I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

”Munter oppvekst med freske fraspark”

183 sider ”rykende fersk” og glitrende lokalhistorie i serien ”Mitt kjære Larvik”

Endelig er den her igjen – pakken man trygt kan legge under juletreet! En ny bok – den sjette – i serien om lokalhistorie i Larvik og distriktet. Denne gang er det tolv forfattere som presenterer sine gode minner fra sin barne- og ungdomstid.
Nye historier og nye bilder rulles opp i raskt tempo, men ikke raskere enn at leseren får god tid til å hygge seg, og ikke minst til å fordype seg i disse historiske tilbakeblikk. Denne gang er historiene hentet fra Torstrand, Tollerodden, Østre Halsen, Jegersborg, Nanset, Tjølling, Kvelde, Hagalia og Larvik sentrum.
Som en av forfatterne hevder, så skinte sola alltid hele sommeren, og snøen om vinteren var en ren velsignelse. Dog sikkert ikke alltid, for de fleste av forfatterne er gamle nok til å ha opplevd i det minste noe av den siste krigen.
Aage Sletsjøe er første forfatter ut denne gangen og han fikk meg virkelig til å tenke litt over hva han avslutter sin historie med… ”For å gi Bøkkerfjellet en viss autoritet er det en spennende tanke å Bøkkerfjellet og Mesterfjellet som det som sørget for at raet stoppet i Larvik. Uten dem ville vi ikke hatt raet slik som det fremstår i dag. Ikke ville vi hatt Bøkeskogen og ikke ville vi hatt Farrisvannet. Kanskje hadde isbreene pløyd hele bakkebyen Larvik videre ut i fjorden, og byen, hvis det ble noe by, vært bebyggelse på begge sider av en fjord.” Tankevekkende? Ja, for bare tenk om…?
Jan Einar Bredal har i bind seks skrevet to artikler – den ene om barndommens Nanset og den andre en historie om biler og musikk der han virkelig får mimre. Som alltid morsomt skrevet.

Brøytingen til Jan Einar Bredal og en fetter ble raskt avsluttet da 11-åringene hadde havarert brøytebilen “Mathilde”. (Tegnet av Vigdis Bredal Pedersen. Illustrasjon i boka “Munter oppvekst med freske fraspark”)

Bjørn-Tore Sandbrekkene bidrar med bl.a. sine musikalske ”utskeielser” i Nanset Ungdoms Musikk Korps og om mange skogsturer i Vestmarka til steder mange av oss knapt har hørt om. Før nå.
Anette Bøe hadde en streng oppvekst, og måtte bl.a. lære seg å ”spise pent”. Det foregikk ved at hun ved spisebordet måtte sitte med en skje i hver armhule mens hun trakterte kniv og gaffel! Seilerliv i Viksfjord får vi også noen gode glimt av.
Jan Eilert Gabrielsen, som døde 8. mai i år, rakk å bidra med minner omkring speiderbevegelsen, om ”kleggenavn” på Torstrand og ikke minst om sine barndomsår i Archerhuset på Tollerodden.
Så hopper vi over til Torstein Skaara som har satt i pennen historier fra bl.a. Viksfjord og Bjønnes, og som avslører at han var stolt over å være fra Tjøllingvollen.
Idar Ekenes Gjertsen hadde i sin ungdom sommerjobb på ”Kammeret” – Larvik politikammer – og gir leserne glimt av en del av personlighetene som jobbet der. Og personlighetene var både mange og fargerike!
Åsta Herland tar oss med til sin barndoms Kvelde, til familiens butikk, og fører oss forsiktig inn til ukjente stier i vakker natur – stier og steder som kanskje er ukjent for de fleste av oss. Artig er det også å lese om Vestby skole og lærerne der.
Med Dagfinn W. Ellefsen hopper vi elegant ned fra Kvelde til Torstrand, og får blant annet høre om Torstrands største juletre – hos familien Ellefsen, naturligvis! Dessuten avslører han elegant at han var blant dem som sikra seg gratis koks fra tomta LABO skulle bygge på i Strandgata, og likeledes forteller han om hvordan han elegant unngikk røykepress.
Inger-Helene Hansen ble unnfanget på Torstrand og født i Tønsberg, men var ikke lenge i Tønsberg før hun kom hjem igjen. I hennes historie er vi med på flytting til Østre Halsen og Rekkevik, og ikke minst er det interessant å lese hennes beskrivelser fra de mange gamle, rare butikkene.
Arild Lund var heldig med oppveksten kan han fortelle, for under store deler av krigen var han så heldig å få være på bestemorsgården i Tjølling. Der var det ikke mye matmangel. Bjønnesbrygga og de ferierende unge damene er også bidrag som han deler med leserne.
Bokas siste forfatter er Steffen Johanssen – oppvokst midt i byen og med skolegangen på ”Rombær’n”. For en som sjøl har gått på denne skolen er det ikke vanskelig å henge med… Hans karriere som fotballkeeper er det også morsomt å lese om – selv om man neppe kan snakke om noen kometkarriere!
Redaktør for bind 6 har vært Dagfinn W. Ellefsen, som også tidligere har begått bøker i serien. ”Munter oppvekst med freske fraspark” er blitt et solid håndverk fra de tolv forfatternes hender.
De tidligere bøkene i serien ”Mitt kjære Larvik” er ”Muntre sprell og viltre kast”, ”Ingen ting er som det var”, ”Mot i brøste’, tett i panna”, ”De siste dagers heldige” og ”Sånn var’e bare”. Honoraret for den forrige boka gikk til hovedforeningen i IF FRAM, og honoraret fra årets bok har man bestemt at skal gå til Larvik Turn & IF.
”Munter oppvekst med freske fraspark” er utgitt på Norgesforlaget AS.
Janke Mürer

