I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Har du noe spennende fra Larvik på veggen eller i skuffen?

De fleste av oss har gamle eller nye “klenodier” på veggene eller andre steder hjemme. Mye av dette kan ha historisk interesse. La oss andre få se på det DU har!

Eller kanskje du ikke kjenner motivet? Da kan sikkert andre her hjelpe deg.

Alt er av interesse, om det satt inn i ramme, malt på et fat/porselen/keramikk eller annet spennende du måtte ha av kart, skisser eller gjenstander.

Dette er et kalenderbilde jeg fikk tak i for noen år siden, signert “H von Quillfeldt 83”

[Bilde 777158 finnes ikke eller har blitt slettet]
Vist 4872 ganger. Følges av 28 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 334 kommentarer

Utrolig at dette har blitt bevart !! … og at det nå har kommet fram i lyset igjen etter mange år som en skjult skatt!

Takk for finfin veiledning! :) Da skal jeg myse litt rundt her inne og se hva jeg finner.

Marit, “dryss ut” alle dine bilder – dette høres utrolig interessant ut!

Det skal jeg gjøre – etterhvert. Men det kan fort ta litt tid, for når jeg begynte å bla meg nedover stikkordlista her inne, så var det så utrolig mye spennende som måtte sees litt på.

Blandt annet så fikk vi (yngstemann og jeg) endelig greie på hvor mange- og hvor alle grensesteinane i denna byen vår befinner/befant seg. (takk til deg for lista du hadde lagt ut!)
Vi har nemlig hatt en slags innbyrdes konkurranse om å finne flest mulig (han leder så langt) – og har bla. søkt høyt og lavt etter kart over slike ting. Uten å lykkes.
Derfor ble det naturlig å lese gjennom hele den tråden som omhandler slikt – først.
Men jeg er i siget, Janke!!

Åsså var det detta fine været da vettu. ;)))

Trekiste fra 1777, fikk den taksert av Ellen Ørnes for 10 år siden og hun anslo verdi 6 – 8000,-.
Arvet etter min morfar Harald S Odberg, hvor den stammer fra er jeg usikker på men i 1777 bodde forfedrene mine i Siljan, Moholt så mulig den kommer derfra. Noen som har noen tips?

Dette er en tegning fra Larvik,som jeg har på veggen!!

Storm har teget mange motiver fra Larvik. Har et par av de selv.

Med hensyn til Karsten Mantor som er nevnt over her, så har jeg fått opplyst av min gamle mor at det var ham som hadde dekorert veggene på gamle Victoria hotel også (tror hun). En svær flott pegasus nede i gangen inn fra Storgata, og over døren inn til spisesalen stod det innrammet av en akantusranke: “Uten mat og drikke duger helten ikke”. Det var mange flere fresker på veggene, men disse er de jeg i farten kan huske. Dessverre er vel det hele overmalt, dersom det ikke ligger uberørt under “kongopanelen” som er slått opp etterpå.

Gamle mødre er verdt sin vekt i gull rolf, jeg har en frisk krangel med min gamle mor hver dag (nesten). Hun har nettopp blitt intervjuet av Per murern om gamle danseband i Larvik – så vi får spørre de mens vi har de!

Nå har det vært møe på veggen her, er det noen som kjenner igjen eller vet hva jeg har i skuffen?

Beklager Øystein, tror ikke jeg har sett dette før.

Det er et håndtak til et eller annet, taggene som er plassert i sirkel er der fordi håndtaket skal kunne justeres i ønsket vinkel. Dette tyder på at det er et håndtak for jekking og ikke sirkelbevegelser. Men hva håndtak er til, ja det er helt annet spørsmål.

Først tenkte jeg på en malerskrape, men så så jeg det vesle hjulet og dermed tipper jeg at det er et verktøy for skjæring i glass. Altså rett og slett en glasskjærer…

På en glasskjærer roterer hjulet som skjærer på dagens modeller eller så brukes det diamantkutter. Men muligens de første glasskjærerne var en del enklere.

