I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Realskolen

Jeg har sendt E-post til Pensjonistuniversitetet i Larvik ved leder Elisabeth Tveten Nielsen og nestleder Jan Villum og gjort merksam på ”Larvik for 50-60 år sida”. Tilsynelatende er det ingen i Pensjonistforeninga som er PC-brukere på internett og/eller er interessert i å delta i dette forumet. Det er beklagelig og synd, for de som er litt eldre enn vi av -42 årgangen later til å ha minst like godt minne som oss.

For å prøve å vekke hjernebarken i etterjulstida så prøver jeg meg med ”lærere” av alle slag på realskolen, og foreløpig ikke gymnaset sjøl om det var noe overlapping der. Her er det fristende med personkarakteristikker, men jeg for min del holder meg til det de underviste i og til det positive jeg husker. Det er jo en risiko for at de negative sidene huskes best. Jeg begynte på realskolen i 1956 og gikk der i to år før jeg gikk videre på realgymnaset. 1942-årgangen gikk altså på realskolen skoleåra 1956-1957 og 1957-1958.

Frøken (adjunkt?) Hansen i tysk var dyktig og inspirende. Hun snakka stadig om at nordmenn var “munndovne” når hun sleit med å få oss til å få skikkelig tysk uttale. Lektor Arnfinn(?) From i matematikk har jeg ingen kommentar til i det hele tatt!! Det første han sa var at sjøl om han het From, så kunne han bli himmelsk forbanna, og det stemte godt. Lektor Hougen underviste i geografi med geologi. Hougen blei fykende gal når noen kalte Larvikitten på andre sida av Kr. Fr. for “vanlig gråstein”. Han var onkel til ei jente som jeg gikk i klassen til. Frøken (adjunkt) Seierstad (seinere gift Indrehus) i engelsk var på det jevne. Lektor Indrehus hadde vi i skjønnskrift. Han leste lespende om ”Røde Orm” så alle satt musestille og lytta mens vi lagde våre beste kruseduller med stålpenn og blekk. Ingen lagde bråk i timene til Indrehus.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 62 kommentarer

Til Liv Horn, kjente du noe til Rittmester Rønning som vi hadde i realfag på 50-tallet. Var han opprinnelig fra Larvik?

Litt mer til Liv Horn: Lektor Ludvig Holmaas var ganske riktig vestlending født i 1905 i Lindås utafor Bergen. Han blei cand phil. i 1938 og var lektor i Larvik 1938-1949. Han var rektor ved Øystese statsrealskole og gymnas fra 1949. Lektor Holmaas var med i Larvik bystyre.

Jeg kan ikke huske at Rittmester Rønning var på skolen da jeg gikk der, men jeg kjenner navnet kaptein Rønning som mannen min hadde i tegning på realskolen 1939-1940. Takk til Ulf for opplysningene om Holmaas.
Liv H.

Hei Otto, Rittmesteren og kaptein Rønning var nok samme mann. Jeg hadde ham bare av og til som vikar. Han var rimelig rett i ryggen.Idar

Pussig med den kavalleristen, han dukker opp med jevne mellomrom, men ingen har noe bilde av han.

Kavalleristen, er det kaptein Rønning du mener? Jeg skal prøve å finne et bilde av ham.
Liv H.

Ja takk, det har seg slik at kapteiner i Hæren som kommer fra kavalleriet benevnes rittmester. Vår mann Rønning tilhørte nok dette korpset. I Idars og min tid tror jeg ikke han var klasseforstander, men hadde en rekke vikariater. Det er vel kanskje derfor vi ikke ser han på klassebilder heller.

Liv Horn har funnet et bilde av kaptein Rønning, og hun skriver:

Her kommer et bilde av kaptein Rønning ( i midten)og Lorang Ridder Nilsen.
Krigen kommer nærmere Norge, forsvaret setter i gang et opplærings kurs i våpenbruk, maskingevær og Krag Jørgen-gevær for ungdom i 1938 eller 1939. Opplæringskurset ble holdt oppe på gamle skytterlaget. Bildene kommer fra min svoger Finn Anker Horns album. Flere bilder kommer senere.
Liv H.

