik holdt en full militær begravelse, den 23 August 1942. En artikkel om det står i “Østlandsposten” den 23 Aug. 1942. side 2 med overskrift “Engelsk Flyver….”Oliver var, såvidt jeg vet, enebarn, født 5 Juni 1920, Adelaide S. Aust. Hans far var Kaptain W.S. Oliver som døde i 1933. Har ikke funnet ut om han var Kaptain i det Militær, Marinen, eller hvor. Moren, Madeleine E. de J. Oliver drev en avis, og alt som følge med, forretning i Newcastle, N.S.W. Aust. Sønnen Claudius hjalp til der, også med fotografiske arbeid hos Kodak. Han gikk på vanlig folkeskole of videre på en privat Anglikanske skole. Han vervet seg i R.A.A.F. Reserve i 1939, og i R.A.A.F. i 1940. Som vi vet, døde han i 1942. Moren giftet seg igjen i 1947 med en som het LeMerle. De flyttet til Blue Mountains utenfor Sydney. Hun døde i 1956 og ble begravet i rockwood Cemetery, Sydney. Jeg har forsøkt å spore opp slekten LeMerle, men forjeves. Se også “Østlandsposten” 12te August. 2004- side 4- overskrift “Hedret Krigen`s Ofre”. Jeg må si at jeg synes at det er hyggelig at andre er interessert i Oliver`s grav og historien. Mollie Holst.

Mollie, et lite raskt søk på Google viser at det finnes mange med navnet LeMerle rundt i bl.a. USA, Frankrike og Australia. Her er i hvert fall én av disse LaMerle’ene som kanskje kan vite noe siden hun faktisk bærer dette slektsnavnet, og hun jobber tydeligvis ved NSW Department of Primary Industries and Charles Sturt University:

“Professor Deirdre Lemerle

BSc (Hons) (Reading), MScAgr (Sydney), PhD (Sydney)

Position Professor of Agricultural Innovation and Centre Director
Location Graham Centre for Agricultural Innovation, Wagga Wagga
Phone 02 6933 4398
Mobile 0419 816 267
Email dlemerle@csu.edu.au

Career Brief

Professor Deirdre Lemerle is a weed scientist who has worked for the last 25 years for DPI at Wagga Wagga NSW Australia. She led the Cropping Program of the Weeds Co-operative Research Centre for 10 years. Deirdre was appointed as Director of the Graham Centre for Agricultural Innovation in 2005. The Graham Centre is an alliance between Charles Sturt University and the Department of Primary Industries which aims to increase sustainable productivity for mixed farming systems. She was awarded the Council of Australian Weed Science Societies Medal for ‘Excellence in Weed Science’ in 1998, and the CSU Vice-Chancellors Award for Research Excellence to Allelopathy Research Group 2000. She was selected to: be an ABC New Inventors program grand finalist with the ‘Stubble Star’ invention in 2005; attend Australia 2020 Summit (Rural Industries and Rural Communities) in April 2008; be in “10 Sisters” exhibit screened in the Australian Pavilion at the World Expo, Shanghai in 2010 featuring her profile about R&D for food security and agricultural sustainability; and took part in the Governor General’s Delegation to China 6-12 June 2010"

Takk Janke M. for informasjon ang. LeMerle, Jeg skal kontakte Prof. LeMerle , og håper for litt mer info av henne. Sikkert de samme familie, siden det er en så uvanlig efternavn. Mollie H.

Skulle du få svar og viktig info, Mollie, håper jeg du deler den med oss i LINF. Lykke til med spennende research.

Hello Dere i Larvik: Jeg har fått to svar fra min henvendelse til Prof. Deirdre LeMerle i N.S.W. Aust., og fra en dame som var gift med en mann med etternavn LeMerle. Dessverre ingen av dem viste noe om Oliver, fordi de har ikke hatt noe som helst kontakt med Mrs Oliver`s andre mann, Lemerle. ( familie konflikter). Men , jeg har fått bekreftet at C.W.S. O. var enebarn. Ddette ble bekreftet da jeg fant dødsannonsen til hans far Capt. Oliver, i 1933. Familien besto av kone, Madeleine, og sønnen Claudius. Jeg skal nå,forsøke å finne ut hva slags “Captain” Oliver Snr. var. Han var ikke i det militæret eller Marinen, så nå skal jeg forsøke å lete i det Aust. Handelslflåte. (han kunne også vært en Captain i det Frelses Armeen?) Mollie Holst

Det må jeg si – dette var ikke dårlig Mollie H. Du er svært iherdig og takk for at du tar deg tid til å informere også oss her i Larvik!

Mens vi venter på svar fra ovennevnte, har jeg lyst til å si min mening om noe.- Jeg må innrømme at jeg ikke like den granitt gravstøtten til Oliver. Det har vært tradisjonen at alle Britiske og Britiske Samveldet`s støtter er laget av Portland stein., og den opprinnelig støtten til Oliver var også av Portland stein. Men, av en eller grunn, har det blitt byttet ut med en av granitt.- for et par år siden. Det er nå vanskelig å tyde inngraveringen og den R.A.A.F. emblem.
Da jeg begynte å interesser meg for Oliver, det første jeg gjorde var å besøke kontoret bak Unnersbo Kapellet, for å høre om de hadde en registrasjon av hans begravelse. Det hadde de, Men- han var registrert som en Amerikansk Soldat! (det var sikkert vanskelig å vite forskjell på denne tiden av krigen, og den fakta at han ble funnet drivende i sjøen ved Anvik). Mollie Holst.

Beklager at det har tatt så lang tid siden jeg skrev sist. Men jeg har ventet og ventet på svar fra de forskjellige
Departmenene i Australia ang. Kaptain W.S. Oliver. far til “vår” flyvere C.W.S. Oliver. Dessverre det relevante departmentet i Aust. fant ikke noe informasjon at han hadde være i det Aust. Handelsflåten. Søkte fra 1922- 1968. (han døde i 1933) Jeg har ikke hørt fra Den Aust. Frelsearmeen enda heller. Må bare venter, men kansjke jeg skriver engang til, for å minne dem om det!

Mollie Holst

Du er en iherdig sjel Mollie H – Takk for at du holder oss oppdatert!

Her på Stirling I R9162 crashed in Jammerbugt / Skagerak on 11/8 1942 har vi en kort beretning om Charlie William San Oliver.

Jeg vil gerne spørge om vi må benytte billederne af gravstenene på denne side.
Fotografen får selvfølgelig sit navn under billederne. Hvem er fotografen?
Venlig hilsen Aase Flensted (webmaster http://www.flensted.eu.com )

Hallo Aase. Jeg er fotografen. Har sendt deg et PM.

Tusind tak for billederne af Olivers grav, Jan Einar Bredal, nu er de på Stirling I R9162 crashed in Jammerbugt / Skagerak on 11/8 1942
Venlig hilsen
Aase Flensted

Hello dere i Larvik. Efter flere brev til den Australske Frelsearmeen, fikk jeg svar at de hadde ingen i arkivene ved navn W.S. Oliver. Siden Captain Oliver ikke er å finne i det Aust. militæret, Aust. Marinen, Handelsflåten`s arkiver, og nå ikke i Frelsearmeen, må jeg si stopp! Vet ikke hvor ellers jeg kan lete.

Et liten spørsmål som ikke har med Oliver å gjøre: Vi har en gammel trehus byggesett fra c. 1920-1930 i familien og det ble produsert av Norske Leker AS, Porsgrund. Har dere noen kjente i Porsgrunn som kjenner til denne leketoy produsenten? Hilsen fra Mollie Holst.

Annonse