I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Brunlanes og filminnspilling

Tidlig på 50-tallet var det ei filminnspilling på Oddanesand. Husker noen noe mere?

[Bilde 200262 finnes ikke eller har blitt slettet]

Kommentarer

Kan det ha vært “Nødlanding” fra 1952? Manus og regi var ved Arne Skouen. I hovedrollen spiller Henki Kolstad. Musikken var ved Gunnar Sønstevold

Handlingen:
Under den andre verdenskrig styrter et amerikansk bombefly ved kysten, og i nærheten er noen motstandsmenn på oppdrag. Flygerne hopper ut i fallskjerm og lander på forskjellige steder, men til tross for tyskernes finkjemming av området lykkes det motstandsfolkene å få samlet dem, med god hjelp fra stedets lege Knut og den unge gartneren Hans (Henki Kolstad). Amerikanerne blir skjult på loftet i den lokale kirken, som er et sentrum for motstandsbevegelsen. Nettet strammes da skjulestedet blir oppdaget av en beryktet angiver som går under navnet “Stråmann”, og snart må Hans og motstansmennene satse alt på å få smuglet amerikanerne ombord i en illegal båtforbindelse til Sverige.

(Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8dlanding_%28film%29»)

Christian

Det kan stemme godt. Grunnen til at jeg husker det er at vi kjørte oss fast med vår gamle Wauxhall, som blei bytta ut med VW-“boble” i 1953. Vi blei redda på fast grunn av en gjeng med engelsk-amerikansk- talende karer, som skøyv bilen opp fra sanden. Seinere leste vi i Ø-P at det hadde vært filminnspilling på Oddanesand.

Jeg kan supplere litt… Tror sikkert det er riktig med “Nødlanding”. Jeg meldte meg på som statist til filmen den gangen de søkte etter folk til dette. Husker vi sto i en kjempelang kø på Farris Bad der det var datidens “audition”. Selvsagt fikk jeg ingen filmrolle. men jeg opplevde likevel det som var stort for en guttepjokk. Selveste Henki Kolstad kom hjem til far på fest! Jeg fikk lov til å hilse på ham og noen flere av skuespillerne før jeg ble sendt i seng. Mener å huske at det ble en ganske fuktig fest – mor var bortreist, så det var vel derfor far og noen av bridgevennene inviterte skuespillerne kan jeg tenke meg!!
Var forresten også ute på Helgeroaveien og kikket på filminnspillingen – kanskje noen av dere husker at en milorgmann klatret opp i en telefonstolpe for å avlytte tyskerne? Jeg var også ved Ullebergeika da den tyske motorsykkelen med sidevogn ble “beskutt” med pil og bue av en liten guttepjokk som satt inne i eika.

Jeg kom over denne lenka som er et intervju med jernvarehandler Halvorsen. Han forteller om et fly som styrta på Brunlanes og 10 flygere som unnslapp tyskerne.

Jeg tar like godt med det som står av tekst i lenken, Ulf.

Kilde: Norgesdokumentasjon/Stiftelsen
Bjarne Storm Halvorsen (f. 1918) fra Larvik vokste opp i en familie med sjøfarts- og hvalfangsttradisjoner. Etter endt skolegang i 1938 begynte han i jernvareforretning og ble værende i denne bransjen størstedelen av sitt liv. I dette intervjuet forteller han om flyet som 21. april 1945 styrtet i Brunlanes med ti amerikanske flygere om bord. Ni av flygerne ble reddet av Milorg og Halvorsen forteller hvordan seks av flygerne ble brakt sikkert over til Sverige.
9. april 1940 utførte jeg militærtjeneste i Horten da vi fikk ordre om full beredskap. Minebeltet i Oslofjorden var blitt tatt opp for inspeksjon, og to tyske båter seilte inn på havna i Horten. Etter skuddveksling med “Olav Tryggvason” ble vi stilt opp på “Verven” hvor en tysk offiser ba oss om å reise hjem og gjenoppta sivilt arbeid for: “vi er kommet for å forsvare dere!” Jeg bodde i Ula utenfor Larvik og her fikk jeg etter en stund kontorjobb hos en skipsreder. I april 1943 kom jeg med i Milorg. Vi var 11 mann i gruppen vår og alle hadde våpen. Vi hadde 25 overflyvinger med våpenslipp i Vestfold. Høsten 1944 fikk jeg kontakt med to karer som kjørte fram og tilbake til Sverige med den 22 fots store motorbåten “Neptun”. 21. april 1945 ble Milorg i Brunlanes organisert for å få tak i syv av de overlevende fra det allierte flyet som var styrtet. En flyger var omkommet og to andre lå på sykehus. De syv flygerne ble gjemt rundt om i distriktet, og fem av dem kom hjem til oss ikledd sivile norske klær som var skaffet til veie av Milorg. I løpet av søndag 22. april kom enda en av de amerikanske flygerne hjem til oss. I mellomtiden trålet tyske styrker området på jakt etter flygerne. Mandag 23. april kl. 05.00 fikk vi de seks amerikanske flygerne av gårde sammen med de to som førte båten “Neptun” over til Sverige. De gikk i land på Koster hvor de ble møtt av amerikanske representanter, og allerede kl. 16.00 var de fløyet over til England. Onsdag 26. april dukket den syvende flygeren opp hjemme hos oss. Jeg hadde fulgt ham om bord i “Neptun” da infernoet begynte. Minst 100 fly var på vingene. Det var Vallø som ble bombet. “Neptun” la ut den 28. april og alle de ombordværende omkom et par dager senere.

“I 1952 var en av de seks overlevende amerikanske flygerne på besøk her i Ula. Fra den amerikanske ambassade har jeg mottatt en stor takk for redningsaksjonen med flygerne.”
Kilde: Norgesdokumentasjon/Stiftelsen

Janke forteller at han ikke kom med i filmen “Nødlanding”. Men svoger og svigerinne til hans kollega Einar Nord, Valdemar og Nan, kom med som “ungt forelsket par”. En må satse riktig. Dessuten kan jeg fortelle at jeg var en av de heldige som fikk skjorte sydd av fallskjermstoff fra nødlandingen i aprildagene 1945.

Annonse