I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

"Glimt og historier fra Langestrand"

Med gener både fra sandloppe og soting føler jeg mye for Torstrand og Langestrand.Vi er godt igang med glimt og historier fra Torstrand.
Men hvor bliver sotingane?Fra de syv første leveåra på Langestrand sitter det fortsatt minner.Andre sotinger har sikkert mye mer å bidra med.
For å komme igang legger jeg ved et bilde av Langestrandsguttær klar for biltur med Petter Lund under krigen.Sjøl var jeg under ufravikelig lavalder
og fikk bare være med på bildet.
Dere ser sikkert Kåre og Jan Mathisen,Tobben,Hemmær’n og Gaggen.
Helt til høyre står Tor “Nappe”,som dessverre druknet i Larviksfjorden noen år etter at bildet ble tatt.

[Bilde 789971 finnes ikke eller har blitt slettet]
Vist 2693 ganger. Følges av 19 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 199 kommentarer
Kirkegata 6 Kirkegata 16
Langestrand munnspillorkester Kiosken Høysteinane.

Dette skal være fra Langestrand men hvor , noen som har en liten aning. ?

Kan du lese hva som står på skiltet over døra midt på bildet, Runar ??
Her må det da være en forretning.

Umulig å tyde hva som der, om vi ser bort i fra Langestrand kan det være et annet sted i byen tro.
Vi lurer litt da det kan se ut som noe fjell i bakgrunnen men det kan bare også være noe på bildet !
Bildet ligger sammen med andre bilder kun fra Langestrand.

Kjempeflotte bilder, Runar!

TATT FRA HØYSTEINANE.

Ja, Runar, her kjenner jeg meg igjen fra utallige St. Hans feiringer med masse folk, store bål, musikk og leker for barn. Må ikke glemme brannfolka med slangen i tillfelle ulykke,
Det var en tid da St. Hans innebar masse familiehygge blant kjente og ukjent. Her oppe ble vennskapsbånd knyttet, noen varte livet ut.

Takk for flotte innspill, Runar =;)

Mange var med på å få til et skikkelig St bål , er det heksen som er klar på bålet tro ?

Til Jan Einar B. Jeg tror jeg må korrigere deg en smule. Jeg mener å huske at Søren Røed var gift med Asta, sammen fikk de sønnene Asbjørn og Finn. Søren grunnla Nanset Standard og overlot firmaet til til sønnene med Asbjørn som disponent og Finn som verksmester.
Det er mulig det er fysisk likhet mellom mamma Karoline og tante Hjørdis, men var de ikke i slekt. Hjørdis var pappa stesøster.
Mine foreldre overtok driften av Trusten som jeg tidligere har nevnt fra Børresen som eide huset.

Ad Arild ! …
Helt korrekt irettesettelse.
I “forfjamselsen” ser jeg at jeg skrev Asbjørn i stedet for SØREN RØED den 10. januar i år. Jeg hadde akkurat snakket med Asbjørn (sønnen) og dro dermed hans navn inn i mitt innlegg. Takk for at du er vaktbikkje, det er slik det skal være!!!
Også setningen om din mor og tante, kan oppfattes feil. Altså at jeg mente det var “familielikhet”. Det visste jeg jo at de ikke var. Kanskje mitt inntrykk av dem, var at de var blide overfor meg begge to, begge husker jeg med grått/grålig hår, kanskje litt vevre, men altså først og fremst at de var blide og vennlige mot meg som ung.
Synd at jeg ikke oppdaget dette tidligere, for nå har det kommet mye fint stoff mellom disse innelggene.

Konklusjon; … Følg med, ikke vær redde for å korrigere og forsett å skrive nytt =;)

Butikken i Kjærkegata 16 er Joachimsen, Teoline vare den siste som jobbet der til den stengte rundt 1960. Det ble da fryseri der og de fleste på Langestrand hadde sin boks med hengelås.

Idag håper jeg det er noen som kan kjenne seg litt igjen i et heller “glissent” Langestrand. Bildet er trolig fra 20-årene og er fotografert fra Veldrebakken.
Hva ser vi her?

“Utsigt fra Veldrebakken. Postkort brukt 28.7-1927. utgitt av M.Andersen Eft, Larvik. Jan Einar Bredal samling

Her var det mest kjente bygninger å se: Kirken, «Løkka», Langestrand skole og Rosendal.

