I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Larvik 1921 fra boka "Norges næringsveie i tekst og bilder"

[Bilde 656666 finnes ikke eller har blitt slettet]

I 1921 ga “Aktieforlaget Johannes Hancke” i Kristiania ut ei bok om Larvik i en serie “Fra Norges næringsveie i tekst og bilder”.
Boka ble gitt ut i forbindelse med Larviks 250 års jubileum, og beskriver store deler av næringslivet i Larvik og omegn, med bedriftenes historie, mange bilder av forretningsbygg, innehavere, mm.
Jeg har skannet de 162 sidene og håper at boka kan være til glede og nytte for flere enn meg.

For å få gjort jobben på en akseptabel tid, har jeg brukt lav oppløsning (150 dpi). Bildene i PDF-ene er derfor for dårlige for ”gjenbruk”/kopi, men om du ønsker ett eller flere bilder i bedre oppløsning enn 150 dpi til bruk i eget “prosjekt”, så ta kontakt. Jeg har dessverre ikke anledning/tid til å skanne alle bildene til jpg-format, men hjelper selvfølgelig deg som kan bruke bildene i boka til ”nyttige” formål.

Kontakt meg dersom du ønsker boka i PDF-format. Send meg da din E-mail, for Origo takler ikke PDF.

Vist 1166 ganger. Følges av 10 personer.

Kommentarer

Dette var spennende saker, noen av oss har måttet basere seg på muntlige kilder fram til nå. Da gjerne våre mødre eller deres venninner (fedrene er jo borte). For eget vedkommende, kom jeg over en bok i min mors bokhyller som heter Det Norske Næringsliv, Vestfold Fylkesleksikon. Boka hadde Johs Sætherskar som redaktør og ble utgitt i Bergen i 1949. Det blir 28 år etter at din bok ble utgitt. Det skjedde nok en del endringer i næringslivet ifm den andre verdenskrig også.

Hei Ole, og tusen takk for tilsendte filer! Her var det utrolig mye artig å lese – mye fin Larvikshistorie.

Jeg vil legge ut sider/bilder etter hvert som disse blir skannet i jpg-format.
Her er en tegning av Odd Jacobsens trevarefabrikk på Nanset. Det står dessverre ikke noe om hvor den lå. Jeg vet ikke noe mer, men kanskje noen har kunnskap om bedriften?

Dette er bedriften til Bjørn Høviks grandonkel.

I 1921 var Hovland Travebane Skandinavias i følge boka "Skandinaviens største “kjøre- og ridebane”.
I følge denne skissen hadde de også store planer for fremtiden, planer som dessverre ikke har blitt realisert.

Larvik Slip og Verksted må ha vært en betydelig bedrift i gamle Larvik, for det står i boka at de hadde sysselsatt 440 personer!

Her er et bilde som viser noen av de skip de hadde bygd.

Jeg får vel ta med “egen” bedrift, O. E. Leinæs bakeri i Nansetveien 59.

Her er et litt dårlig bilde fra boka av Songes gartneri på Nanset.

Ole E.Leinæs: Jeg sitter her med min mor , bildet fra Baker Leinæs ga henne gode minner om tiden hun jobbet der.
Hun var ansatt fra 1943-1948 og husker tilbake til den tiden med mye moro og glade minner.

Her får vi Nansethistorie på løpende bånd. Vi er jo også spente på om vi får litt innsideinformasjon om drifta av bakeriet! Hvilke forretninger leverte bakeriet til, hadde de noen spesialiteter, var det egne konditorer eller var det et reint bakeri osv. Kunnskapen min innen bransjen er beskjeden, men jeg kjørte altså brød og selte småkaker for Hauges bakeri på Torstrand i flere somre. Der var spesialiteten dobbeltsteikte brød til spesielle kunder; jeg ville kalt kneipen svidd. Eter brødrunden var det utkjøring av spesialbestilte bløtkaker fra konditor Ruud si hand. Dette står det litt om i en annen tråd, men nå var det baker Leinæs!

Leinæs Bakeri var både et konditori og bakeri.
Brød ble levert hjemme på døren hos private .
Kundene var fra Hedrum,Nanset ,hovedbyen og helt til Stavern.
Tutvedtbussen ble benyttet for levering til Hedrum og Stavernskundene fikk levering på ettermiddagen av Sigurd Leinæs,etter han hadde bakt ferdig.
I Larvik sentrum ble visergutt benyttet,min mor husker at Kristian Kongelf leverte her.
Sigurd Leinæs var konditor og hans bror Gunnar var baker.
Wienerbrød og Kneipbrød var bakeriets mest solgt varer pga utsøkt kvalitet.

Som sønn av bakern bodde jeg i Leinæs Bakeri fra 1956 til 1969, men kjenner vel ikke så mye til bakeriets omdømme og spesialiteter. Derfor en stor takk til Grethe, som sikkert formidler sin mors erfaringer etter 5-6 år i butikken. Sånn “inside” informasjon er jo artig for oss som vokste opp der.

Det jeg husker er at mange ba om “dobbelt-stekt” brød, for brødet til Leinæs skulle visstnok ha så god skorpe. Husker også at julekaka var svært populær.

