I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Nanset Skole

[Bilde 780932 finnes ikke eller har blitt slettet]

Det er på tide å få lagt ut bilder og historier fra Nanset skole!

Jeg starter opp, så “finner” vi veien etter hvert.

Tror ikke vi skal bli for personlige når det gjelder våre lærerne, i alle fall ikke når det gjelder det negative.

Trekk gjerne fram positive minner om lærere og medelever, men forsøk å la de dårlige minnene ligge denne gangen.

Vist 4344 ganger. Følges av 19 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 159 kommentarer

Du store mi´tid, dette var artig å se den gamle skolen min. Satt lenge og drömte meg tilbake når jeg så vinduene og husket det som var bak……vannfontenen, den rant til og med på vinteren for da hentet vi vann i munnen og spruta ei sklie fra porten og nedover i skolegården der det var brattest, ikke mange “kunstige” lekeapparater den gang nei………nostalgien blomstrer, dette er göy…

Ja, minnene strømmer på Kari, når vi ser Roars nostalgiske skolebilder. Men at du var så “uskikkelig” at du var med på sprøyting av skila fra porten, .. det trodde jeg ikke =;)
Egentlig er det ganske utrolig at skolens små, “nusselig” munner, kunne fylle så mye vann, at resultatet ble slike mektige sklier. Skolegården hadde jo sin naturlige lille helling fra denne porten og nedover mot den åpne, store plassen. Riktig glatt ble det nedover der og sklia kunne ble ganske lang.
Men ble det altfor ille, husker jeg vår kjære vaktmester, Finn Eriksen, var ute og strødde. Kanskje tar jeg feil, men det foresvever meg at han var på sløyden og hentet sagflis, som virket “bremsende” enn så lenge. Ivrige hender og buksebaker fikk vel fort børstet det meste vekk i neste frikvarter og skliseansene fortsatt som før. Men den gang gikk det en lærer ute i friminuttene, så …. om leken ble for vill og skader oppsto, så ble vi raskt kommandert vekk fra glattisen.

Vannfontenen innbød også til lek. Med sine 4 dyser og nogenlunde likt fordelte trykk, fristet den godt til “trykkforandringslek”. Om 2 medelever sto klare med sine “uskyldig tettende” fingre, ville trykket øke i den siste, slik at om det skulle komme en annen vanntørstig elev for å drikke, kunne vi raskt tette våre dyser, og eleven fikk dermed en uventet, kraftig ansiktsvask, …til stor glede for oss andre !!

Om vi tar en titt på skolebildet med vannfontena, aner vi raskt at dette skolebygget har vært bygd om ved flere anledninger. Jeg nevner at den opprinnelige skolebygningen sto ferdig og ble tatt i bruk den 28. november 1901. Tomten, som var betydelig mindre enn dagens tomteareal, hadde blitt innkjøpt året før. Bygget var da i 2 etasjer, med 4 klasserom i 1. etasje, mens i 2. etasje ble det innredet lærerbolig.
Litt utpå 1920-tallet merket skolen at plassen hadde blitt for liten og skolestyreren sa fra seg leiligheten, for å avhjelpe situasjonen. Men allerede da visste man at dette kun var en midlertidig løsning, og etter mye diskusjon om en fornuftig løsning, ble det besluttet å bygge et tilbygg inntil skolen. Bygget mener jeg ble sluttført i 1927. Dette er den østre delen av “skolekomplekset”, den delen som hadde 3 etasjer.
Skolen hadde med dette, for noen år, blitt godt skikket til å ta i mot nye elever og gi dem gode læreforhold. Skolen kunne etter denne oppgraderingen tilby 15 undervisningsrom og var således vel rustet for 7-årsskolen, til og med til paralellklasser på enkelte klassetrinn.
Gymsal hadde man fortsatt ikke og skolens elever benyttet en sløydsal, som var bygget i eget bygg på skoletomtens sydvestre hjørne. Jeg tror aldri jeg har sett fotografi av dette bygget som ble satt opp i 1907/08 og var på ca 8×6 meter. Kanskje noen vet mer om dette bygget ??

Vi dreide støtt pekestokker til lærer Røed på sløyden rundt 1960. Han var skolens strengeste lærer, samt min onkel og min klasseforstander (kombinasjonen skulle vært strengt forbudt!!). Røeds timer alltid var gode og lærerike og han hadde et godt og vennlig øye til svakerestilte elever. Som lærer benyttet han også et spesielt og effektfulle middel mot klassenes manglende disiplin og uro. Lærer Røed smelte pekestokken hardt i kateteret og det oppsto akutt stillhet. Kateterene han disponerte hadde dype, flisete sår og fuger. Materialtrettheten viste seg raskere i pekestokkene og fliser føyk rundt rett som det var. Men det skal sies, han tok pekene våre med nye pekestokker med latter. En gang hadde jeg et ærend ute på gangen i en time og fra et klasserom med en voldsomt støyende elevflokk, hørte jeg en i fistel en ropende lærer Thommassen, “…tier dere ikke stille nå, så henter jeg Røed”. Det ble øyeblikkelig drøgende stille.