Vist 554 ganger. Følges av 12 personer.

Kommentarer

Jeg stiller meg i køen og gratulerer forfattere og redaktør med nok en bok som jeg gleder meg til å ta fatt på!

Gratulerer med ny bok til alle forfatterene.
Gleder meg stort til å lese den.

Takk Janke for fin omtale av boka “Munter oppvekst med freske fraspark”. Takk også til Otto og Grethe!
Det var litt av et grisevær værgudene sendte over Larvik idag. Jeg dro fra Bamble under tvil i formiddag for å være tilstede ved lanseringen. De første snøfillene viste seg her ved lunsjtider, men det var bare noen lette fjon så jeg fattet mot og lå ivei mot Larvik. Bilen var skodd med gode sommerdekk!
Jeg skal ikke trette dere med mine kjøreturer til og fra Larvik, men en tur som jeg under normale værfohold tilbakelegger på ca 40-45 minutter brukte jeg to timer på i ettermiddag. Størstedelen av tiden befant jeg meg i kø på Elveveien! Jeg har lest på ØP-nett at veien var svært glatt. Sommerdekka på bilen må være bra. Jeg merket ingenting til glatta. Farta var lav ca 10/15 km/t, men vi sto mest helt stille!
Jeg har begynt å lese boka og gleder meg til å fortsette. Dette er spennende også for oss som har vært så heldige å få være med og dele våre minner med eventuelle lesere.

Det er ikke sikkert jeg kjøper den! Men for all del,gratulere med boka.

Den boken skal raskt i hus, i dag stoppet været en del vil jeg tro.
Hadde vært artig å få hilst på Forfatterne også men desverre det gikk ikke i dag.
Vil i allefall gratulere med ny bok, tror nok jeg blir den første i morgen tidlig til å kjøpe boken, tror det er en flott bok for deg også Kjell, vi kan ta en kaffe rett over gata etterpå vi.

Jeg gratulerer forfattere av den nye boka!
Gleder meg til å få tak i den, Julepresang fra Mor til Mor:-)

Har sikret meg den på biblioteket

Greit Morten å benytte biblioteket, men jeg håper inderlig at mange kjøper boka. Overskuddet av salget går til LARVIK TURN OG IF. Ifjor var det FRAM som fikk overkuddet.

Var hos bokhandleren og kjøpte boken 09, 07 til morgenen i dag.
Og det blir et par til som skal ligge under treet til jul.
Flott presang dette vil jeg tro.

Fint Runar, du er en flott ambassadør for boka vår.

Overskuddet av salget går til LARVIK TURN ,som sagt jeg skal tenke på det

Kjell Einar, i fjor fikk FRAM pengane. Dette er jo ei larviksbok, så vi må fordele litt. LØP OG KJØP! (Ta beina, eller sykkelen, fatt du også Kjell Einar) Husk å stem på “Klubben i mitt hjerte”. Hver dag.

Kanskje Dagfinn,hvis jeg har noen penger igjen etter Thailands turen da.Og jeg vet Fram fikk overskudde i fjor,for det var derfor jeg kjøpte den.Men det blir vel fra meg, til meg i år åsså,vil jeg tro.

Tips, sett noen kroner på sperra konto før du drar Kjell Einar.

Kan jo ønske meg den i julepresang da.Ha ha Dagfinn,alt hos meg er sperra,fikk så vidt ut penger til Thailands turen..

Gratulerer til alle forfatterne,gleder meg til å lese den !!