(Jeg har kopiert over bildet og teksten til denne tråden!)

Tusen takk til alle involverte, fantastisk flott bilde fra rittmesterens aktive tjenesteperiode. De eneste minnene jeg hadde, var fra en eldre herre med lysegrå dress.

Jeg har visst gjort noe feil her; det skulle være et bilde av kaptein Rønning som står til venstre og Finn Anker som ligger på gulvet til venstre for stolpen. Blomsterbildet skulle være i hagesonen, men det har jeg aldri funnet igjen, men så dukker det plutselig opp her? Liv H.

Dette siste bildet er nok tatt ved en annen anledning. Rittmesteren har hansker og en annen lue.
Helt på toppen av siden står det Søk hvis du klikker der får du flere valg bl a soner. Velger du soner og skriver inn Hagesone så kommer Hagesone i Larvik opp. Denne lenken er klikkbar og du kommer da rett til Hagesona. Denne muligheten kan du også bruke for å lete etter personer eller som et frisøk for å se om noen har skrevet om et spesielt tema som du kanskje er interessert i.

Blomsterbildet lyste opp i tråden, så jeg synes vi skal la det stå. Det er rittmester/kaptein Rønning som er hovedsak på dise bildene, men bildene byr inn til litt kommentering, Liv Horn! Jeg merker meg de flotte ride(?)støvlene til rittmesteren, høyst sannsynlig blankpussa. Så var det klesdrakta til de som får våpenopplæring. Det var 30-talls skyggelue og kjempeside knickerser, strikkejakke eller ei dressjakke. Kapteinsuniformen med den side frakken og de karakteristiske førkrigsuniformsluene, har jeg hengende en av etter far, som også var kaptein i IR2. På det øverste bildet ser vi også de store ferdighetsmerkene fra den tida. De som vi fikk i vår tjenestetid var kanskje bare under halvparten så store.

Tenk at ingen tidligere har skrevet om Asbjørn Villum! Jeg tok artium i 1955 og vi hadde han i norsk. For en lærer!! Dårlig hørsel gjorde han bare mer oppfinnsom i undervisningen. Jeg tror alle som hadde han i norsk ble glad i litteratur. Vi hadde også Borse i matte. Han ble grundig lei av alle jentene som strikket i timen. En dag kom han med strikketøy selv, skrev noen oppgavenr. på tavla, og ba oss være sjølhjulpne, for nå måtte han gjøre ferdig strikkinga si!! Til jul det året ga vi han strikkepinner og garn, og etter jul fikk klassen en strikket dukkemann av han. Den het selvsagt Jonas!!

Vi har nok såvidt nevnt både Villum og fru Villum. Dette er en tråd stort sett om realskolen, og Villum underviste i vår tid bare på gymnaset. Jeg og Sverre Røed-Larsen som gikk i samme reallinjeklasse på gymnaset, hadde Asbjørn Villum i norsk. Neste år er det 50 år sida vi gikk ut av gymnaset, og Sverre er sammen med noen andre i gang med å forberede jubileet. Jeg regner med at Sverre, som den svært tale- og skriveføre personen han er, vil skrive litt om lærerne vi hadde. Villum var særs dyktig, men plaga av dårlig hørsel. Vi var på besøk i biblioteket som han hadde fått bygd på huset i Utsiktsveien.

Jeg var grønnruss i 1966, sannsynligvis et av de siste kullene som tok realskoleeksamen, for da jeg begynte på Gymnaset samme høst gikk jeg sammen med det første kullet fra Tjølling Ungdomsskole. Husker ikke når de andre kommunene kom etter.

