I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Glimt og historier fra Torstrand - Del nr. 4

Jeg oppretter en ny Torstrandstråd, Glimt og historier fra Torstrand – Del 4.
Den forrige tråden, del 3, vil bli holdt åpen en periode for svarinnlegg før den stenges av ansvarlige myndigheter. Nye innlegg postes her i tråd 4.

Her er linker til de tre tidligere “glimttrådene”

Glimt og historier fra Torstrand – Del 1

Glimt og historier fra Torstrand – Del 2

Glimt og historier fra Torstrand – Del 3

Vist 7019 ganger. Følges av 28 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 414 kommentarer

Nummer 3 er en AC – Ac transformator. Her har vi 220 volt inn fra stikkontakten på primærviklingen, og vi kan velge mellom 3 forskjellige Ac. volt på sekundær viklingen. Men de fleste “Duppedittene” i dag går på Dc.volt,så her må det vel en likeretter til for våre dagers bruk Teddy.

Takk for det Teddy, hvor gammel tror du den er? De to andre jeg fikk med meg er jo mellom 80 og 100 år.
Hele saken står forøvrig på en bakelittskive. Jeg antar at det er en del Torstrandsunger som har vokst opp med disse sakene på fysikkrommet og alt har vel ikke gått i glemmeboka?

Vet ikke om det var noen av disse vi ble bedt av lærer Kruge å legge hendene på mens han sveiva. Virkningen var formidabel, håret sto rett til værs.

Hei Otto, da jeg gikk på folkeskolen på 50 tallet var sådde saker topp moderne, men vitenskapen om dem er nok mye eldre. Den gang var vel ‘Bakelitt’ noe av det beste isolasjons matriale vi hadde den gang.I dag har vi jo bedre matrialer.Verden går jo fremover.Ted…..

Vi ble stilt opp i ring og måtte holde hverandre i hendene. To av guttane holdt på hver sin elektrode på et apparat, og Skallist sveiva. Zap!

Da var foreldrene til barnebarna i hus og sammen med junior og et par dråper olje fikk vi start på den ene krabaten. Det viste seg å være en Sentrifugaldemonstrasjonsmodell, men det har vel dere andre sett for lenge siden. Jo fortere en sveiver jo flatere blir blir kula, ref det første bildet jeg la ut!

I drift ser den altså slik ut og at den vakte jubel i klassen på Torstrand skole, for kanskje 80 – 100 år siden er jeg helt sikker på.

Foto:astridw

OK, O2! Skulle Scrabble bli kjedelig for gjestene deres i lengden, og vinflaskene tomme, ja, så er det bare å ta fram dette vidunderet og sette i gang med en sentrifugalkonkurranse =;)) – - Godt kjøp!

Åtte kjekke Torstrandsgutter har stilt seg opp på trappa til Dronningensgate 27a en gang rundt 1930. Er det noen her i LINF som drar kjensel på ungdommene. De tre brødrene Hetty: Birger, Walther og Gunnar er med på fotoet. Om Dronningensgate 27a er det skrevet en god del tidligere her i LINF. Bildet tilhører Ba Hetty Eftedal (datter av Gunnar Hetty).

Dessverre kan jeg ikke hjelpe deg med navner, men se hvor HØFLIGE de 2 unge til venstre i forkant er. Her ble hodeplagget tatt av til ære for fotografen!!

Må også påpeke den flotte reklamen på hver side av inngangsdøren. Slikt vekker minner.

Markisene er også av den gode gamle typen, som vel ikke finnes mer …

Hjelp! Jeg har vært hos Ba Hetty Eftedal og lånt gamle bilder.

Her er seks velkledde herrer fotografert en gang på 1930-tallet. Dessverre kjenner jeg ikke herrene, men de står i Furumoa med med Alfred Andersens hall i bakgrunnen.

