I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Stilebog tilhørende Sigvard Sohlberg!

Kunne ha skrevet litt om dette i, Hva har du i skuffen?, for det var slik den dukket fram – Stileboka til Sigvard Sohlberg. Boka kom i vårt hus sammen med mange andre gamle greier ifm en auksjon i et hus på Lilletorvet. Slik jeg husker det var dette en dødsboauksjon som gikk over to dager. Auksjonen fant sted for noe mindre enn 35 år sida (1975?). Når jeg åpner denne boka er den ikke full av norskstiler, men tegninger. Det kan vel være en 8 – 10 stykker og alle har motiver fra sydligere egne. De er nesten alle datert og signert S Sohlberg. Tegningene er gjort mellom 1871 og 1873 og er tegnet med blyant. De har imidlertid holdt seg godt. De har vel vært beskyttet av omslaget til den gamle stilebogen i nesten 140 år – ikke dårlig!
Det hadde vært morsomt om noen kjente til hva Sigvard Sohlberg gjorde med livet sitt – kanskje ble han kunstner? Han hadde ihvertfall gode tegneferdigheter. Hos oss ligger boka blant bruksanvisninger for klokker som skal stilles enten fram eller tilbake. Jeg tenkte at hvis det er noen fjerne slektninger som har glede av tegningen kan de hentes i Steinane – i bytte mot et bilde av Sigvard Sohlberg i LINF – da selvfølgelig!

Klikk på bildene for stor størrelse!

Vist 207 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Det var noen utrolig flotte tegninger, og at de er 140 år er ikke til å tro så godt som de er bevart. Skulle jo tro at han var en kunstner, men jeg har ikke hørt om han. Det må være moro å ha kommet over en slik bok.

Tegningene ser for meg ut til å være av en kvalitet som røper kunstneriske evner. Vi får håpe du får napp, Otto. Burde du ikke sende tegningene til Ø-P for å få et litt breiere utvalg av lesere? Kanskje noen kjenner igjen motiva, som muligens er fra Danmark eller Tyskland.

Navnetrekket er også støtt og pent. Det er sjølsagt brukt stålpenn og blekk fra blekkhus. Trekkpapiret var aldri langt unna. Det er litt merkelig at skrift fra ca 1872 blei utført slik vi fortsatt gjorde det midt på 50-tallet i realskolen, for vi hadde jo skjønnskrift. Så kom kulepennen og deretter tastatur på datamaskiner, slik at dagens ungdom knapt er i stand til å skrive navnet sitt med blyant eller kulepenn.

Føyer til at auksjonen var i Kongegata 33, det ble senere restaurant i bygget. Det første serveringsstedet som starta opp etter auksjonen var vel pizzastedet Hansemann – ved Lilletorvet altså.

Hei Otto. Flotte tegninger. Jeg kan fortelle at Sohlberg bodde i Kongensgt. 33 sammen med søsken, foreldre og besteforeldre. Hans mor bodde sannsynligvis på samme adresse i 1865. Sigvard var født i 1882 og var oppført som smedlærling i 1900. Opplysninger hentet fra folketellingene i1865 og 1900. Forøvrig tror jeg at det du tolker som et “7”-tall skal være “9”. altså skal årstallene 1891….osv. Thor W.

God kveld TW, fint at du kommer innom her. Måtte å kikke på signaturer og årstall en gang til. (Klikk på tegningen for å få stort format) Hvis vi går ut i fra at dine årstall er riktige TW og det er meget mulig at de er, så kan jo ikke unge Sigvard ha tegnet slik når han er 9 år – eller? Hvis du kikker på S’ene hans på stileboka så stemmer det heller ikke med signaturen på tegningene. Kan det være en T på tegningene montro? Da er det kanskje slik at tegningen er gjort av en eldre slektning og Sigvard har samla de i stilboka si. Finnes det en T Sohlberg i sagaen?
Hvis Sigvard ble smed var det ihvertfall en som kunne skrive med stålpenn og blekk, som Ulf nevner litt opp i tråden.

Takk Otto. Det kan være hans mor som het Karen *T*ollefine, forøvrig født 30. desember 1858.

Hei Otto! Flotte tegninger du viser oss. Jeg har søkt litt på familien Sohlberg/Solberg/Sholberg og har funnet følgende: Sigvard Marius ble døpt i Larvik i jan. 1883. Faren var: skibsfører Jacob Hauan Sohlberg født 1854 i Larvik. En av fadderne het Tollef Sohlberg.
Tollef Sohlberg (F. 1842) og Jacob Hauan Sohlberg var brødre. Faren dere het Syvert Sholberg (f.1811) var garvermester.
Kan Tollef Sohlberg være kunstneren? Han var i tilfelle Sigvards onkel.
Jeg har funnet en Tollef Sohlberg (googlet) i Brevik. Han var født i 1842 og var også innom Stortinget.

Du er helt utrolig Inger-Helene – tror du er på rett spor. Han som har tegnet har nok vært på tur i Europa og særlig en av tegningene aner jeg at han kanskje er i et område med vinproduksjon. Jeg er avhengig av dagslys for å ta bilde, så den tegningen kommer i morgen. Mener å huske at auksjonen ble arrangert pga at det var få eller ingen arvinger igjen?
Denne familien må være kjent å ha levet mange år i Larvik. På den samme auksjonen kjøpte jeg denne lille kista som er datert 1767. Å få vite hvem den kan ha tilhørt, er kanskje litt mye forlangt, men det er da en S i initialene her også – spennende dette – synes jeg ihvertfall!
En avsporing fra LINF kanskje, men det får våge seg!

Klikk på bildene for full størrelse:

Takk for rosen, Otto! Jeg har kikket litt i folketelling 1900. Tollef Sohlberg født 1842 i Laurvig bodde med sin familie i Trosvik ved Brevik og drev trælasthandel & Saugbrug.
Han hadde 3 barn: Else Cathrine født 1885, Marie Caroline født 1887 og Torleif født 1890. Du skriver at auksjonen ble holdt p.g.a. få arvinger.
Kanskje et eller flere av barna til Tollef kan ha etterkommere????
Jeg var innom skattelistene for å se om det var noen som heter Sohlberg. Ja, det er en hel haug, men jeg har ingenting å gå etter så jeg gikk ikke videre på skattelistene.

Vi får kanskje gi oss med det Inger-Helene. Vi har jo et par spesialister på eldre Larviksfamilier i sona, så kanskje vi får litt hjelp etterhvert. Skrinet med AAS fra 1767 må ha tilhørt en velstående familie, men vet ikke noe sikkert om det heller!

Dette var en flott kiste. Sjelden å se noe så gammelt i så fin stand. Når man ser på figurene så ser den egentlig ikke særlig norsk ut, men jeg har ikke sett så mye fra 1700 tallet. Når man malte initialene på kister i Norge så var det svært vanlig at den siste eller nest siste bokstaven var S eller D, og det betydde rett og slett sønn eller datter. Om det er tilfelle her vet jeg ikke, men det kan jo tyde på at den har tilhørt en sønn.

Annonse