I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Fiskefarm i Brunlanes!

I et forsøk på å få LINF ut fra Larvik sentrum gikk gårsdagens fotosafari over flate jorder i Brunlanes. Det var lett snøfall og fint lys for fotoentusiasten. Vi parkerte ved Halle mølle hvor det alltid er mange fine motiver blant gamle hus og fossefallet i Halleelva.

Nede etter at du har passert mølla er det ei bru over elva og du kan gå langs småveier og stier over til Sanniveien. Planen var å fortsette der over til Sanni og så gjøre et fotostopp ved Sannisteinen. Den står jo midt ute i all løken resten av året, men nå med frossen mark skulle det vel være mulig å komme helt bort til den – tenkte jeg.
Sanniveien slynger seg igjen ned mot Halleelva og før brua, på venstre side får jeg øye på et nedfallent hus.

Her har jeg vært før – for lenge siden. På slutten av 50-tallet, muligens på begynnelsen av 1960 åra ble det nemlig drevet (Regnbue?) ørret-oppdrett her. Ryktene gikk helt opp til Nanset at her kunne en se storfisk svømme rundt så nærme at du kunne ta på de. Vi sykla ut og ble ikke skuffet. Det var større fisk enn vi noen gang hadde sett og det var flere grunne sirkelrunde dammer.

Jeg har kikket litt i Larvik fra A til Å, men der finner jeg bare en linje om oppdrettsanlegget i Halleelva. Jeg håper derfor nå at noen utover kjenner sin besøkelsestid og skriver noen ord om det første oppdrettsanlegget i Vestfold(?). Hvem var det som dreiv det, når ble det starta og når var det slutt – hadde vært en god begynnelse!

Foto:astridw

Vist 516 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Oppdrettet i Halleelva ble drevet av en kar som het Thom. Det ble nok drevet langt ut i sekstiåra, muligens så langt som til begynnelsen av syttitallet.

mvh rolf o

For en flott og spennende søndagstur du hadde. Det er moro å gå på såkalte “gjengrodde stier”. Hadde vært moro og visst noe mer om dette oppdrettsanlegget. Har ikke hørt om det før, men så er jo jeg fra Lågendalen da.

Takk for kommentarer og fakta-informasjon fra rolf o. Det er nesten så en begynner å tvile på om det er her en har vært, når en kommer tilbake til slike steder etter mange år. Alt virker mindre og jeg skjønner ikke hvordan de fikk plass til de sakene jeg mener å huske fra anlegget. Det var nå også veldig tilgrodd og veien kan jo også være lagt om de siste årene uten at jeg vet det.

De oppdrettsdammane ble rivd i stykker flere ganger da det var flom i “Bærsjelva”. Dro ut der mange ganger å fiska etter slike “uhell”, det var som nevnt regnbueørret som gikk der, og de havna i elva. De var meget forslukne, så det nappa godt, og kveldsmaten ble berja. Har så vidt prøvd å fiske litt i senere år der, og det er mye småfisk, tror rett og slett det er for lite næringsgrunnlag. Men ser en nærmere på fisken, så forundrer det meg ikke om det er ei krysning av den gamle bestanden og regnbue, det er en del typiske ting som er spesiellt for regnbueørret å se på det en drar opp. Ellers, for de som ikke vet det, Bærsjelva er lakseførende, og det er også en del niøyer å se der. Flyndre kan du fiske opp til brua ved kjerka, og ål er det hele veien.

Det med hybridisering er interessant Helge! Ja resten også forøvrig :-) Ta en titt på dette:

FROGNERPARKMYSTERIET Episode 4 from larsoglarsBLOGGTV on Vimeo.

Jeg var på omvisning der ute for mange år siden, og da nevnte Ivar Sjølyst dette med oppdrett husker jeg. Hadde vært veldig spennende å høre mer om de mulige krysningene mellom regnbue og brunørret Helge! Hvilke kjennetegn er det som har fått deg på tanken om at det kan være en krysning?

Takk for innlegg over her, restene etter anlegget er vel i høyeste grad rasfarlige så jeg skal ikke anbefale noen å stikke huet for langt inn i bygningene. Jeg merket meg imidlertid et antall kasser (så ut som små skuffer). De hadde metallbunn hvor det var puncha mange små hull slik at vannet kunne strømme igjennom. Jeg antar at disse har vært brukt i rogn/yngel/fiskeoppdrettet – skal få tatt noen bilder en dag!

Kroppsformen først og fremst. Små hoder, rund fisk, og litt mere rødprikker enn andre en kan få på kroken der ute. Enkelte individer er jo nesten som trokopier av regnbueørret. En kan i alle fall se tydelig forskjell hvis en drar opp noen, og dette tolker jeg som den gamle stammen og noen hybrider, kanskje reinspikka regnbue! Så forresten videoen, ja flere, fra kjendisene våre og oslovanna, interressant!

Interessant Helge. Hvis det skulle finnes hybrider i Bæsjelva, er det lettest å forklare om det er både brun- og regnbueørret som lever side om side, og at det sporadisk skjer en blanding. At en hybridisering fra tiår tilbake skulle ha blitt til en ny, reproduserende “art” er vel lite sannsynlig. Dette er vel ikke rett forum å findiskutere kjennetegn på fisk i, så jeg kontakter deg på PM :-)

Enig i det du sier, Sjur, ekspertisen påstår jo at hybridene ikke er forplantingsdyktige. Og et poeng er at bestanden er meget småfallen, det tyder jo på at næringsgrunnlaget er for lite, spesiellt regnbueørret vokser jo forholdsvis fort. Men det er lenge siden dette nå, så jeg ser jo for meg at det rett og slett kan være 2 stammer som holder seg i live og kanskje i noen grad kan “blande” seg, siden det har foregått i så mange år. Samtidig hadde det jo vært enklere tror jeg å se forskjeller og utvikling på litt større fisk.

Annonse