I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Nanset-samletråd

“Larvik i nær fortid” har mange medlemmer som er født og oppvokst på Nanset. Denne tråden skal bare inneholde lenker til det som allerede ligger spredt utover i sona. Det tar litt tid før lenkesamlinga er nogenlunde fullstendig.

Vist 4573 ganger. Følges av 28 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 274 kommentarer

Dette bygget ligger inntil Roald Amundsensvei, men tilhører nok adressen
Nansetveien 101
Olaf Breidal & sønner holdt til her, men først … ;
Byggmester Olaf Breidal begynte trolig sitt virke i 1920 og åpnet i 1926 ett lite sagbruk for skur av bygningsmaterialer, mest beregnet på eget bruk. – Sønnene kom inn i firmaet i 1946 og firmaet utførte all salgs byggearbeider i tre og betong.
Breidal var en anerkjent byggmester og ble nok mye benyttet på Nanset. Han bygget bl.a. vårt funkishus i Ibsensvei i 1939.
Lokalene har i senere år vært utleid til privat bruk, vil jeg formode.

Foto:astridw

Etter Jan Einars fine utgreiing om Olaf Breidal og Sønner over, passer det jo med dette bildet. Her har fotografen snudd seg 180 grader og tatt bildet mot det som var tomta hvor Frode hadde sitt verksted. Det hadde vært fint å fått et bilde av verkstedet også, men det er vel for mye å håpe på? Skulle nesten ikke tro vi var på Nanset – det ligner mere på USA!

Nei, vi er ikke i USA, men på tomten hvor Gunvor og Frode Pettersen bodde. Her drev de, eller rettere sagt Gunvor, en liten kiosk. Først var den et frittstående lite bygg syd for boligen, men ble, trolig i 1962, utvidet og samtidig “sammenbygget” med hovedhuset. Adressen var Nansetveien 99. Huset ble revet straks etter at Nanset Marked hadde kommet i gang. Da trengtes det flere parkeringsplasser. Thommassen flyttet inn i sin den gang ENORME matforretning høsten 1971.
Under har jeg lagt inn et bilde av Pettersens hus etter at kioskdriften var over og alt var ombygd til bolig.

Nansetveien 97-99 ca 1979, utlånt av Ørnulf Pettersen. Jan Einar Bredal fotosamling.

Men OTTO, Frode Pettersen holdt IKKE til med sitt verksted på denne tomten. Hans Nanset Smie og Reparasjonsverksted lå på adressen Nansetveien 91 ! Frode kjøpte ei gammal smie som lå der rundt 1949-50.

Det var så langt borte – jeg husker verkstedet mere som om det lå rett ovenfor Bjørgulfsons bensinstasjon, men der tok jeg altså feil. Lurer på om ikke du har et bilde av Gunvor i kiosken også Jan Einar. Jeg har sett det her på Origo, men finner det ikke igjen i stort format? Godt at vi har fått litt liv igjen i Nanset-tråden!

Det lå også et litet verksted litt lengre nede i Nansetgt. nærmere bestemt i nr.91 og som banken rev ned for å bygge sitt gule hus. Det lille jeg vet om dette er at Cristian Hansen etb. ei smie her i 1920 og at Frode Pettersen startet Nanset Reperasjonsverksted her i 1949

Foto:astridw

Her i denne veistumpen bodde Dagfinn som kjørte Z – 82 og hans sønn Ulf som kjørte 125 ccm NSU. Den første husker jeg som sølvfarget og motorsykkelen mener jeg det var et grønnskjær over – eller kanskje det bare var meg som var grønn av misunnelse. Jeg er sikker på at det er flere som vet hvor dette er på Nanset, forøvrig kanskje i bydelens korteste vei/gate?

GARBORGSVEI. I huset til høyre bodde Gustav Landhjem som hadde kolonialforretning øverst oppe i Nansetveien.

