I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Baker Theodor Simonsen Klungland

Er det noen som vet om denne bakeren? Han skal ha kjøpt Tordenskjoldsgate 2 i 1921. Jeg vet at han emigrerte til Amerika i 1907, fra Porsgrunn eller Skien. Jeg vet ikke når han kom tilbake til Norge og heller ikke når han døde. Er interessert i alle opplysninger om ham.

Vist 345 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Jeg kan dessverre ikke brife med opplysninger fra Larvik og omegns industri og næringsliv fra 1906.
Trolig vet du det allerede,men i telefonkatalogen for 1933 ser jeg det dukker opp en herre med følgende navn;
P. H. Klungland. Han var BAKERMESTER og holdt til i din nevnte adresse.
Om du vil ringe, er telefonnummeret 1902 =;)

Kan Theodor Simonsen Klungland være far til P H Klungland – baker/bakermester begge to. De bodde jo like i nærheten av et bakeri også – gjorde de ikke det da?

Han er ikke av de barna jeg kjenner til, men denne Theodor var nok litt på farta både her og der, så hvem vet? Var helt uvitende om at han sto oppført i noen telefonkatalog. Skulle tro det var en slektning i hvert fall, for Theodor kom opprinnelig fra sørvest-landet og hadde med navnet sitt derfra. Satser på at flere kanskje vet noe jeg

Ja, det skal du ikke se bort i fra Sissel J – vi har noen riktige bakerieksperter i denne sona!

Tordenskjolds gate 2 (tidligere kalt “Galterudgården”) fikk navnet “Klunglandgården” etter baker Klungland. I ‘’Norges handelsregister 1938-1939’’ står det I. (!) Klungland, bakervarer, tobakk og sjokolade.

Jeg har lest i Det norske næringsliv, fylkesleksikonet for Vestfold, utgitt i 1949. Der finner jeg i 1949 at Johan Thoresen driver tobakksforretning i Tordenskjoldsgt 2. Det er vel ikke to slike tobakk og sjokoladebedrifter i samme bygg og noe bakeriutsalg finner jeg ikke på denne adressen i 1948/49. Har Klungland gitt seg og flyttet?

Hei Otto! Trolig. Johan Thoresen, som var den første i Larvik med flipperspill (ifølge min mor Elly Bakkeli), flyttet senere til “Gotvaldgården” (Dronningens gate 43). Han hadde bestandig hvit bordkjørerlue på seg. Husker særlig godt de salte lakrisene med trafikkskiltmotiver på. Tidligere fotballspiller for Fram. Familien Haug bodde også i “Klunglandgården”: Johannes Haug fra Østre Halsen med blant annet barna Ove, Ragnar, Holger og Gerd. Den ble revet på 1970-tallet.

Hvor det ble av Klungland er neimen ikke godt å si – kanskje vi får litt hjelp etterhvert her Morten?

Utgangspunktet for mitt spørsmål er slektsforskning. Theodor Simonsen Klungland var gift med en halvsøster til min farmor. Her er jo både P. H. Klungland og I. Klungland nevnt. Skulle jo tro at det var noe slektskap. Men jeg mener også å ha hørt noe om en tre – eller firmenning på Torstrand som skulle hete Thoresen. Kan denne Thoresen ha vært gift med en datter av en eller annen Klungland? Tanken rant meg i hu nå i kveld.

Med andre ord at han med den hvite bordkjørærlua (Thoresen) var svigersønn til gamle Klungland. Det høres riktig ut det!

Hei Otto! Ja, jeg håper at vi får hjelp etterhvert her. Det høres, som du seier, riktig ut at Johan Thoresen var svigersønn til hamle Klungland. Kanskje en finner noe i kirkebøkene om inngåtte ekteskap? Det er vel en sak for Inger-Helene.