Jeg kjøpte boka på utgivelsesdagen uten å vite at overskuddet vil gå til Larvik Turn. Nå føler jeg det samme som jeg hørte om i religionstimene på Torstrand skole i unge dager, misjonærenes møte med spedalskhet. Kansje ikke så ille, men et snev av det i alle fall. Til tross for at berøring er farligst, har jeg likevel raskt bladd i gjennom den.
Boka virker grei, og uten å ta stilling til det totale eller forsmå noen, må jeg si at Jan Eilerts innlegg gledet meg spesielt. Han er tross sin bortgang på denne måten med oss fremdeles på sin lune og fine måte. Takk til redaktøren og dere alle !

Fornøyelig innledning Per Hroar, likte den!!

Gratulerer med boka, alle dere som har bidratt
Etter å ha kost meg med fjorårets bok mange hyggelige og morsomme timer, så er anbefalingen klar: Løp og kjøp årets bok.
Selvfølgelig skal jeg kjøpe boka, men jeg som bor 180 km fra Larvik må finne meg i å vente. Da blir det bare ekstra hyggelig når boka endelig kommer i hus!.
Biblioteket er flott, men disse verdifulle bøkene MÅ du bare ha i hylla hjemme!
Det er snart JUL, så dette må være årets julegave til alle som har slekt og venner med tilknytning til Larvik, og som bor utenfor byen.

Det er blitt en rad lokalhistoriske bøker, ofte med utgangspunkt i forfatterenes barndomsår, det siste tiåret. Denne boka som Janke gir ei oversikt over innholdet i, går inn i rekka av bøker som legger vekt på de morsomme sidene av oppvekståra, og det kan være forståelig når en ønsker at boka skal selges.

Det har også vært gitt ut bøker med rot i speidermiljøet i Larvik, og jeg håper ennå på at “noen” vil snakke sammen og gi ut historia om speiderbevegelsen i Larvik med alle de sterke personlighetene som en fant som ledere. I mi speidertid støtte jeg på mange av dem, mens andre hørte vi bare om. Ingen bør bli overraska om jeg nevner spesielt Bjarne Indgjerd, klokkærn.

Vi har hatt glede av å få innspill og kommentarer fra flere av forfatterne i boka i Linf, slik som: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Jan Eilert Gabrielsen, Idar Ekenes Gjertsen, Dagfinn W. Ellefsen, Inger-Helene Hansen og Jan Einar Bredal.

Andre av forfatterne har vi ikke engang greidd å få som medlemmer i Linf, slik som: Anette Bøe, Torstein Skaara, Åsta Herland, Arild Lund, Steffen Johanssen og Aage Sletsjøe. Det er synd, og burde være grunnlag for sjølkritikk av vertene i Linf. Det er ikke tvil om at de som er nevnt og mange andre med, vil ha mye å bidra med, og kanskje kunne være med på å legge grunnlaget for enda flere bøker. At det er nok stoff tilgjengelig, er det ikke tvil om. Jeg slår fast at vi nok må registrere en viss stagnasjon både i antall medlemmer og i aktiviteten i Linf. Helt fra starten av har det vært et problem å få rekruttert de rette folka.

Så håper jeg at “Munter oppvekst med freske fraspark” vil bli å finne under juletreet i mange hjem både i Larvik og hos utflytta Larviksfolk.

.

Håper inderlig det finnes flere igjen når jeg kommer til Larvik nov/des. jeg må kjöre 65 mil en vei for å få den i huset, men hva gjör en ikke….(ja,ja,skal annet også).Har nesten plöyd meg gjennom Larvisk historie I,II,III, men det er mye en hopper over der. Gleder meg til å fölge med forfatterne på deres minnes vei……

MELDING til utenbys larviksfolk som ønsker å kjøpe “MUNTER OPPVEKST MED FRESKE FRASPARK”, men som har problemer med å komme til Larvik for å handle. Gå inn på: norgesforlaget.no klikk så på E-post. Da kan du bestille direkte denne og de tidligere utgivelsene i serien “Mitt kjære Larvik”.

Hei! Hva var adressen til Steffen Johanssens barndomshjem? Takknemlig for svar.

Joda, det var flere eksemplarer igjen på Nordbyen så nå er den innkjøpt. Den skal imidlertid ikke leses før jeg er borte i Swedalen, det er der jeg skal mimre, ikke aktuelt med slikt når jeg har alt innpå knuten og kan vandre i minnenes dal/by……………….Ser ut på et vakkert vintervær, minus 12 -13 gr. i Styrvold var det 19 så en kan si det er myggfritt, men vakkert er det.

Annonse