Jeg rusla litt nedover i veien, men jeg kunne ikke finne igjen huset til familien Rastad. Hvis jeg ikke husker feil lå det på høyre sida når jeg gikk nedover mot skolen? Vel vel det begynner å bli noen år siden, men vi er i Garborgsvei, så absolutt!

Rastads hus, O2, ser du taket på til høyre, etter huset til Landhjem. Det var i den smale gårdsplassen mellom Rastad og Landhjem, den hjemmelagde bilen; Z-82, sto parkert i mine skoledager på 50-tallet.

Ach so, som min tyske svoger sier, når jeg på mitt glimrende tysk forsøker å forklare han saker og ting – altså inn til høyre her, ved slutten av det lyse gjerdet, Jan Einar! Jeg var ihvertfall på riktig side av veien.

Foto:astridw

Siden vi omtaler RASTAD og Z-82 såpass mye her, se på en lenke til denne siden

Det skrives jo så mye om barndomshjemmet mitt som er flott pusset opp etter gamle fotografier som den nye eieren fikk låne (adv.Knutsen hos Treschow?). Farfar kjøpte eiendommen i 1922. Huset til Dagfinn, Agnes og Ulf Rastad tilhørte eiendommen og var det opprinnelig staller med leilighet over. Parallelt med Garborgs vei, innerst i gården, var det utedoer. Bygningene på bakkeplan var verksted og entre for leilighet.
Rastad bodde i deler av første etasje i Greveveien 70 før de kjøpte i Garborgs vei og flyttet inn i. Dagfinn Rastad var en tusenkunstner og lagde mer enn Studebackeren, som jeg husker velig godt. Han fant opp ting og lagde blant annet en maskin som formet saker og ting i plast. En viktig del av arbeidet hans var også stanseformer til papp og papir, disse skulle bli esker og kasser. Jeg vil tro Gjestrum plastindustri benyttet seg av Rastad, kanskje også trykkeribedrifter.

Tilleggsopplysning til omtalen kiosken til Gunvor Pettersen. Otilie Engstøm drev i frukt og tobakk inntil Gunvor tok over. Engstrøm åpnet så kiosk i vis a vis Nansetveien 101.

I samtalene om livet på Torstrand har vi gjentatte ganger vært innom A/S Larviks Gasverk. Jeg kan ikke huske at vi har kommet inn på om det kan ha blitt lagt inn gassforsyning i huser på Nanset.
Men i en annonse i ØP fra august 1913, kommer det fram at Gassverket tilbyr innleggelse av nødvendig utstyr også her. – Hvorvidt noen kastet seg over dette tilbudet er derimot uvisst.

Her trengs info fra andre lesere…

Vår barndoms “dal”. Smia til Isak “Smed” er der. Kafeteriaen hvor vi spilte plater på Jukeboks etc. Bildet er fra ca. 1960.

https://www.flickr.com/photos/vestfoldmuseene/14579450052/in/set-72157645099806858/

Sommergartneriet til Monsen kommer også meget godt fram her, Roar.
Hyggelig gjensyn fra vår barndoms dal =;))

Ble bare litt “nysgjerrig” siden jeg bor i nærheten. Hvor langt oppe er dette, og er hovedveien vi ser Gamle Kongevei? Det er vel ikke så mange av disse husene som eksiserer lenger, kanskje. Så litt ukjent ut ….

Dette er bare 100 meter nord for REMA på Nanset, og “alle” husene eksisterer i dag og ser nærmest likedan ut. Smia er borte, det har blitt bygget rundkjøring her og mange, mange hus har kommet til. På den grønne plenen i forkant selges det i dag fritidsbåter. Det hvite huset til venstre i forkant, som tidligere rommet Slakter Lomme, har nå blitt erstattet av KIWI (før det, FORD Larvik).

Ja, det var litt av en forandring …

Øvre Nanset- Nanset skole ca. 1960

Her strømmer det på mange minner. Jeg husker hvem som bodde i de fleste av husene på bildet. Vi ser også bilen til kjøpmann Olsen utenfor forretningen.