Sissel etterlyser opplysninger om Theodor Simonsen Klungland. Klunglandnavnet iflg. folketellinga for 1900 finnes det 14 av i Rogaland, 4 i V.Agder, 1 i Kristiania og 1 i Bergen. Jeg har ikke funnet noen med navnet Theodor S. Klungland i nevnte telling.
Derimot har jeg funnet en Ingeborg Klungland født 1884 i Flekkefjord bosatt i Sunde gade 265 (barnehjem).
Skjøte av 22. februar 1921 fra Hans E. Haakestad til Theodor Simonsen Klungland på Tordenskjoldsgate 2 for kr. 21.000 bekrefter at Theodor kjøpte gården.
I 1938 skulle det holdes utpantning hos Ingeborg Klungland (neppe samme Ingeborg som nevnt over) i Tordenskjoldsgate 2 for skyldig byskatt for forskjellige år.
Jeg har ikke funnet at utpantning har funnet sted, men i 1942 er den strøket.
Sissel hvem er din farmor som du mener var halvsøster av fru Klungland?

Vi har savnet deg her Inger-Helene – fint at du er tilbake!

Takk for hilsenen Otto! Jeg har vært et par uker på Kypros. Mens værgudene har slått til med en den kaldeste November på mange, mange år, slo de samme guder til med den varmeste November siden 1901 på Kypros. Vi hadde strålende sol og mellom 25 og 29 grader der nede. Det var 23 grader i vannet.

Hei Inger-Helene!
Min farmor het Tora Katinka Torgrimsen og var halvsøster til Klunglands første kone – Marie Mathilde Torgrimsen (Torgrimsdatter). Men Marie Mathilde døde før 1900. Så hvis denne Ingeborg Klungland var hans kone, må han ha giftet seg på nytt etter at han kom tilbake fra Amerika, eller i Amerika. I FT 1900 finner vi ham i Porsgrunn (Theodor Simonsen) sammen med en sønn, Johan Gerhard. Han har også tre barn i pleie hos andre i 1900. Blir jo spennende om vi finner ham etter midnatt i FT1910.
Sissel

Det står ingenting i panteboka om at Ingeborg Klungland var kona/enka til Theodor Klungland. Kanskje kunne hun ha vært en datter? Eller gift med P.H. Klungland?

Mor til Theodor het også Ingeborg, så det kan selvsagt være en datter som er oppkalt. Timene går liksom ikke foret nok fram til midnatt nå, men da blir det vel helt sprengt på nettet.

I ‘’Norges handelskalender 1938-1939’’ står det I. Klungland, bakervarer, tobakk, frukt, sjokolade. I’en står nok for Ingeborg. Det at hun sto for geskjeften, kan det gi noen pekepinn om hun var kone eller datter?

Det er noen dager siden det var skriverier om Theodor S Klungland. Idag har jeg vært på biblioteket i Larvik. Der har jeg lest mantall for Larvik for årene 1927, 1931, 1933 og 1934. I disse åra fant jeg Theodor Klungland bakermester født 1861 og hustru Ingeborg født 1869 bosatt i Tordenskjoldsgt. 2 på Torstrand. I manntallet for 1937 var Ingeborg enke. Hun bodde fremdeles i Tordenskjoldsgate 2 og var handlende.
Jeg har lett etter ekteparet i folketellinga for 1910 uten resultat. Særlig mye nærmere ekteparet har vi vel ikke kommet.
En slektning av meg har fortalt meg at hun begynte på skolen i 1939 og i hennes klasse begynte det ei jente med etternavn Klungland. Familien bodde i nærheten av Kaffistova, men flyttet rundt 1940 til Tønsberg.

Hei Inger-Helene!
Tusen takk for at du tar deg tid til å sjekke ut dette. Nå er det i hvert fall helt sikkert at det er den rette Theodor som bodde i Tordenskjoldsgt 2. Og han må ha giftet seg på nytt etter 1907, enten i Amerika eller i Norge. Det er vel også ganske sikkert at han er død i Larvik mellom 1934 og 1937. Jeg sjekka raskt på DIS gravminner, og der var det to med etternavn Klungland som var begravet på Slagen i Tønsberg. Så det er fortsatt håp om å finne ut mer tror jeg. Kanskje jeg må ta kontakt med kirkevergen i Larvik for å få mer informasjon, i hvert fall i forhold til dødsfallet. Men uansett om vi finner ut mer,- tusen takk for det du har funnet!

Jeg er fortsatt ikke noe klokere ang baker Theodor Simonsen Klungland. Kanskje det er nye lesere her som kan hjelpe meg videre?

Annonse