Flere gode forslag mottas med takk folkens :-)

Det var interessant å lese det som her er omtalt og vist av arbeider av Karsten Mantor. Navnet har jeg hørt omtalt mange ganger for flere år siden. Den gangen fikk jeg inntrykk av at han opprinnelig var fra Larvik og hadde skiftet sitt borgerlige navn med ending “-sen” til et mer kunstnernavn, nemlig Mantor. Stats aut. revisor Holm Augestad kjente godt til han og hadde nemlig et bilde på sitt kontor av Mantor, et bilde han satte stor pris på. Det var et bilde av Augestads barndomshjem, Strandgata 22, som han hadde fått Mantor til å gjengi på lerret. I samtale med Augestad og andre fikk jeg den gang et vagt kjennskap til Mantor. På begynnelsen av 1960 årene, da jeg var på reise fra Tyskland til Norge, overnattet jeg i Ålborg på hotell Phønix. På det rommet jeg fikk tildelt, hang det den gang et maleri av nettopp Mantor, mannen jeg hadde hørt så mye positiv omtale av i Larvik. Jeg følte meg nesten hjemme.

Kanskje noen på sonen GAMLE REDSKAPER OG RUSTNE TING her på Origo vet noe om det gamle verktøyet ditt, Øystein!

Man skal for så vidt være noe forsiktig med å reklamere for “narkotiske stoffer” i dette forum, men om ting er gamle nok, vil kanskje myndighetene se på innslaget med moderasjon og kanskje en smule “velbehag”.

Under nok en opprydding i en skuff, kom denne lille esken med cigarillos fram i lyset. Rimelig gammel må den nok være, for den gule prislappen som er påført eskens forside, viser det formidable kroneutgiften som innkjøperen måtte ut med, på hele 5,60. Og det er inklusive brutale avgifter til den tids myndigheter.

Spørsmål rundt dette sensasjonelle funnet som kan være påfallende, er;
J. H. A., bokstavene som pryder innsiden av gullovalen, hvem var nå det ?
og … Kr 5,90. Dette beløpet må vel være fra tidlig 1970-tall, eller?

Håper jeg ikke strekker strikket for langt nå, … men esken inneholder fortsatt hele 5 stk. cigarillos.

J. H. A., Cigarillos fra Johs. N. With A/S. Kroner 5,90. Jan Einar Bredal samling.

Det kan * være *Johan Henrik Andresen som kjøpte J.M. Tiedemanns Tobaksfabrik i 1849. Andresenfamilien drev jo Tiedemanns til den ble lagt ned i 1998.

Johannes N. With’s Tobakfabrikker A/S ;(ifølge “Industrimuseum”)
Sorte Mand er et norsk sigarmerke.Den kom for første gang i produksjon i 1892 hos Johannes N. Withs Tobakksfabrikker under navnet Scipio.

Varemerket for sigaren er en byste i sort marmor av den romerske hærfører Scipio Africanus den eldre.
I 1922 da Tidemanns Tobakk overtok produksjonen skiftet de navnet til Sorte Mand.

Altså Per Narve, du har nok rett, det er en tydelig forbindelse her…

Også følgende fra “Industrimuseum” er av interesse for oss i Larvik;…
Tiedemanns ekspanderte gjennom en aktiv oppkjøpspolitikk mot konkurrentene, etter 1920.
Fabrikker som ble overtatt var
Johannes N. With’s Tobaksfabrikker (1922),
W. Hartog & Co (1923),
Norsk-Engelsk Tobakkfabrikk (NETO) (1930),
Carl E. Olsen & Co’s Tobaksfabrik A/S (1935),
P. Pedersen & Søn (1946),
T. M. Nielsen & Søn (1959) i LARVIK,
N.K.L’s Tobaksfabrik (1960),
Rose Tobakk A/S (1971) og
H. Petterøe Tobaksfabrikk (1972).

