I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Minner fra Steinane og Jegersborg

Denne tråden oppretter jeg og lar stå slik ei tid. Jeg venter på at en kar som har vokst opp i Steinbakken, ikke langt fra Thor Heyerdahl-huset, skal skrive litt om oppveksten sin i Steinane og Jegersborg. Det ser jeg og mange andre fram til. Velkommen og lykke til!

Vist 6579 ganger. Følges av 25 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 416 kommentarer

Det gjelder å smi mens jernet er varmt rolf o, eller kanskje heller, før alle spor etter gassdrifta i Steinbakken er fjerna.
Var nede igjen nå i kveld og det var nok i siste lita. Jeg traff en av de lokalt bosatte og sammen fant vi deler av et rør.
Han hevdet at det ikke hadde kommet vann utav dette røret da de starta gravinga. Røret var uvanlig tungt, det var smurt inn med et tjæreaktig stoff og utenpå det, var røret vikla inn i et slags vademelaktig stoff -

Da har vi kanskje et gang for alle dokumentert gassdrifta i Steinbakken – eller?

Det stemmer Otto. Der har du tak i et av de gamle gassrøra.

Bare spør… Noen som tok vare på dette historiske røret?
Eller er det bare RØR ???

Håper noen følger med når det graves oppover mot Nanset. Kanskje slikt rør også var gravd ned der?

Ellers fikk jeg høre i går kveld, O2, at de historiske trappene du nevnte, blir borte etter dette. Vet noen om den opplysningen kan stemme?

Den trappa spurte jeg om under et orienteringsmøte på Grand, men jeg fikk vel egentlig ikke noe svar på om den kunne bevares. Jeg så vel bare for meg at det ville bli et problem når en skulle forsere Jegersborggt med de svære betongrøra. Jeg har heldigvis et bilde av trappa som jeg tok for et par år sida! Det ligger forøvrig også litt lenger tilbake i denne tråden.

Når det gjelder restene av gassrøret så syntes jeg det var litt frekt å bare ta det med seg da jeg stod der sammen med naboen til røret – men kanskje til kvelden……?

Send bildet til ØP/Byrunden, O2, og spør etter svar/argumenter !

Foto:astridw

Etter noen uker med graving rundt oss har jeg stilt meg spørsmålet hvorfor området ble kalt for Steinane. Så langt var det jo nesten bare mindre runde steiner og grus som dukket opp. Det var helt til i dag, for da dukket det opp en koloss som virkelig ikke gjorde skam på Steinane. Med på bildet er også de hyggelige folka til Tveter & Tveter som gjør jobben.

Med andre ord … SMÅSTEINANE er å ta noe lite i ….

Mens fotograf Astrid og skribent O2 venter på mer graving og flere spennende funn, er det kanskje noen som vil leke seg litt med vedlagte annonse?
I Østlands-Posten, fredag 13. juli 1923 dukker det opp en slik annonse jeg virkelig setter pris på. Her presenterer ikke bare HATTEMAGASINET noen av sine varer, men faktisk også en strektegning av huset de holdt hus i!!! En virkelig sjelden vare.
Tegningen er signert, uten at jeg våger å fortelle hvem som har satt den i strek. Mener å ane at årstallet er 1922, men det kan være 1923.
Gatenavnet på tegningen sier; JEGERSBORGGATA
Men hvor lå dette huset? Noen som kjenner det igjen? – Er dette samme huset som Norsy (Edgar Berthelsen) holdt til i? Var det her det var Radio/HiFi forretning utover på 70-tallet?

Så vidt jeg kan lese i annonsen så hadde Hattemagasinet adresse Jægersborggate 17A.

Vi unner oss et lite tilbakeblikk til den 21. juni 2013. Da la jeg ut noen bilder av huset der Mathilde Marcussen holdt sin lille forretning i Øvre Stenstrædet no. 2. Og huset så slik ut…

Dagens ØP gir oss enda mer opplysninger om denne driftige damens “forretningsidé”. Onsdag 1. Oktober (1913) aabner hun en COLONIAL- OG HUSHOLDNINGSHANDEL og for all høflighets skyld bringes den herved i Publikums velvillige Erindring!

Da er gravearbeidene i Steinbakken kommet opp til Jegersborggt og jeg har fått bekreftet at trappa skal gjenoppstå i sin fordums prakt – vel prakt og prakt fru Blom! Det er et gedigent hull som er gravd under den gamle muren som jeg har forsøkt å få tatt et bilde av – slik så det ut i ettermiddag!

Slik ser det ut 14 nov 2013 – bare slik at vi ikke glemmer det så fort!
Her har dere den lile biten av Steinbakken mellom Jegersborggate og Øvre Jegersborggt – snart oppe nå!