Selv med et nylig snøfall, nærmer våren seg med stormskritt, så også sommeren. Da kan det jo være på sin plass å vurdere om det er tid for å kjøpe seg nye Gummisko.
I tilfelle kan Sålingskompaniet A/S i Dronningensgate 9 være et fornuftig stedsvalg Dette var i alle fall det som ble fortalt i Østlands-Posten den 10.6-1936.

Vi har ved flere anledninger vært inne på Larvik Gassverk. Vedlagte innlegg fant jeg i Nybrott. Selvfølgelig var tidsangivelsen borte, men jeg tipper året var 1932.

Okei! Endelig har dere en sjanse til å komme “ut av skapet”. Hvem av dere var det som kjøpte disse bilene på Torstrand Bilforretning A/S i Tjøllingveien?.
Annonsen er fra 29. februar 1968.

Dessverre vet jeg ikke når Skomager Fritz Jørgensen rykket inn vedlagte annonse i avisen. Her forteller han at han hadde Skomakerforretning i Griffenfeldtsgade 25. Han var født 8. september 1869.
I folketellingen i 1910 finner vi ham i Dronningensgate 34, så vidt jeg kan forstå.

Det blir ofte litt “hopp og sprett” i tid, i en slik tråd som dette.
Vi er fortsatt på Torstrand og året skal være 1940. Olje/bensin tankene har blitt malt i kamuflasjefarger, som vi ser.
Men Hvem gjorde dette? – Var dette foretatt av nordmenn FØR krigen, eller var det den okkuperende makt som tok fra grovpenselen? Har noen svar på dette?

Foto Thor Gilding, Utlån Lorry Gilding. Fra Jan Einar Bredal fotosamling.

Om jeg skulle vedde..vil jeg vel si at dette er ETTER av vi fikk “besøk” lite var klar gjort her til 9april.

Det er tyskerne som har malt tankane på Soyan, Jan Einar.

For oss som har levd så lenge at vi husker det ble ført opp i åmmen (kanskje best å oversette dette ordet for de unge leserne: “ovnen”) med kull og koks, drar vi raskt kjensel på navnet Ths. Arbo Høeg som leverandør.
Den 5. juli 1955 kunne Larvik Morgenavis bringe oss litt informasjon om Høegs nye kull-lager på Kanalkaia. Bildet, som sikkert noen har i mye bedre gjengivelse, tok avisen dagen før, den 4.7-1955.

Hvorfor i alle dager har Øvrigheta gitt Skiringsalsgt. 13 adressa Revgata 2 A/B? Noen som forstår det, og som kan forklare? Inntil nylig lå huset fint på rad og rekke med de andre husa i gata: …4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 osv… Logisk og forutsigbart. Dette virker helt meningsløst. Er det fordi det gamle tilbygget er satt i stand? Hvis så, kunne ikke dette bare fått 13 B om det på liv & død måtte skilles ut fra moderhuset med eget nummer?
Å endre adresse på en eiendom medfører masse krøll. Alle tidligere karter og oppslagsverk blir feil, og alle som tidligere hadde adressa til folk/firmaer i huset har ikke det lenger. Beboere i huset får jobben med å informere omverdenen om det inntrufne. Tidligere bekjente og forbindelser kan gå tapt.

Kanskje vår mann Kjell Ø som bor i Revgata 3 kjenner svaret?

Kan bomme totalt altså men når jeg bodde i Skiringsalsgate 9 så bodde ei jente i dette huset og hun bodde i Revgata .
Altså det var det vi sa altså den gang.

Huset har nr. 13 på hjørnet, om det ikke er tatt ned nå, da. Det er nylig endret til Revgata 2 A/B på kartet.

Hvor ble det av Narvesenkiosken på dette bildet, da?

Bilen er forøvrig LS19300, eid av Sverre Andersen
fra Jan Einar Bredal fotosamling.

Narvesenkiosken er flyttet ca. 20 meter fra den opprinnelige plassen på hjørnet av parken inn mot jernbanelinja, altså mot venstre sett på bildet. Hvis bildet er tatt noe senere enn jeg nå antar, så er det ikke noe kiosk der i det heletatt.