Siden Jan Einar har vært så modig at han la ut TOBBAKS reklame her så drister jeg meg også. Her er en sak som har fulgt meg i mange år,

Et eller annet sted har jeg en tilsvarende av Chesterfield. vi kan vel kalle det en reklame fra “times gone by”Dette er en sigarettkartong i blikk , denn kunne kjøpes i slappen ombord. Teddy.

Ser at Jan Einar har satt inn et bilde i ØP hvor han spør om hvor dette er. Jentene på kortet står i den øvre gården på Mesterfjellets skole og fjellknausen til venstre tilhører øvre del av Herregårdsfjellet. Residensveien går langsetter dette nå.

Bildet som Herr Børresen forteller om her i går, er dette sjeldent, vakre håndcolorerte bildet.
Vi vet jo at Herregården hadde et stort opparbeidet parkområde og at det også må ha vært betydelig furuskog i område (ref. navnet FURUBAKKEN).

Kanskje dere har noen anelse om hva disse flotte damene har som arbeidsoppgave foran fotografens store linse???
Som dere kan lese av den som er et postkort, oversendes en fødselsdagshilsen til en person med en “stor” dag den 21. juni 1909. Ukjent hvem dette er.

Postkortutgiveren er av de mindre i Larvik, og benytter kun initialene P.A. Kan dette være en som driver en forretning på Torstrand, tro??? Kom med forslag på denne navn forkortelsen. Vi snakker altså om et navn fra tiden rett før 1910. Jeg kommer ikke på noen i farten.

Bildet har jeg fått låne av Jan Tore Moholt.

Det er vel mange familier i Larvik som har minner fra Hvalfangst tiden. Jeg tror at en av mine brødre også har Hvalører i sin skuff! Teddy.

De hvite kommer fra Tine, så det må være ei melketann!??

c.

Neida,C: den hvite er en polert tann. Tannlegen har nok gjort seg besvær med den. Ted……

Åsså jeg som trudde du hadde tatt tvitanna, da. Theodor!

Du, Helge sånne tenner skulle vi hatt! Da kunne vi bitt ifra oss! Ted…..

Søndagsformiddag var det tåke og yr i lufta her hos oss. Været fristet ikke til tur i skog og mark i stedet ble Ove og jeg enige om at opprydding i noe av rotet vårt var høyst påkrevd. Så gikk det som så ofte før med oppryddingen. Vi fortapte oss i det vi “fant” Vi “fant” en eske, ikke stor, den måler ( 6×6×11)cm. Esken forteller at den er (var) emballasje til et kokeapparat. Kokeapparatet var sporløst borte, men hvite og sorte sjakkbrikker hadde “tatt bolig” i esken. Se bildene. Dessverre forteller esken ikke noe om hvem eller hvor kokeapparatet er produsert.

“Nød lærer naken kvinne å spinne” heter det visst Og et slikt ordspråk kan føres tilbake til så mye i livet vårt.
Årene etter andre verdens krig, var selv om vi nå kan se tilbake på nærmest kontinuerlig oppgang, var preget av knapphet på så mange fronter.
Gjenbruk skulle vise seg som en gjennomgangstråd i lang tid. Derfor er det artig å kunne se igjen en av de mange “gjenbruksproduktene” som så dagens lys på 50-tallet.
Kanskje blir det feil å kalle dette for et SYKKELBORD, men jeg tror likevel at det fleste forstår tanken bak bruken av ordet.
To gamle sykkelfelger fant sin plass i dette bordet. Her forteller vel fotografiet mer enn “tusen ord”!
Hvem som har laget dette, vites ikke, men jeg husker at slike var å finne i mange hjem i min oppvekst.
Er det noen som kan fortelle om opphavsmann eller andre opplysninger?

Det er Kari-Ann Kristiansen som har vært framme med fotografiapparatet hjemme hos seg selv. Vi må bare takke for at hun ville dele et gammel godt minne med oss:

Annonse