I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Petrine Hansen Pensionat i Stavern!

Jeg kjente aldri Petrine Hansen og heller ikke hennes etterfølger som drev pensjonat i Stavern.
Petrine Hansen var en driftig kvinne som etablerte sitt overnatting og serveringssted allerede i 1900. Hun drev nok stedet i et antall år, men i 1948 ser jeg at Margit Sørensen har overtatt driften. Det reklameres i dette året med at man mottar både middagsgjester og overnattingsgjester samt sommergjester i hel pensjon. Penjonatet hadde helårsdrift, men en kan vel ane at sommeren var den travle tiden.

Petrine Hansen holdt til i Storgt 28 i Stavern og ville en ringe for å avtale overnatting så var telefonnummeret nr 20.

Det var under en liten fotosafari i ettermiddag at jeg oppdaget det lille skiltet på husveggen i Storgata 28. Har aldri sett det før og det skal i sannhetens navn hevdes at det ikke er mye prangende. Det kunne se ut som om det var opplyst av to lyspærer som skimtes i underkant på skiltet – flott at det har fått lov til å bli hengende!
Det er kanskje lov å håpe at andre har ytterligere informasjon om pensjonatdriften enn det Næringslivsleksikonet fra 1949 har å tilby?

Vist 790 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Godt gjort Otto å få øye på skiltet om Petrine Hansens pensjonat!
Jeg har tittet litt i folketellingene for 1900 og1910. I 1900 bodde fisker Johan Sørenesen født 1847 i Fr.værn (gift), Lovise Hansen ugift husbetyererinde født 1849 i Fr.værn. Petrine Hansen ugift delikatessehandlende født 1870 i Fr.værn. Karen Hansen enke født 1827. Hun hadde pension. De bodde i Storgaten 28.
Lovise og Petrine var søstre, døtre av styrmand Johannes Hansen Rakke og Karen.
Ved folketellingen 1910 bor de samme menneskene der, men Hanna Hansen født 1855 (uten inntekt) en tredje datter av Karen og Johannes er kommet til.
Lovise og Petrine driver i 1910 pensjonat.
Jeg kommer med flere opplysninger om Petrine Hanens pensjonat.

Du er verd din vekt i gull Inger-Helene – tenkte jeg skulle spurt om hjelp, men håpet at du skulle komme innom. Dette ligger jo langt tilbake i tid, men astrid har en tante som er over 90 år og som er bosatt i Stavern Jeg får ta med meg datamaskinen innom henne en dag. Kanskje hun ihvertfall kjenner Margit Sørensen som hadde overtatt driften av pensjonatet i 1948!

Takk for hyggelige ord, Otto! Jeg har funnet dette i “Skrifter utgitt av venner av gamle Stavern” side 119. Heftet er fra 1994.

Her står det at pensjonatdriften begynte i 1925, men ved folketellinga 1910 driver begge søstrene pensjonat!
Dersom teksten i heftet om Stavern er riktig med hensyn til driften av delikatesseforretning både før og etter brannen i 1883, må Petrine ha vært ung da hun begynte i bransjen.
På side 119 i før nevnte hefte er det også et bilde tatt i 1924 av huset med Petrine og Lovise Hansen, Margit Sørensen og hennes far Peder Sørensen. Margit Sørensen var født i 1891.
Ja, Otto, jeg tror at Astrids tante husker pensjonatet.

Jeg bøyer meg i støvet Inger-Helene og alt dette bare fordi jeg rettet ryggen et øyeblikk utenfor Storgaten 28 og derved fikk øye på skiltet til Petrine Hansen!!

Her er et privatfoto som viser Petrine Hansen (t.h. bak mannen som sitter). Bildet er tatt av fotograf Joh. B. Carlsen, som var “en av de store” fotografene i Kristiania.

Flott med bilde Stein, ikke bare av Petrine Hansen, men her har jo både hunden og vannposten kommet med. Det er en viss familielikhet mellom Petrine H og den unge piken helt til høyre på bildet?
Fotografen Johan Bernhard Carlsen var født i 1866 og døde i 1938 og da kan vi kanskje anta at bildet over er tatt på1920 – 1930 tallet?

Ja, dette er et morsomt tidsriktig “gårdsbilde”, Stein. Takk for bidrag!