Jegersborggate fotografert inn mot sentrum fra krysset Jegersborggate/Steinbakken. Slik så det vel omtrent ut før de fikk asfalt eller brolegning i bygatene.

Tar vi bort litt maskinutstyr, gjerder etc, (med Photoshop) blir veien nesten slik den var for hundreogfemti år siden =;)

Etter at Tveter & Tveter er ferdig med gravejobben burde vi vel alle i dette området være fornøyde – vel, vel – kanskje det bare er meg som lar meg irritere. Min irritasjon gjelder den endelige utformingen av Steingata før og etter trappa.

I min henvendelse til kommunen mente jeg at det hadde vært fint om også den lille gatestumpen av Steingata mellom Jegesrborggt og Øvre Jegersborggt (ovafor trappa) hadde fått den samme flotte utformingen som resten.

Jeg fikk ingen støtte for mitt syn i kommunen. Dette til tross for at også Øvre Jegersborggt har hatt sin æresborger og at det sikkert ikke hadde kostet så mange kronene med noen kantstein og et (1) historisk gatelys!

Jeg forsøkte altså å argumentere med “vår” æresborger Arne Nordheim for alt det han var verdt, men fikk ikke gjennomslag denne gangen. Jeg har forøvrig stor forståelse for at en ønsket at Steingata forbi Thor Heyerdahls hus skal se flott ut.

Det som er ekstra trist, er at vår lokale velforening har vært enig i kommunens konklusjon, om at vi i vår del av historiske Larvik skulle ha to forskjellige utforminger på Steingata, nord og sør for trappa!

Jeg håper det er flere enn meg som ser forskjell på sluttproduktet?

I et forsøk på å lage en egen kulturkveld i heimen, når ikke helsa var slik at en kunne delta i den offentlige kulturnatta, måtte det bli et måltid noe utenom det vanlige!

Sild ble innkjøpt fra Torstrand og potetene ble kokt med skrellet på. Det var rødbeter og rødløken var skjært i tynne skiver. Det var ikke smør til, men Astrid mente at lettrømme kunne aksepteres – det ble servert drikke til maten, som dere ser av bildet.

Den virket kanskje litt søt, men jeg er ikke noen ekspert på karvedrikke – men det var det med tilhørigheten til Jægersborg da!!

Astrid & Otto, her har dere kreert et meget smakfullt måltid! I am sorry that your helth is bad, and i hope that the “Livets vann” får deg på beina igjen! Lenge leve JEGERSBORG! Men i mine tanker heller jeg mot Haggis, kålrotstappe , med Whiskey -Saus!!! Takk for at dere delte dette smakfulle måltid med meg. Teddy.

Det blir nok flere omganger med sild og poteter framover, for nå er Martinsen og Østby i gang med å renovere badet i det gamle huset. Noen ekstra utfordringer har de møtt som Håvard sa, men nå er de altså snart ferdige.

Øvre Jegersborggt 14 ble bygget i 1850, så tømmeret i kortveggen kan jo være mange år eldre enn selve huset.
Når det gjaldt råteskader var neste alt trevirke fra forskjellige perioder med oppussing/endringer råteskadet. Det gamle tømmeret derimot var i utmerket stand.

Fikk dette ØP-klippet (?) fra Teddy for noen dager siden. Jeg er ikke sikker på hvor lenge siden det er at dette bildet ble tatt, men det er kanskje fra den perioden da han var den lykkelige eier av et av disse husa?

Avisens fotograf har vel stått omtrent i krysset Øvre Jegersborggt – Greveveien.

Så hva er det som har skjedd her nederst i Greveveien i løpet av disse åra. Jo, Greveveien 6 og 10 har fått seg garasje. Greveveien 8 og 10 har skifta farge – kanskje Teddy vet hvorfor? I tillegg har det kommet opp en balkong i Greveveien 8.

Joda Otto , man må jo følge med i tiden.Nr 10 var i Sveitserstil fra 1880 da jeg kjøpte det, huset var iskallt og trekkfullt,så isolering ,skifting av vinduer og kledning var påkrevd for å oppnå dagens standard til velvære. Selfølgelig var det leit å fjerne Sveitserstilen ,(hadde en lang diskusjon med Byarkitekt Lie om den saken),men tillatelse ble innvilget. Teddy.

Er nr. 10 det røde huset, Teddy? Var ikke det kledd med kreosotimpregnert kledning?

Ja Dagfinn, det er det røde. Det er 10 a som ligger innafor som fremdeles er kledd med kreosotimpregnert. Der bodde Aulibråten, snekker/byggmester sikkert en bekjent av deg. (Aulibråten& Amundsen) Teddy.

