I registeret finner du stikkord til alle emner i Sonen. KLIKK HER og se alle de spennende emnene vi har i denne sonen

Larviks byjubileum i 1971

Byen vår fylte 300 år i 1971 og arrangementene var mange. Konge Olav V var hjertelig tilstede og skrev bl.a. navnetrekket sitt i “gjesteboka” i Herregårdsbakken. Byjubileet ble en eneste stor fest dette året, og i Herregården inviterte Larvik kommune til en storslått samling. Studerer man bildene her, vil nok et og annet kjent fjes dukke opp…

[Bilde 637851 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 637853 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 637856 finnes ikke eller har blitt slettet]
Vist 415 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Ser at Kronen drar litt på smilet ellers var det ikke mye smil og latter her. Hvem var det egentlig som var invitert – husker du det?

Nei, Otto, jeg har ikke peiling på hvem som er her. Bortsett fra Kronen som du nevner, gamle skoleinspektør Waale og ordførfer Gunnar Ellefsen -.alle på det nederste bildet. Men når du ser på klientellet her, så lurer jeg sterkt på om det kan være byens eldre garde som er invitert…

Artig tidsbilde dette, på det øverste bildet sitter Biskop Dagfinn Hauge. Han satt i sitt embete fra 1962 til 1978. Da jeg blåste opp bildet for å kikke litt nærmere på det, fant jeg jammen en pakke Craven A liggende åpnet rett foran biskopen! Det ser ut som om de har fått kringle og kaffe og jeg kan ikke se at noen røyker – også Craven A da gitt – sterke saker!

Takker, Otto! Du er jamen observant! Craven-pakka hadde jeg ikke sett før du gjorde oppmerksom på den. Ja Craven var sterke saker, men jeg er ikke så sikker på at det var biskopens. Tror nemlig det var vanlig den gangen at vertskapet la ut noen røykesaker på bordene…

Jeg husker en fryktelig episode fra det jubileet. Kongen skulle jo komme og han skulle bl.a. ha en omvisning på Larvik Sjøfartsmuseum. Her skulle alt skinne og vaskedama fra Ths. Arbo Høeg & Co, ble beordret bort sammen med vaskebaletten fra ferga. Som ansatt hos Høeg ble en kollega og jeg sendt bort for å sjekke at alt var i orden med vaskinga dagen før den store dagen.
Fra taket i første etg. på museet hang en to-tre-fire meter lang del av Ra I som var skåret ut av vraket etter denne som drev i land i Vestindia et sted. Sivbunten hang i to ståltråder. Det var overmåte fristene for to meget unge gutter å nappe med seg et lite strå fra denne berømte farkosten. Det var bare det at det var så vidt disse ståltrådene bar vekta, og det hele deiset dermed i gulvet under operasjonen. Strået ned i lomma, og nå begynet en hektisk periode for å få hengt det hele opp igjen før noen kom og tok oss på fersken. Sivbunten var jammen tung og en måtte holde den oppe mens en fikk vridd ståltrådene sammen igjen – en stygg skjøt midt i glaninga sånn ca. 1,6 meter over gulvet.
Vi hørte aldri noe om det, men det var to relativt nærvøse unggutter som tuslet tilbake til Høeg og meldte alt i orden.
Jeg tror jeg har strået hjemme i en fyrstikkeske et sted ennå, og glemmer aldri hvordan jeg fikk tak i denne.

Datt tilfeldigvis inn på denne sida.
2011, også et rundt år for Larvik ebber ut så mens det ennå er “jubileum” kan jeg komme en kommentar til feiringen i 1971.
Jeg var nær knyttet til det historiske opptoget som ble arrangert.
Hovedkontor for planlegningen av dette var Arkitektkontoret Bruun-Trulsen og Mathiesen hvor jeg var ansatt.
Primus motor var redaktør Krohn-Holm.
I den mest hektiske perioden var han innom kontoret så godt som hver dag.
Vi hadde brainstorming på mulige historiske innslag.
Resultatet ble virkeliggjort i en av hallene til Vestfoldutstillingen.
Bidragsytere i tillegg til meninge dugnadsarbeidere var bl a.
Wiksteen, som bygde baugen på en hvalbåt.
I all beskjenhet nevnes også at jeg bygde hvalen som båten jaget. Den hadde jentehåndballspillere fra Turn inni, som bar den. Jeg hadde ofret en gammel sykkel for å få hjul til å trille den på, men hjulopphenget brøt sammen, så istedet for å skyve, måtte jentene bære.
Malermester Hovde gjorde en kjempeinnsats med å male kulisser.
Av Finn Røed fikk vi låne traktor. Det er mulig den var innmat i hvalbåtbaugen.
Eller var det samlet inn lastebiler fra kommunen (mulig andre også)som tablåene ble bygd på.
Til slutt må nevnes Fjernsynsteateret som lånte oss tidsriktige kostymer.

Bortsett fra Kronen som du nevner, gamle skoleinspektør Waale og ordførfer Gunnar Ellefsen
Han som sitter under den bakre lysekrona på bildet 2, likner Ordfører Reidar Hansen. Han var vel ordfører fremdeles i -71.
På bilde 1 foran en vase sitter en som likner veldig på arkitekt Kjell Peder Midtun. Liakatt av opprinnelse, ivrig bidragsyter til ØP om byen.

Etter å ha klikket på bildene for å få de i noe størrre format, kan jeg så fast at Hatte-Marie må ha hatt noen gode dager i forkant av dette møtet på Herregården!

Annonse