Nedenfor kan du se jakkemerket og dåpsattesten til Grønnrussen 1966. Jeg vet ikke om disse var ‘standard’, eller 66-kullet laget disse delv.
Den ugla ser forresten litt molefonken ut, og det burde ikke vært nødvendig?

Sekretæren er det lett å tyde navnet på, Åse M. Isaksen, mens det er verre med formannen. Husker han var fra Helgeroa, og da hette han selvfølgelig, ja riktig: Jacobsen! Fornavnet har jeg dessverre glemt.

Vår mann Rønning tilhørte nok dette korpset. I Idars og min tid tror jeg ikke han var klasseforstander
Joda,- han var klasseforstander for 1d da jeg begynte på realskolen i 1957. Vi hadde ham i matematikk (og geografi?)Respektinngytende.

Men jeg begynte å bla i denne tråden fordi jeg fikk et bilde idag. Det er tatt i Naverfjorden rundt 1970 og viser min far som mange av dere har sett ved kateteret. Her lettere kledd, men fremdeles med pipe, lue og briller.
Fotografen var Per Kure, sønn av rektor Kure.

Herlig bilde Bjørn, tusen takk for at du deler slike perler med oss. Jeg har kanskje nevnt det tidligere, men det var nok takket være din far og Roald Nilstun at det ble folk av meg også etterhvert!

Takk Bjørn for dette befriende bildet. Sjelden ser en maken.
Selv om jeg hadde Hellner noe på realskolen, skulle jeg gjerne ha blitt kjent med ham i voksen alder. Tenk hvilken kilde han hadde vært i LINF !!!! (… Jeg husker fortsatt den gule, vakre Ford 12m`en hans, den med bred hvit stripe! Men nummeret har jeg glemt.)
-
Ad gode Herr Nilstun, … så fortalte han meg en gang en historie hvor han som elev var på vei opp en trapp inne i skolen. Plutselig hørte de, for ham, kjente stegene til en av skolens eldre lærere. I “respekt” for den hurtigere læreren, slapp han rekkverket, og tok til side i trappen for å slippe læreren fram. I det “øvrigheten” passerer sier han skarpt til unge Nilstun noe slikt som; ….
“Hva er dette for noe tull, GUTT, Hvordan skal det gå med deg i livet, om du tilstadighet slipper folk forbi deg !!”

Jeg legger inn et bilde av den klassen jeg gikk i på Realskolen. Klasse 1h-2h fra 1960 til 1962. Jeg håper det er i orden.

I bakgrunnen står klasseforstanderen, lektor Reidar Rasten. Han var tysklærer.

Noen av dere kjenner nok igjen flere av disse flotte elevene.

Det skulle slett ikke forundre mye, Roar, om din mørke manke dukker opp på bakeste pult på andre rekke fra venstre. Ellers mange kjente fjes fra 60-tallets skolegang.
Var dette en formiddagsklasse ?

Jeg mener jeg skimter krøllene til Grethe S som nr to på vindusrekka – Reidar Rasten var jo klassisk, mener å huske at vi hadde han også i engelsk på befalskolen i Stavern i 1960/61.
Fint med bilder Roar…..

Riktig, Jan Einar. Man var kjekkere for 50 år siden.

Ellers ser vi på 1. rekke fra venstre. Fra 1. pult og bakover:
Eirik A. ( sønn av lektor Archer ), Arne B. ?, Jan Erik E., Sigurd M., Per Jørgen H.

2. rekke fra 1. pult:
Lars Petter L., Ingar J., James Rolf K., ?…., Preben C., Roar L.

Legg merke til skille mellom gutter og jenter. Plassert på hver sin side av klassen. Om det var bevisst fra skolens side eller ikke, vet jeg ikke. Jeg kan ikke huske alle jentenes navn., men en kjent lokal arbeiderpartipolitiker sitter på nest siste pult på 3. rekke.

Gutten på 1. pult på 3. rekke bodde ved Føyka, deretter Peder M., Bjørn P.??