Trolig var det så tidlig som i 1926 at Mathilde Løwe Udnæs åpnet sin lille kolonialforretning i Jegersborggate. I 1933 finner jeg henne i nr. 21, mens i 1941 skal hun ha holdt til i nr. 17a.
Om det er slik at hun har flyttet eller at selve nummereringen har blitt forandret, vet jeg ingenting om. – Så her trengs det hjelp.
Jeg vet heller ikke hvor lenge damen holdt til her, men så sent som i 1956 var hun i full drift. Vedlagt finner dere en annonse fra ØP den 17. oktober 1956. På den tiden var adressen 17a.

Ref. ellers et innlegg noe høyere oppe, fra 29. september 2013, akkurat om annen aktivitet i hus nummer 17a.

Takk til Jan Einar ! Det er så hyggelig at du holder liv i LINF! jeg har funnet en dame i 1910-folketellinga Larvik . Kanskje er hun identisk med Mathilde Løwe Udnæs. Damen bodde i Tordenskjoldsgt 2 på Torstrand. Hun var ugift butikjomfru var født i 1885 og het Mathilde Løve. Hun bodde hjemme hos sine foreldre. Faren var formand i Potetmelfabr

Dere vet vel bedre, men har liksom aldri tenkt meg at Haralds gate tilhørte JEGERSBORG! Men det gjør altså, ifølge vedlagte annonse. Den er forøvrig stappfull av spennende lokalhistorie, om dere tar en grundig titt.

Etter at jeg hadde undret meg over navnet og yrke, kommer jeg til at denne N. C. Andersen må ha holdt hus i Haralds gate 4. Smedens fulle navn var forøvrig Nils Carl Andersen, født i Moss 26.11-1872, etterhvert bosatt i Trygves gate 19..
Se forøvrig utklippet som sto i ØP den 2. januar 2015. Høyt opp på veggen ser vi “reklameskiltet” A. C. Andersen, som vel må ha hatt en eller annen familiær tilknytning.

Under følger teksten til Fotominnebildet fra ØP.

Tilslutt tar jeg med i denne omgang at HARALDS GATE 4 ble lagt ut for salg / leie ifølge Østlands-Posten den 30. juni 1926.

Jeg vet ikke et eneste mennesket i byen vår som ikke har opplevd gravearbeid i gatene opptil flere ganger i sitt liv.
At Jegersborg og Steinane skulle bli utelatt for den slags, ser jeg på som helt utenkelig. Som oftest ble alt bedre etter disse brutale inngrepene, enten de nå skjedde for menneskehånd eller moderne maskiner.
Her følger et nyere bilde, hvor Larviks Elverk er i full gang med kabellegging i Jegerborggate over Greveveien. Året skal være 1969..
Mye er kjent her, men den gamle gatebelysningen som vi ser omtrent midt på bildet, er vel borte forlengst! Forretningen til Einar Juel Hansen glimrer så vidt med sitt nærvær i bakgrunnen.

Nedenfor stående bilde er nok fotografert samme dag eller dagen etter, for her foregår det fortsatt kabelarbeid på samme sted. Bilene er noe forskjellig og fotovinkelen er også litt annerledes. Året er fortsatt 1969 og vi får vel si at dette er Greveveien!.

Z-72536 er en VW Transporter. Var det Larvik El-verk som eide denne tro?

Fine bilder og mye stein Jan Einar, men de virkelig svære lot de ligge igjen til Tveter og Tveter kom og tok de i 2014. Den som de tar på bildet lå rett uttafor den gamle butikkinngangen til Hans Christensen!

Da skal jeg ta favell med også denne tråden som er så full av minner og fotografier fra vårt område. For meg er det særlig øvre jegersborggt som har ligget mitt hjerte nærmest. Kudrittgata i all sin prakt – dette er innlegg nummer 415 og grunnen til at jeg skriver er at jeg i dag fikk høre at noen har greid å stjæle Kudrittgate-skiltet som var skrudd opp på veggen i nummer 13. Det er vel ikke noen som har sett det ligge å slenge rundt forbi – nei det er vel ikke det……..

Flott Otto, vi var jo nærmeste nabo til kudritt gata. Bodde i GEAVEVEIEN 10, i 30 ÅR ,så vi kan vel nesten kalles “RØNNINGKATTER” Jeg er vel egentlig LIAKATT ! og kom til Norge etter 45. Det ble mye frem og tilbake mellom Norge og Scotland i mine unge år ,Pga. bosituasjonen her i landet. Vi reiste mye med Fred Olsen båter fra Ballekaia med papirmasse til UK. For det meste fikk vi bruke “rederlugaren” Dette var historie, og dessverre langt vekk fra trådstarters intensjoner med tråden, Men kunne ikke dy meg nå på slutten av Origo Ps .Norsk er mitt språk Nr. 2 . Teddy.

Annonse