Det er riktig at Sigurd også var konditor, men han kjørte, som Grethe sier, ogs ut brød til kundene. Derfor hadde vi også en konditor til, som het Dagfinn Hansen. Dagfinn var en meget hyggelig og omgjengelig kar. Han bodde øverst i Sveinsgate (30A?), og var vel egentlig en kunstner av natur, samt en handy-man på mange områder. Dagfinn hadde ei tegnebok med motiver for bløtkaker, og kakene ble like flott som tegningene i skisseboka hans, rene kunstverk. Håper det er noen som har tatt vare på den skisseboka!

I tillegg til brødet som ble levert “på døra”, var det også en del kunder som hentet brød i gangen/trappa i bakgården. I trappa lå det hver kveld mange, pent innpakkende brød. Dessuten var det ofte folk på døra hos oss eller hos Sigurd i 2. etasje på kvelden som ville kjøpe brød, noe de som regel fikk anledning til.

Onkel Sigurd kjørte også brød til flere butikker på Langestrand, og til kolonialbutikken som lå på Bommestad. Eller var det kanskje to butikker på Bommestad, Jan Einar? Jeg kan ikke huske at brødene som ble kjørt ut til butikkene ble pakket inn, for Sigurd bar dem inn i en stor, rund fliskurv. Sto det ikke en artikkel i Heidarheim om produksjon av slike flisekurver i Hedrum?

Ole: Jeg leser det du skrev for min mor og da plutselig husket hun
at Dagfinn jobbet der.
Det mest artige er at Dagfinn var fetter av min mor,så at hun glemte han er jo ille.
Det stemmer at han var kunstnerisk ,svært mange i familien var dyktige malere og tegnere.

Jeg synes at slike innblikk i hverdagslivet er både interessante og verdifulle. Takk til Ole, Grethe og mor til Grethe! Og nå lurer jeg fælt på hvor den berømmelige skisseboka er. Tenk om vi fikk et bilde av tegninga av ei bløtkake fra baker Leinæs!

Den berømmelige skisseboka kan nok bli vanskelig å finne.
Konditoren Dagfinn Hansen døde for nesten 30 år siden.

Si ikke det, Grethe. Noe slikt går ikke an å kaste. Jeg ser for meg 3 steder den kan være:

- Mitt søskenbarn Inger, onkel Sigurds eneste etterkommer
- Mine fettere Leinæs. Deres far, Knut, kjøpte bakeri-gården av Sigurd
- Datter til Dagfinn, dersom Dagfinn tok med seg boka da han sluttet. Husker ikke navnet hennes, men det har kanskje du muligheten til å sjekke?

Jeg kan sjekke innen min familie.

Datteren til Dagfinn heter Lill Margareth Johansen og bor i Stavern. Jeg skal forsøke å ringe henne ,så kommer jeg tilbake til saken.

Siden Larvik Bryggeri har vært nevnt, legger jeg ut den siden i boka som beskriver denne bedriften.

Bildet til venstre må være tatt fra nedsida av privatboligen til fam. Christiansen. På bildet til høyre ser vi stallen nærmest til høyre og tapperiet til venstre. Bak og til høyre er det den store vinkla hovedbygningen i murstein. Personene som er nevnte er bestefar, oldefar og tippoldefar til Christian som er medlem i “Larvik i nær fortid” og har gitt oss de mange opplysningene om Bryggeriet.

Ja jeg har lest om Baker Leinæs og hans conditor Dagfinn Hanssen. Dagfinn var min far og jeg var mye i bakeriet som lita jente. Jeg ser at skisseblokka hans fra conditoriet etterlyses, jeg har vært hos min mor og funnet i alle fall ei skisseblokk.

Hei Lill M. Johansen! Så gøy at denne skisseboka er kommet til rette! Har du noen mulighet til å dele noen av disse skissene med oss? Det jeg egentlig nå spør om, er om du kan skanne inn én eller flere skisser fra din fars bok og så legge ut bildene her…
Hilsen Janke M

Hallo Lill M.J.
Dette blir så inderlig spennende. I over ett halvt år har jeg igjen og igjen hørt om denne spektakulære skisseboken, mens jeg arbeidet med en artikkel om Baker Leinæs for Hedrum Historielags årsskrift “Heidarheim”. Selv gjennom iherdig søken sammen med Ole E. Leinæs, rakk vi ikke å spore den, før artikkelen måtte gå i trykken før jul. Dog bemerkes at den etter beste evne er minnet i artikkelen.
Ikke desto mindre håper jeg at du vil dele bilder med oss og dermed ta oss med en generasjon eller to tilbake i “baker-tid”.

Hei Lill
Artig å ha deg med her i Sonen.
Det gleder meg stort at dere har tatt vare på skisseboka til Dagfinn, for der er det mange flotte tegninger! Far din var virkelig en kunstner, og jeg tror han hadde stor glede av å dekorere bløtekakene. Han la vikelig sin ære i å gjøre jobben skikkelig, etter skissene han hadde tegnet i kladdeboka.
Hvor mange ganger sto jeg ikke inne i konditoriet og var imponert over Dagfinns håndtering av “sprøytene” med konditiorfarger, og så hvor flotte kakene ble med tegninger i mange farger!
Dessuten var han et flott og klokt menneske som hadde mye positivt å gi en unggutt som likte å slå av en prat med konditor’n.

Annonse