I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Handel i Hvarnes under krigen.

Hans M. Odberg kunne 4 språk og må ha vært en driftig person som satset på handel i Hvarnes i 1899. Butikken ble drevet under navnet H.M.Odberg fram til 1947, da en ny generasjon overtok under navnet H.M.Odbergs eftf. I 1996 ble butikken leid ut, og nå er det noen år siden den ble lagt ned som mange andre i Lågendalen.

Jeg tok noen bilder av korrespondanse under krigen som kanskje kan interessere. Her kan vi f.eks. se at forsyningsnemda forbyr bedriften å kjøpe smør av lokale produsenter våren 1943.
Skien Aktiemølle skriver at det er vanskelig å levere avfallsmel uten at de har levering av matmel i samme område, osv.

Bildeserie med 4 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 298 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

At Hans M. Odberg var driftig bekrefter jo en liten sidehistorie. Han skrev brev til Henry Ford med forespørsel om økonomisk bidrag til realiseringen av en bro over Lågen, slik at alle bilene Ford hadde solgt lettere kunne komme fram. Dette ble på en høflig måte avslått av en underordnet, og med imponerende hastighet i postgangen mellom to kontinenter.

Fantastisk artig å lese! Hans Mathias Odberg, var min oldefar!

Så fint du fant fram til det. Det er Harald Skaatan som sitter på disse tingene og mye av historien, jeg har bare tatt noen bilder.

Gadd vite om ikke denne herren var Hans Mathias Larsen Odberg, som ble født i 1872 og gikk bort i 1947.
Han skal ha drevet landhandel fra våningshuset fra 1899, dertil hadde han eget YSTERI. Dette ble også startet opp i 1899, men driften ved dette opphørte i 1911.

Dette bildet skal vise Hvarnæs Ysteri og Landhandleri. Tidsperioden er ca 1910-13. Bildet skal være tatt av Fotograf M. B. Aamodt, Norsk Lystryk- & Reprodutionsanstalt. Hentet fra Jan Einar Bredal samling.

Jeg kom plutselig på at jeg hadde denne kopien av gummistempelet som Hvarnæs Ysteri og Landhandleri benyttet, sikkert i mange år.
Teksten i stempelet er sparsom, men beskrivende nok: Hans Odberg Landhandler, Hvarnæs.

Hentet fra Jan Einar Bredal samling.

Godt dokumentert og viser kanskje en av Origos sterkere sider når folk trør til.
Det ser ut som om det er astrid som skriver men det er det ikke – o2w!

Annonse