Ha,ha, den var god Arild………..hadde röd i tegning og sang…….begivenhetsrike timer ….

Ja,men tydelig ikke i norsk , han heter faktisk Röed…………puhh, röd strek i margen,rettet nå

Jeg hadde også Røed som klasseforstander. Dessuten bodde han like borti gata for der jeg bodde, så vi så han en del utenfor skolen også. Jeg er helt enig med dem som skriver at han innbød til respekt, men jeg mener å huske at han var rettferdig og egentlig ganske godt likt også. Sjøl husker jeg en episode der jeg sjøl var involvert, som var ganske pinlig: Røed var som sikkert flere vet, en kapasitet på flere områder. Han hadde skrevet en eller flere(?) barnebøker, var organist i Hedrum kirke og hadde kompopnert litt – blant annet en egen versjon av “Norges høytidsstund er kommen” (tror jeg den het). I hvert fall var det sånn at jeg hadde hørt noen voksne påsto at Røed en gang hadde uttalt seg om “Jeg og Grieg”. I en time ble det snakk om oppnavn og kallenavn, og mer eller mindre fortellerlystne elever la da ut om egne og andres oppnavn – litt ille berørt avhengig av oppnavnets innhold. Da var det at Røed lurte på om noen kalte han for noe spesielt. Nei, ingen hadde naturligvis hørt noe sånt. Men litt klassekameratdævelskap fantes selvfølgelig den gangen også, så en rakte opp handa og sa: “Var det ikke deg, Bjørn, som hadde hørt noen kalle Røed for noe!?” Røed satte sitt strenge blikk i vesle Bjørn, som kunne ha forsvunnet i bakken om mulig, Det var det ikke, og som det engstelige og ærlige barn jeg var, måtte jeg ut med det. “Jeg og Grieg” kom det tynt. Røed tok det forbausende pent,

(er paa Kreta). Roeed var foruten organist i Hedrum kirke ogsaa dirigent i Samklang, Fagforeningenes Sangforening og (…et kor til?). Han satte ellers tone til “La Norge fylle vaart hjerte”, “Et ord kan lyve, men aldri en tone”. I tillegg har han skrevet tre gutteboeker, hvorav jeg husker en tittel “Arne(?) reiser ut”, om en foerstereisgutt.
Han fikk kongens Fortjenestemedalje i soelv og Munkens(?) Kulturpris. Foruten en rekke andre priser og medaljer.
Jeg tilbrakt mye tid paa Granbo, hvor han bodde. Han laerte meg tidlig aa like klassisk musikk. Onkel Ivar og hans Sofie (min tante Fie) var mine foreldre nr. 2 og jeg var svaert glade i dem.

Hyggelig å lese ovenstående om Røed. Han var nok av de første som ga også meg glimt inn i den klassiske musikken, så “jeg og Grieg” fikk en videre mening for meg enn i innlegget ovenfor. Jeg tror gutteboka Arild Bjerke Landhjem nevner, het “Andreas reiser ut”.

Helt korrekt Bjoern, Andreas var navnet. Det var ogsaa Roeeds andre fornavn, altsaa Ivar Andreas.

Angående Ivar A Røeds bopæl, så det Bjørnsons vei 9, ikke 8 som jeg kom til å skrive. Rett skal det jo være! Innlegget mitt kan gi inntrykk av at han eide huset, noe som er feil. Oluf Bjerke på Nordre Skauen fikk det bygd og eide huset. Da hans sønn Halvdan i 1942 (?) overtok driften av gården, arvet Ragna og Olea Granbo. Røed med familie var leietakere livet ut.

Det var hyggelig å se frøken Vagelseth igjen, Roar !
Minnene strømmer på og jeg husker godt hvordan hun tok i mot meg da jeg en dag i 53 ble mottatt av henne på min første skoledag på Nanset. Hønemor, var hun og hun viste ømhet og kjærlighet for sine små elever, der de skremte og usikre entret klaserommet i første etasje.

Ja, frk. Vagelseth var en meget spesiell fröken,foresten var egentlig alle “frökner” (fruer kanskje de også var,men vi sa jo fröken uansett vi)de var alle koselige, frk Vagelseth var den som sveiset vår klasse sammen med skuespill og leker. Vi var den siste klassen hun fulgte fra 1 til 4. etter det sluttet hun, hun skulle ha sluttet tidligere, men hun ville fölge vår klasse til “storskolen” 4. klasse.1959……..så Jan Einar, vi har alle gode minner fra frk. Vagelseth……….