Otto har rett i at det er Grethe S. som sitter på pult nr. 2 ved vinduet. På 4. rekke fra venstre sitter Helen L. som nr.2, sist på rekka er Arnhild P.

Vi var fredsgenerasjonen. Året etter krigen ble det født ca. 70000 barn i Norge. En så kraftig økning at da disse skulle begynne på realskole i 1960 var det en brutal utvelgelse i form av at man måtte ha minst 2 Meget og 1 Godt fra folkeskolens hovedfag som var engelsk, norsk og matematikk for å komme inn. Dessuten måtte halvparten av elevene gå på skole om ettermiddagen fra kl.14.30 – 19.30. Ovennevnte klasse var en ettermiddagsklasse. Det fortsatte med en kraftig utsiling ved overgangen til gymnaset. Jeg tror det var ca. 10, 1. klasser på Realskolen, høsten 1960. Dvs. 250 elever. Av dem fortsatte ca. 80-90 videre på gymnaset.

Reallinjeklassen som hadde 50-årsjubileum i år, hadde Rasten i fransk i 2.klasse på gymnaset. Fransk var bare ettårig fordi det var en egen “Larviksordning” med utvida engelsk i steden for to år fransk. Det var ei gruppe oppe i muntlig fransk med resultat fire Mg og en G. Rasten var oppe i skyene etterpå. Pensum besto stort sett av fortellinger med detektiven Maigret som hovedperson, Jules Amadée François Maigret er en fiktiv person i Georges Simenons kriminalfortellinger.Det gikk en serie på TV i "gamledager"med detektiven; på fransk med teksting på norsk sjølsagt.

Det er riktig som Ulf skriver at det var en “Larviksordning” i forhold til faget fransk. Men en del av disse normerte timene ble foruten overført til engelsk også brukt til filosofi. Lektor Reidar Marmøy underviste i dette prøvefaget med utgangspunkt i Arne Ness sin bok “Elementære logiske emner”. Når det gjelder Rasten, kan jeg fortelle at han lever i beste velgående. Det har hans datter fortalt meg. Vi har hatt flere hyggelige samtaler i forbindelse med TEKNA, Vestfold avd. (tidligere Vestfold siviling. avd.) der jeg har vært leder noen år og hvor Rastens datter i dag sitter i styret. Verden er ikke stor som det blir sagt. Datteren jeg omtaler kom etter tvillingene, er født i Larvik, er realist i motsetning til sin far, filologen fra Drammen.

For de av dere som ønsker å se et bilde av Reidar Rasten sa kan dere klikke her og så bla dere litt nedover i avisen (Eiker nytt)!

Per Hroar minte meg på noe jeg hadde glømt, at Rasten og kona fikk tvillinger. Klassen min skillinga sammen til blomsterkvast, og Rasten takka oss rød og opprømt. Også vår reallinjeklasse hadde Reidar Marmøy (tidligere Hansen) i filosofi. Noen likte faget, andre ikke. Noen likte Marmøy, andre definitivt ikke. Rasten må være rundt 80 år nå. Det er så lenge sida at vi gikk ut av gymnaset, og det er nærmest merkelig at i alle fall en av lektorene vi hadde, fortsatt er i live.

Jeg hadde Marmøy en periode i gymnaset og satte stor pris på hans faglige dyktighet – ikke minst hans evne til å motivere oss til å stille spørsmål til såkalte vedtatte sannheter. Men han krevde også på en nokså kontant måte at elevene sto på. Jeg husker enda en historietime hvor han spurte om jeg kunne leksa. Det trodde jeg nok jeg kunne, men syntes det virket brautende å svare et eplekjekt ja, så jeg mumla litt beskjedent at jeg i hvert fall hadde lest på den. Det skulle da også bare mangle, kom det tørt fra Marmøy.