Jeg kom over denne tråden tre år etter siste innlegg. Som arving til og eier av huset kan jeg tilføye noe og rette opp annet i tilknytning til hva som er skrevet over.
Navnet på pensjonatet var, ifølge skiltet, Petrine Hansen Pensjonat. Dog forekommer Petrine Hansen*s* Pensjonat i andre trykksaker. Petrine skrev altså navnet uten h etter t. Hun kjøpte huset av sin fetter Johan Egedius Sørensen i 1900, og startet en delikatesseforretning sammen med sin eldre søster Lovise. Tidlig begynte hun å innlosjere gjester, og driften gikk snart over til pensjonatdrift.
Det gemyttlige bildet foran glassverandaen viser fra venstre: Petrine Hansen, to fra staben, tidl. styrmann Peder Martin Sørensen, (Johan Egedius’ bror og Margit Sørensens far), Margit Sørensen, samt en ukjent. Den siste er etter alle solemerker IKKE datter av Margit Sørensen. Historien kjenner bare til én jomfrufødsel, og den skal ha skjedd lenge før. Glassverandaen ble bygget i 1929, Peder Martin døde i 1934 og Petrine i 1935. Bildet er følgelig tatt mellom ’29 og ’34, sannsynligvis i eller nær ’29.
Margit Sørensen hadde i lengre tid arbeidet for Petrine, og ble testamentert huset i 1933. Hun overtok huset og pensjonatdriften etter Petrines død i 1935, og drev det fram til tidlig på 60-tallet. Hun døde i 1985, 94 år gammel.
Hennes nevø, forfatter og kulturformidler Odd Hjorth-Sørensen, hadde da bodd i huset siden kort etter pensjonatdriften sluttet. I distriktet er han kanskje mest kjent som opphavsmann og kunstnerisk leder av Tirsdagsklubben, det kulturelle vannhullet som dro det meste av landets kulturelite til opptredener på Tatjana/Wassilioff Hotell på 60- og tidlig 70-tall. Mange av dem besøkte også Storgaten 28, eller 4, som var riktig adresse etter kommunens nummerendring. Knapt noe hus i Stavern, bortsett fra Herman og Gisken Wildenveys Hergisheim, har vel huset så mange fra kultureliten. Nå var forøvrig Wildenvey tidlig en hyppig besøker, ettersom han og Hjorth-Sørensen hadde et utstrakt samarbeid fra seint 40-tall. I 1950 var så Wildenvey fadder for Hjorth-Sørensens barn.
Odd Hjorth-Sørensen døde allerede i 1973, bare 55 år gammel. Han døde altså før Margit Sørensen, og undertegnede, sønn av, og med samme navn som forfatteren, arvet så huset.
Huset har i de siste åtte år gjennomgått en gradvis tilbakeføring til opprinnelig stil med opprinnelige detaljer, og tre av fire yttervegger er nå i all hovedsak originale.
Skiltet med påskriften P.Hansen Pensjonat er nå skiftet ut. Det skjedde foran et slektstreff i 2015. Nøyaktig på 80-årsdagen etter at Margit Sørensen overtok driften av pensjonatet syntes jeg det var på tide å endelig få hennes navn opp:

Huset ble bygget opp i datidens stil, sveitserstilen, etter bybrannen i 1883, da hele nedre by ble lagt i ruiner.
Peder Martin Sørensen hjalp sin bror Johan Egedius å bygge huset, og bodde der med sine tre barn til litt før Petrine Hansen overtok det. Huset som brant på samme tomt hadde kommet i slektas eie allerede i 1795, da Johan og Peders oldefars bror, Ole Hansen Grevle, bror av Søren Hansen Grevle, kjøpte det. Han solgte det allerede i 1802 til sin brorsønn Johannes. Huset var i noen tiår ute av slekta, men ble kjøpt tilbake av Johan Egedius i 1881, bare to år før det brant.

I tillegg til mitt forhold til de to nevnte forfattere, gjelder følgende:
Margit Sørensen var min grandtante (søster av min bestefar).
Peder Martin Sørensen var min oldefar
Johan Egedius Sørensen: bror av oldefar
Petrine Hansen: kusine av oldefar
Søren Hansen Grevle: tipp-tipp-tipp oldefar
Ole Hansen Grevle: bror av tipp-tipp-tipp oldefar

Det er lange linjer her. (Og enda mye lengre når jeg følger Grevlene bakover på Brunlaneset!) Men denne gangen handlet det om Petrine Hansen(s) Pensjonat. Jeg håper (om noen leser dette) at det kan ha bidratt til en oppklaring.

mvh
Odd Hjorth-Sørensen
Storgt. 4, Stavern

Takk for informasjon og oppklaring vedrørende både familien og pensjonatet i Stavern. Siden det var meg som startet denne tråden, har jeg også hatt muligheten til å gå tilbake å rette opp noen av de feilene som blir påpekt. Dette gjelder kun i hovedinnlegget da jeg ikke har tilgang til innleggene som andre har skrevet.

Når det gjelder Norsk Næringslivsleksikon så kom min utgave ut i 1949. Redaksjonen startet imidlertid sin innsamling av bilder og tekst allerede i 1935. De har også med et fotografi av pensjonatet som da kanskje er tatt en gang i perioden 1930 – 1935?

Ukjent fotograf

De fleste faktafeil i tråden over kom nok fra heftet som Venner av Gamle Stavern utga på 90-tallet. Feilene er rettet opp i den skiltguiden som ble utgitt i fjor, og som omfatter historisk viktige bygninger i Stavern.
Så til bildet. Fargene på huset ser ut til å være de samme som etter påbygg av glassveranda i 1929, og altså lik dem på bildet fra bakgården. Men bildet ble brukt på en reklame for stedet som stammer fra 1948, og jeg har alltid antatt at bildet er tatt i den perioden. (Skrivemåten på ovenstående bilde må nok stå for leksikonets regning.) Markisene tyder også på at bildet er tatt etter krigen. Huset ble sannsynligvis hvitmalt igjen tidlig på 50-tallet, og sto slik i ca 50 år, inntil det igjen ble påførte noen brekkfarger. Først grått, men fra i år lys beige.

Til slutt en bemerkning til mitt ordvalg i forrige innlegg.Det har for så vidt ikke noe med huset å gjøre, men mer med dets besøkere. Det er forsåvidt riktig at Tirsdagsklubben var et kulturelt vannhull. Men under opptreden, og dessverre for noens del også før, ble det ofte fortært alt annet enn vann. Det hendte ved noen få anledninger at celebritetene ikke kunne gjennomføre sin opptreden. Men moro var det! Og spennende. Og selv om flertallet av stjernene så absolutt tilhørte eliten i sitt yrke, var vel kulturpersonligheter et ord de ville foretrekke.

Annonse