I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Fanteskøyter og sjøfanter.

[Bilde 700391 finnes ikke eller har blitt slettet]

Jeg har hatt interesse for livet og tradisjonen til de såkalte Fantene som ikke holdt seg på landeveien, men foretrakk livet på sjøen. Mange husker vel filmen “Fant” etter Gabriel Scotts to-bindsverk Fant I og II. Målet mitt er å seile i deres farvann og oppsøke deres tradisjonelle havner mm. Kan noen bidra med minner om disse sjøens handelsreisende fra vårt distrikt? Det finnes ikke mye informasjon på nettet, men det skal ha vært enkelte som levde slik helt opp til midten av 60 tallet. Ikke alle var av “Tater”-slekt. Noen var nok også norske “flyktninger” fra forbrytelser eller familiefeider. Kan noen hjelpe med minner og eller bilder av båtene de brukte? Ofte kjøpte de utrangerte fiske og losskøyter som ble bygget om. Alle aktuelle minner tas i mot med takk.

Vist 544 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Jeg snakka for ei tid sida med min gamle skolekamerat fra Rombærn, forfatteren Steinar Sørlle. Jeg spurte han ut litt om faren hans, fotograf Leif Sørlle, som hadde fotoforretning og atelier nær Prinsegata og i nedre Torggate. Jeg huska at Leif Sørlle viste smalfilm på Speiderhuset fra sommerturane med snekke nedover Sørlandskysten, noe som langtfra var vanlig midt på 50-tallet. Da sa Steinar at han huska fanteskøytene som seilte og gjorde “strandhogg” på “den bløde kyststribe”. Et godt tips er altså å snakke litt med Steinar!

Tusen takk for det tipset Ulf. Er det fler der ute som har noe å bidra med?

Prøv å søk på “Fanteskøyter” på Google, det ga en del treff, bl.a denne http://home.no.net/akaroh/pages/kleven.html og denne http://www.museumsnett.no/glomdalsmuseet/html/romani/latjo-drom/underveis/underveis_tilsjos.htm

Takk for tips og interesse! Glomdalsmuseet kjente jeg til fra før, og andre varianter av Google-søk som : sjøfant, reisende, romani osv. fører meg stort sett til Glomdalsmuseet. Noen spennende tips og kontaktnavn har jeg fått, så nå begynner jeg å nøste opp tråden, og da dukker det garantert mer opp!

I dag har jeg hatt kontakt med en som har lokal kunnskap om både havner og andre forhold knyttet til de Reisende til sjøs i Kragerø-skjærgården. Det var en spennende samtale der jeg også fikk vite at det skal ha vært enkelte som seilte rundt godt innpå -70 tallet, bl.a. en knivsliper som en annen kontakt har nevnt fra Larviksdistriktet. Mye tyder på at en mann tilbød sine tjenester som knivsliper med en båt som base så seint som i -74. Kanskje gikk han rundt i distriktet i perioder. Demrer det noe for noen?

Runar Hansen skreiv dette:

Har vært i kontakt med min mor. Hun kjenner til flere navn ,men lar de være da det endel av dem hun kjenner lever i dag og er gode mennesker. La oss si det slik de er som oss. Men båtene var små og store sjekter med hjemmelagede hus på. De kom ofte en og to av gangen. De solgte visper, kniver, koster, og den slags. De drev også med knivsliping. Hun husket også veldig godt at alle måtte låse dørene for nå var Tatrene kommet.

Av forskjellige grunner blir det ikke noen tur rundt kysten med båt i overskuelig framtid for meg, men jeg skal likevel en tur Rundt Norge 2012.

Ferden går langs kysten nordover, og spor og historier rundt sjøfantene er noe av det jeg aktivt vil oppsøke underveis. Flott om noen har tips, og send det gjerne på personlig melding om du ikke synes opplysningene passer i full offentlighet.

Det er hyggelig å se at fler gir tomler opp under denne tråden, også nylig! Jeg har et splittet forhold til dette temaet. På en side synes jeg ikke denne delen av kysthistorien har kommet godt nok fram, og på den andre siden er jeg neppe den rette til å formidle det bedre. Først og fremst fordi jeg ikke har noen bakgrunn, eller tilknytning til miljøet. Det begynner også å bli litt travelt om man skal få historien direkte fra de som selv var en del av dette folket/leveviset, og jeg er usikker på om jeg har overskudd og evne til å skape den tillitten og kontaktnettet som kreves for å møte de gamle og få lov til å videreformidle historiene.

Annonse