Jeg tar med dette bildet også:
Nabolaget der du vokste opp Jan Einar

Ellers kan man se en rekke interessante bilder på linken.

Her: HOVLAND GÅRD. LINK

Nå skal jeg gi meg. Vestfoldmuseene har samlet mange flotte bilder fra Larviksområdet. Se selv.

Her var det virkelig mange spennende bilder, Roar!

Takk for linken. Anbefaler alle å se nærmere på alle de flotte bildene fra store deler av Larvik kommune.

Minner er jo så mangt, men for gutter i en viss alder, er ingrediensen FART og SPENNING noe som setter adrenalinet i høygir. På 1960-tallet ga nok ikke fjernsynet de aller største kickene for de fleste av oss. Når det kom til motor/motorsport, ble det noe annet.
Vi hadde jo hatt enkelt motorrace på Hovlandbanen, og for ikke å snakke om SPEEDWAY i bakken på Månejordet, hvor bl.a. den lokale favoritten var Jan Gjestum Larsen Et skikkelig søleløp var det , med noe som nok lignet ett par “sumpmyrer” som skulle forseres. Det er akkurat som om jeg kjenner “ståpelsen” på ryggen ennå, der vi observerte kjørerne bli mer og mer innsatt med jord og søle, under et øredøvende bråk av veltrimmede motorer.
Men også andre opplevelser skulle blir en del av vår oppvekst. Motorsykkelkjøring på loddrettvegg Hvem kunne unnvære en slik verdenssensasjon. Vi visste jo “at slikt ikke lot seg gjøre”!!!
Likevel, byen vår skulle komme på det “kartet” også, og vi unge fikk snart forståelsen av at det umulige faktisk var MULIG!
Siden dette er en Nansettråd, får jeg rose Nanset Idrettsforening for at de tok imot Star Tivoli og Cappers Motorsirkus noen få dager fra 25. mai 1960 og utover.

Innrømmer gjerne at Star Tivoli kjenner jeg ikke, men Cappers Motorsirkus finnes det litt om på nettet. Eieren Jack Capper var en svenske som gjennom minst 45 år reiste rundt som dødsrytter med sitt sirkus. Han skal ha besøkt Norge ved en rekke anledninger. Han var ikke bare kjent for med letthet kunne kjøre rundt på en loddrett vegg, nei han kjørte også rundt, innvendig på veggen i en “Globe”, som var snaut 5 meter i diameter.
På Nanset var det “veggen som møtte ham” og 2 andre sykelister. Ta en titt på annonsen, er ikke den *fartsfylt" nok!

Bildet over viser Capper fra sine unge dager. Siden han hadde hund, var det like greit å ta den med på en tur langs veggen.
Bildet viser ikke helt godt hvor brutalt “intimt” denne kjøringen var for oss som fikk være der å se, så jeg stjeler enda et bilde, men her er en annen svenske, Hans-Tommy i full gang med sine imponerende kunster.

Mener å huske at det ble kjørt i ei slik tønne på tomta til Farris Bad. Lurer på om det ikke var et tivoli som lå der det etterhvert ble friluftsservering. Dette måtte ha vært før 1960, Jeg husker lyden og lukta fra motorsyklene når de varma opp, men hadde ikke penger til å komme inn……..

Okæi, den gamle residensen til konsul Christiansen / Larvik Bad / Farris Bad, lå jo en gang på Nansetgrunn, så vi tar likegodt litt motorshow derfra inn i denne tråden.

Jeg skal ikke vært 100% skråsikker, O2, men det var nok William Arnes Motorshow som du husker. Han var her flere ganger og satte opp sin velodrom, bygget i tre. Husker selv at jeg som gutt var med å bygge/sette opp/bære, når han kom til byen og tomta rett ned for Farris Bad (der hvor det har vært parkeringsplass de siste årene).- Det var på den måten noen av unger fikk gratisbilletter til showet.