*RETTING*ALTSÅ 4 KLASSE I 1955 SELVFÖLGELIG……..IKKE 1959…..MILDE MAKTER,DET VAR JO ÅRET FÖR JEG STO TIL KONFIRMASJON DET JO i 1960…………….jammen godt det underbevisste jobber litt på egenhånd…………..

Utenfor Nanset skole, 17. mai 1946.Er det noen som blir gjenkjent?

Dessverre tror jeg ikke jeg kjenner igjen noen her,
men det skulle ikke undre meg mye om bildet er tatt i skolegårdens sydside. Kjenner jeg igjen husene i bakgrunnen? Hus som ble revet allerede sent på 50-tallet eller i 1960?
Huset til høyre hadde vel inngang fra Meldalsvei og det store huset til venstre tilhørte Nansetveien ?

De fire guttene er fra venstre: Ørnulf Tutvedt, Jan Lindgren , Rolf (Rolle ) Grønvold og Sigmund Spetalen.

Ørnulf bor fremdeles på Nanset. Sigmund bor på Vettakollen i Oslo. Du har nok rett i, Jan Einar, at dette er syd i skolegården.

Klasse 1C Nanset Skole, våren 1956

Bak f.v.: Per Myrsve, ukjent, Svein Kristoffersen, ukjent, Reidar Slaatta, Yngvar Torkildsen, Svein Erik Eriksen, Tor Oskar Andersen, Arild Bjerke Landhjem, Jan Helge Andersen (?), Arne Sogn, Bjørn Karlsen
Foran f.v: Kristin Grøndal, Åse Rønhild, Inger Lise Karlsen, Anne Gro Leinæs, Grethe Røed Larsen, May Liss Karlsen
Klasseforstander var Eva Solbue, senere gift Monsen, som jeg heldigvis “arva” fra søster Anne Gro da jeg begynte på skolen høsten samme år.

Håper at dere kan hjelpe oss med navnene som mangler, og sjekke at de som er listet her er korrekte.

Mine folkeskoleår – fra 1949 til 1956 – på Nanset skole vekker et vell av minner; de aller fleste gode. I denne omgang får det bli med noen få assosiasjoner inspirert av enkelte innlegg ovenfor.

Vaktmester Finn Eriksen var en person som ble høyt verdsatt den gang jeg var skolegutt. Han blir et enda mer enestående menneske i ettertid. For svært mange medelever i min skoleperiode var han en trygg og forståelsesfull voksenperson som viste omsorg og omtanke for det som vi småfolk måtte ha behov for. Bare en liten ting, som eksempel: Etter at jeg begynte i førsteklasse (1 a) i 1949 (ikke uten dramatikk!), gikk min eldste bror Trygve og jeg alltid sammen de første skoleårene til Nanset skole. Ofte svært tidlig om morgenen – vi kunne være de første elevene som hadde møtt fram. På vinterstid kunne det være svært kaldt, og kulda beit godt. Da var det alltid fra Finns side en åpen dør inn til fyrrommet hvor det var lunt og varmt. Det gjorde godt i en frossen kropp!

Roar nevner at nybygget på skolen stod ferdig i 1955. Jeg rakk akkurat ett år med en slags form for gymnastikk i det trange bomberommet. Ikke mye å bli sprek av. Til gjengjeld hadde vi allslags aktiviteter – både i skolegården (er det noen som har omtalt alle de forskjellige lekene som vi praktiserte?) og i Bøkeskauen og Vestmarka – som medførte at formen var på topp i unge år. Det var sjelden noen ekstra kilo på kroppene den gang.

Klasseforstanderne mine var Signe Farmen (1.-3.kl), Liv Berge (4.kl) og Andr. Sørestrand (5.-7.kl). Men det var en annen lærer, som nesten ikke er nevnt i denne tråden, som virkelig ble min folkeskoletids LÆRER. Det var unge frk. Yngvill Austen, som kom rett fra lærerskolen og introduserte helt nye pedagogiske måter å lære på. Vi unge, iallfall jeg, var full av beundring. Ypperlig som pedagog og unikt som medmenneske. Hun bodde også en tid i det vi kalte “Lærerboligen” (dvs. det nåværende eldresentret) på Nanset. På en fødselsdag hadde hun en skokk av skoleelever rundt seg der – også på den måten brøt hun med det gamle bildet av strenge “lærerinder” som forlangte total disiplin og korrekt sittestilling på pulten! Bildene under viser en gruppe Nanset-elever som var på tur med henne (5.kl.?). Medelever med bedre hukommelse enn min husker sikkert også alle navnene; jeg husker bare noen.