Marmøy blei siden leder for Lektorlaget, som på hans tid var den store organisasjonen for lærere i videregående skole. Han var også, tror jeg, rektor på Kongsvinger, hvor han var kjent for sin faste kveldstur med sønnen og en hund, som visstnok ble høyt verdsatt. Folk fra Kongsvinger har siden fortalt meg at folkevittigheten der oppe betegna de tre faste turgåerne som Faderen, Sønnen og Den Hellige Hund!

At Marmøy var dyktig fagmann, tvilte vi ikke på. Dessverre tålte han dårlig å bli motsagt på somme punkter. Jeg har hørt han bruke en hel skoletime på, i de mest infame ordelag, å overhøvle en elev. Det var ikke meg, og jeg husker ikke sikkert navnet på den uheldige, muligens var det Rolf Mikkelsen. Det var ei oppførsel fra en “underviser” som hadde vært totalt uakseptabel i dag.

Nå kom jeg på hva grunnen var til episoden!! Eleven sa han hadde levert ei bok med et skriftlig arbeid. Marmøy hevda at han ikke hadde mottatt boka. Eleven påsto at Marmøy måtte ha rota bort boka, og det var mer enn det som blei godtatt. Jeg mener å huske at eleven blei kalt inn til rektor og måtte beklage de grusomme påstandene offentlig i første time med Marmøy. Det var den gang da.

Den samme Marmøy var ikke ueffen på dansegolvet. Han var en av de første som svingte seg utpå på et skoleball som russen arrangerte i den gamle Turnhallen, like ved fengslet. Mange av oss elever, trass i danseskole i barneåra, kom oss aldri utpå golvet. Ferdighetene og sjøltilliten var ikke stor nok.

Denne tråden har jeg ikke besøkt tidligere, men det er mye interessant å lese også her!!!
Den 7. januar 2008 hadde Otto et innlegg hvor han mimrer over navn på lektorer ved Larvik H. almenskole rundt 1960.
Det er tre navn som har vakt min interesse: 1.lektor Kronen som jeg hadde i tysk i annen klasse på realskolen.
Han overtok klassen etter et elendig resultat til sommereksamen vår i 1. klasse.Jeg bestod prøven med NG og hørte til de “flinke”. Det var et par/tre Ger. Mange Måtlig og flere Ikke bestått. Etter et år med Kronen fikk jeg MG til realskole eksamen. I 3. klasse på realskolen hadde jeg ham i norsk og fikk MG. Jeg likte Kronen godt, men som tilfelle er blant lærere er smaken ulik blant elevene.
2. Otto nevner frøken Waale i hvit frakk i naturfag. Kan det være Sigrid Waage du mener? Jeg tror hun fikk stillingen etter lektor Eide i 1958. Jeg kan fortelle mange historier om den damen, men det passer kanskje ikke her?!
3. Lektor Rassmussen med stråhatt? Jeg husker ikke ham, men jeg har nettopp vært i Tyrkia (vandret i fjellene der). På turen fikk jeg god kontakt med et ektepar fra Ørnes (hun opprinnelig fra Kodal og han fra Finnmark, født 1943).
Han hadde hatt en lektor Rasmussen på gymnaset i Finnmark. Denne Rasmussen var utlånt fra Larvik. Kan noen på tråden huske om Rassmussen var borte fra vår skole en periode?
Finnmarkingen" “min” måtte evakurere i 1944 og familien kom til Bommestad og bodde der et par år. Selvfølgelig husket han ingenting fra sin botid ved Bommestad. De reiste hjem så fort det var mulig og da hadde min venn knapt blitt to år.

fra en annen tråd:
__"Jostein Myrvang fortsetter sine fortellinger fra idrettsverdenene:
Mitt på sommeren ringte rektor Hellner meg. Han lurte på om jeg ville bli lærer på ralskolen"_

Det var kveldsrealskolen som faren min var rektor på.
Jeg husker den sommeren,— han reiste rundt og støvsugde vestfold for lærere, orntlige, og læreremner som Jostein.

Annonse