På hjørnet av Dronningensgate og Reperbanegaten lå FIX Skoreparasjon kunne en annonse i Nybrott fortelle den 22. januar 1938.
Vedkommende som drev dette verkstedet, kunne heretter levere vanntette beksømstøvler av eget arbeide.

Kan vi finne ut hvem som drev denne virksomheten?

Kanskje har du fundert på når vi virkelig fikk elektrisk drift av togene forbi TORSTRAND?
I Larvik Morgenavis fra den 20. mai 1957 finner vi på forsiden et lite innlegg som informerer om Ordinær elektrisk drift Larvik – Tønsberg idag.
Klokken 8.35 idag skal det første ordinære hurtigtog i retning Oslo forlate Larvik med elektrisk drevet lokomotiv foran, forteller stasjonsmester Halvorsen til LM.
Igår ble for første gang Statsbanenes nye elektriske vognsett satt inn mellom Larvik og Eidanger. Det har kommet en rekke slike togsett til Larvik nå, og de skal for det meste gå mellom Larvik og Tønsberg.
Dessverre ble man ikke helt kvitt dampen, siden godstogene fortsatt ville benytte damphesten.

På bildet under har avisen “stoppet hurtigtoget” 1/300 sekund på broen over Dronningensgate.

Tidsbestemte bilder kan ofte være ekstra viktige for “historieskrivere”. Dette bildet er fra 1937, året Rolf Norin var 16 år. Han bodde på den tiden i Havnegata 3 på Karistranda.
Håper det er noen lokalkjente som våger å fortelle litt mer om hva vi ser i bakgrunnen her.

Bildet er utlånt av Audun Norin.

Rolf Norin står på brygga ut til Vadskjær og rett før den ender ute på selve skjæret. Så han hadde ikke gått så
veldig langt hjemmefra. Det skulle ikke forundre meg mye om sjekta som ligger der var eid av Peder Farmen.
Det er tross alt ikke så mange bygningene vi ser i bakgrunnen. Men den store trebygningen til venstre i bildet var Rudolf Andersen mek. verksted. Det store hvite huset til høyre er det såkalte Seilmakerloftet, der I. F. Fram så dagens lys. På den tiden bildet er tatt, var annen etasje bebodd og det var vedskjul og boder i første etasje for alle de tre husene på eiendommen Strandgata 22. Sandstranda i bakgrunnen var et eldorado for oss, men er i dag ei skjemmende steinfylling som resultat av våre politikeres ønskede “framskritt”.

Vi har tidligere, ved flere anledninger, vært inne på Hans Sjølyst og Buggesgate 2. I dag fikk jeg låne et bilde som Hanne Lisbeth Trulsen Nyquist hadde delt på Facebook. Synes det passet så godt inn her i LINF. Stot takk Hanne Lisbeth Trulsen Nyquist som ville dele med oss.
På Facebook kommenterte Knut Ole Sjølyst følgende. Her drev min onkel, Hans Sjølyst, kolonialforretning fra slutten av 1. verdenskrig. Etter en brann i begynnelsen av 20-åren ble ny forretning med bolig i 2. etg, gjenreist på samme hjørne. Bygget står den dag i dag, og er der Juno Fabrikker holder til i dag.

og som vanlig var vår egen Inger-Helene Hansen også inne med viktig informasjon! … Fotoet er tatt etterat Hans Sjølyst overtok Buggesgate 2 ved tinglyst skjøte av 1/12-1915. På skiltet over inngangsdøra kan vi lese Hans Sjølyst. Johan Borge hadde eid eiendommene fra 1896 og drevet butikk der. Borge flyttet sin virksomhet til Dronningensgate 19.

og her er reklameskiltet på veggen …

Det er trist at det rives i Dronningensgate, men jeg kjenner ikke godt nok til bakgrunnshistorien for den. Slik så det imidlertid ut i går da vi vandret forbi! Kan det være Dronningensgate 15A og 17 som er blitt borte – vis a vis der apoteket lå?

Annonse