Et lite hjertesukk: en rekke bilder, som sikkert var viktige illustrasjoner, i en del innlegg høyere oppe i tråden er blitt slettet. Hvorfor?

Sletting av bilder skjedde vel hvis en avsluttet sitt medlemskap i Origo – skumle greier. Noen skulle vel bare gjøre endringer på sin profil og mente det var lettest å slette den gamle profilen og opprette en ny……..
Jeg er usikker på om det er slik fremdeles?

Jeg fikk en hyggelig E-mail fra Vassfaret i går. Grete Østerås, født Røed Larsen, kom i den med navnene på de to “ukjente” på klassebildet av 1C 1956: nr 2 fra venstre av guttene heter Bjørn Hagen og nr 4 Åge Kristoffersen.

Da blir den komplette lista over 1C 1956 som følger:
Bak f.v.: Per Myrsve, Bjørn Hagen, Svein Kristoffersen, Åge Kristoffersen, Reidar Slaatta, Yngvar Torkildsen, Svein Erik Eriksen, Tor Oskar Andersen, Arild Bjerke Landhjem, Jan Helge Andersen (?), Arne Sogn, Bjørn Karlsen

Foran f.v: Kristin Grøndal, Åse Rønnild, Inger Lise Karlsen, Anne Gro Leinæs, Grete Røed Larsen, May Liss Karlsen

Klasseforstander: Eva Solbue, senere gift Monsen

Ovenfor er presentert klasse 1C på Nanset skole i 1956. Klassen ble “nedlagt” etter 1. klasse, og elevene fordelt på A- og B-klassen. Her er et bilde av klasse 7A fra 1962.

Bak f.v: Grete Røed Larsen, Gerd Nordby, Anne Gro Leinæs, Åse Jenny Hauge, Kåre Eriksen, Bjarne Imenes, Dag Nøkleberg, Arnkjell Allum, Roger Bakke, Sven-Åge Zimmermann, Arne Sogn

Midten f.v: Anne Lise Olsen, Åse Rønnild, Elisabeth Nilsen, Inger Lise Karlsen, Ivar A. Røed, Rigmor Jakobsen, Synnøve Bengtson, Kristin Grøndahl, Anne Marie Grønberg

Foran f.v: Svein Erik Eriksen, Yngvar Torkildsen, Jan Birger Bjørnø, Erik Flaaten, Arild Bjerke Landhjem, Svein Kristoffersen, Leiv Harald Bakke, Sverre Farmen

LENKE TIL VIDEO _ 17.mai 1959 – Nanset skole

Her kan man se Thoralf Spetalen, Asbjørn Thomassen, frk. Wagelseth etc. Elever fra min klasse passerer samt andre som noen kanskje gjenkjenner. Overført fra 8 mm film og kvaliteten er ikke helt bra. Opptaket er gjort på hjørnet av Meldals vei og Oberst Peters vei, like utenfor skolen.

Kåre Eriksen tørker svetten, men smiler. Han spilte storetromme.

Beklager, men videoen over kan ikke sees på Youtube mer. Jeg fikk kluss med rettigheter til vedlagte musikk. Har ikke foreløpig klart å erstatte den med annen tillatt musikk.. Vil eventuelt legge den ut på nytt når problemene er løst.

Nå virker det sikkert. 17. mai 1959, Nanset skole: TRYKK HER

Ja, den virket godt nå, Roar. Takk for artig videosnutt.
Får nok se mer på den, for å se om jeg ser mer kjentfolk enn ved første gjennomkjøring.

… og her får vi også et lite glimt av kolonialforretningen til Birger Olsen i Meldalsvei 7, eller Ludvig Rauans Eft., som den vel het på den tiden. Birger Olsen hadde overtatt forretningen rundt 1946-47.
Vår “hønemor” og kjære lærerinne Aslaug Vagelseth i bunad og den oppfinnsomme og dyktige Thoralf Spetalen, er lett kjennbare i filmsnutten.

Klasse 1C Nanset Skole, våren 1956
På trappa på “nyskolen” står bak fra venstre:: Per Myrsve, ukjent, Svein Kristoffersen, ukjent, Reidar Slaatta, Yngvar Torkildsen, Svein Erik Eriksen, Tor Oskar Andersen, Arild Bjerke Landhjem, Jan Helge Andersen (?), Arne Sogn, Bjørn Karlsen
Foran fra venstre: Kristin Grøndal, Åse Rønnild, Inger Lise Karlsen, Anne Gro Leinæs, Grethe Røed Larsen, May Liss Karlsen.
Klasseforstander var Eva Solbue, senere gift Monsen,

Annonse