LYS I LAMPALANGESTRAND
Fant nylig dette bildet som viser hvor stas det var med elektrisk lys i hvert fall for små barn. Bildet er fra ca. 1920 og tatt hjemme hos mine oldeforeldre på morssida. Både mor, født 1915 (hun med dokka), og min onkel, på fanget til bestefaren sin, er tydelig imponerte av lyset i lampa. Trolig er ikke dette familiens første elektriske lys. Etter det jeg forstår begynte folk å få elektrisk lys allerede noe tidligere på 1900-tallet.

Dette skal være fra Langestrand men hvor , noen som har en liten aning. ?

Runar, jeg syns huset til venstre ligner Flekkerødgården, Øvre Damsbakken 2 trur jeg det er.

Inne på noe der Øystein, men stusser litt over skyggene i bak kant.

Ta en tur ner se i dag Runar, ikke umulig du ser toppen av trærna i Hammærdarn.

Tror nok du har rett Øystein.

Sønnak batterier var et meget kjent batterimerke i vårt distrikt. Navnet B. Falck Elektroverksted i Kirkegaten 2 ligger nok noe lengre tilbake, enn hva jeg husker.
B. Falck finner jeg i telefonkatalogen såpass langt tilbake som i 1932.
Her viser jeg dere en kvittering på betalt reparasjon av dynamo i 1957. Kvitteringen er stemplet Elektroverksted B. Falck og signert L. Karlsen, om jeg tyder dette rett.

Jeg tror elektroverkstedet til Falck ble drevet til et lite stykke inn på syttitallet Jan Einar..
Ludvik Karlsen er nok en riktig signatur ja. Han reparerte det meste. :-)

Vi har vel vært inne på dette tidligere. Odd Engelstad, tidligere kollega av meg, hadde rundt 1984-1985 jobben med å rydde dette verkstedet etter sin bestefar eller far. Han hogde opp blybatterier og fikk trulig en liten snev av blyforgiftning.

Men for oss som Hadde MZ motorsykler i (gamledager) var Ludvik Karlsen som en trollmann å regne!!!! Ted….

Vi har vært inne på dette tidligere. Carl Johansen drev både Fiske-, kolonial- og fetevareforretning på adressen Rosendalsgate 10 på Langestrand.

Her et bilde fra ca.1946

Firmaet var gammelt og hadde startet opp 1. oktober 1900 av Carl selv. – Men det var nok ikke så veldig store greiene, for etter krigen rundt 1946, var det bare 2 funksjonærer ansatt! Men det var jo slik svært mange forretningen av denne typen var. Mann og kone forretning ble slike ofte kalt.
I dag var jeg så heldig å få låne et herlig bilde av Visegutten er Ole Jørgen Johansen utenfor denne forretningen i 1931.
Forretningen var ikke preget av mange emaljeskilt utenfor, men hva er det reklame for her ENO eller END?

Kos dere også med varesykkelen, som helt klart og tydelig forteller hvor varene kom fra. Og det var bare å ringe 1385, om du skulle trenge påfyll!

Bilde er utlånt av Ole Geir Johansen.

Dere kan også finne mer om Carl Johansens forretning ved å trykke her

Det var et godt bilde, Jan Einar. For meg er det litt spesielt fordi Ole Jørgen Johansen i voksen alder, da han var maskinist i utenriksfart, var beste kameraten til far. De hadde telefonsamtaler omtrent daglig.

Ballongdekker i 30-åra!!

I juli måned 1955 hadde Larvik Morgenavis flere annonser inn fra firmaet JOHN W. LARSEN på Langestrand. Vi har snakket litt om dette vulkaniseringsverkstedet tidligere.
Dessverre blir aldri fotostatkopier fra aviser spesielt gode, men jeg synes annonsene var såpass interessante og forskjellige fra “hopen”, at jeg deler for den spesielt interesserte.

Min tipp-oldemor ble født i Langestrand kirke. Hun, frøken Bugge giftet seg med Nils Petter Dahl og de flyttet til Drammen der de drev hotell på Bragernes torv. Hennes far og en tre-fire generasjoner før henne, drev handel på Langestrand. Ikke vet jeg hva slags handel, men jeg skulle så gjerne vite mer om dette.

Larvik må ha vært en pulserende og internasjonal by engang. Med handel fra den store verden, smul sjø og led som beskyttet byen. Seilskuter som lå side ved side…Larvik (eller Laurvig) vaske båtene for sjø-gress og skjell under eller? er en utrolig spennende by!

Noe som er virkelig merkelig er, at jeg giftet meg for mange år siden med en gutt som bodde i Oslo, men som egentlig kom fra Larvik. Familienavnet hans var Sand, men min svigerfar fortalte meg at de egentlig het Larsen og at bestefaren hans var seilskute-skipper.

Annonse