I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

O. E. Leinæs Bageri

I 2009 skrev Jan Einar Bredal en artikkel i Heidarheim med denne tittelen, og med tillatelse fra Jan Einar legger jeg ut artikkelen her på Linf slik at den blir tilgjengelig for flere.
Artikkelen omtaler min farmor og farfar og deres bakeri på Torstrand og Nanset fra 1901 til 1978.

Det er artig å få samlet så mye av denne historien på 12 A5-sider, ikke minst fordi mye av historien er ny for oss etterkommere. Det er utrolig hva som finnes av gammel historie i en familie, bare du får tak i gamle brev , gamle bilder og gjenfortalte historier.

Ikke alle er så heldig å få Jan Einar som inspirator, “arbeidsleder” og skribent, men jeg anbefaler alle å grave litt mer i den nære familiehistorien sammen med slekt og venner av familien. Dere finner garantert noe nytt og spennende.

Vist 564 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Klikk på bildene for å få dem større, og de blir dermed lettere å lese.

Ja,du der fikk jeg noe nytt å styre nyskjerrigheten min med. Så morro da,å lese en slik historie. Det som skjedde i Jens Bjelkesgt. i Oslo var jo også rart å lese. Jeg hadde en tante(tante Ragna) som bodde i Jens Bjelkesgt.82,eldste söster til min stefar…..tenk så rart at slikt dukker opp i denne forbindelse uten at det har noe med selve historien.1 kneip og et fint,Kari synes jeg hört ordre fra mor når jeg sprang bortover Skogveien for å kjöpe det “daglige bröd”. Veldig artig, dette skal jeg gjöre Britt oppmerksom på også……….Foresten ante jeg ikke at Inger hadde tatt den veien som baker/konditor på 60-tallet,nok en artig opplysning for ei Nansetjente som kjente denne jenta i barndommen.

Av og til når man skriver artikler til slike historiske tidsskrifter, får man et begrenset antall sider til rådighet. Blant bilder som måtte utelates i den over nevnte artikkelen om Baker Leinæs, var originaltegningene til det første bakeriet- Det som brant ned.
Som vi ser både av fotografiet lengre oppe og denne tegningen, lå bakeriutsalget vendt dels mot Nansetveien og dels mot den prosjekterte Skogveien.
De nødvendige vognskur og stall lå i nord/syd-retning, “gjemt” inne på tomten.

Opprinnelig var bakeriet anlagt i kjelleren. Dette kan ha hatt sin katastrofale innvirkning da brannen rasserte hele huset.

Som i første etasje var det en, etter tiden, stor og romslig leilighet også i andre etasje.

Dette avertissementet hadde O. E. Leinæs fått satt inn i telefonkatalogen i 1912. Og som vi ser, hadde hadde allerede da fått innlagt telefon og kunne nås på nummeret 270.

Annonse