Jeg visste det ikke de gang, men William Arne Nilson var allerede den gang, gammel i gamet. Han hadde startet opp allerede i 1934. Vi, som yre guttongær, snakket ikke om annet i ukesvis, når det var motorshow i byen. Og lukta og lyden, … det er som om jeg føler den i margen ennå. Husker også en ettermiddag at jeg fikk lov å klyve opp på en av hans sykler, en Indian. Men det ble ingen kjøretur, bare “et lite sitt” !!!

Kjenner også den ekstra spenningen hver gang den lille racerbilen ble startet opp. om vi synes det ristet godt i velodromveggene når motorsyklene raset rundt, så var det “høydare” når bilen ble kjørt.

Bildet over synes jeg ligner svært mye på inngangspartiet som ble satt opp på Badetomta. Dette var SIRKUS på høyt plan.

Det er ett eller annet som sier meg at William Arne hadde en datter med seg i velodromen. Navnet husker jeg ikke i farten, men legger ved et bilde (som jeg fikk låne av Petter Wiik for lenge siden) av den søte unge damen!

Ca 1967 når jeg tusla i 6 klasse, vi bodde da i Porsgrunn ei stønn, var det et slikt MC Tønne show i byen..vi gutta var voldsomt imponert over dette, og var innom gjentatte ganger…SÅ en dag, spurte vi om vi kunne sitte på..det fikk vi..vi satt på styre, Persa på en og jeg på en annen en..du og dere det var spennende ja..var noe svimmel etter første “tur” men så sier dem, se mot mitten av teltet, opp eller ned..da går det over..

Kan vel legge til at vi var “noens” samtale evne i noen dager etter detta. Og masse jenter på skolen ble vi brått kjent med også…SÅNT er jo morro :)

En tanke som slo meg nå, når jeg ser på bildene av BILER dem brukte..DISSE måtte vel ha TrykkSmøring i alle fall…for G.kreftene vil nok holde oljen godt nede. Husker også disse bilane, og den litt rare GoKarten.

vedr. Motor Cirkus ……… William Arnes motorcirkus er vel det mest kjente av de som reiste i Scandinavia.
De kjørte stort sett Indian motorsykler. utroperen på Wiliam Arnes motorsirkus hadde følgende regle under vestfoldutstillingen på 60 tallet engang “och hans dotter Elisabeth på sin 650 ccm india maskin kjør rundt på dom loddretta veggarna i Velodromen” Så hun het alså: Elisabeth …….
jeg kan også nevne at Kit Renee fra Skien (jente alså) hadde sitt eget motor cirkus en periode…….
en annen opplysning som kanskje vekker noen minner, er at Elvis Presley faktisk kjørt selv i Tønne (brukte ikke stunt mann) i en av de mange Filmene han gjorde.
Endel av materiellet fra denne tiden finnes idag lagret i Sverige.

Han imponerte stort og det var stil over forestillingene – gubben kjørte jo i hvit skjorte og slips – se bildet fra Jan Einar!

Ellers er det skrevet mye interessant om de tekniske løsningene på syklene som ble brukt på en Google-side som kalles Nordiskt tivoliforum William Arne’s motorshow. Jeg greier altså ikke å linke til den siden her på Origo – rare greier.

Jeg antar at kornhøsten er over de fleste plassene i landet, nå som vi har kommet til november.
Slik utviklingen har blitt på Nanset, virker det kanskje litt “fjernt” at man på Hovland Gård hadde en god kornproduksjon inne på selve Hovlandbanen. Men slik var det en gang i tiden. Faktisk så sto det fin havreåker å modnet, da de første traverløpene gikk av stabelen på Hovland Traverbane den 24. og 25. august 1918.

Bildet mitt denne gangen viser kornhøsting på Hovland.

Jeg er vel ikke spesielt god på traktorer, men dette ligner da mye på en tidlig 30-talls Fordson N. Rimstads traktor har som vi ser ikke gummihjul. Her er det kun beinhardt metall som “var i skuddet”.

Finnes det noen som kan fortelle mer om de tekniske vidundrene som er på bildet?

Utlån Liv Rimstad. Jan Einar Bredal fotosamling.

Annonse