Grand Hotel - minner og utbygging

[Bilde 155528 finnes ikke eller har blitt slettet]

Grand Hotel begynte å få for lite plass, og man besluttet å foreta en ombygging. Dette ble muliggjort først og fremst fordi Gyldenløve Kro hadde brent ned til grunnen. Et tilbygg og et påbygg moderniserte hotellet betraktelig.

[Bilde 155519 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 155520 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 155522 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 155523 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 155526 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 155527 finnes ikke eller har blitt slettet]
Grand Hotel, Gyldenløve Kro, Nybygg, storgata

På kartet

Kommentarer


Jeg husker godt “Kroa” brant, men mener bestemt det var i 70-åra. :-)

Tar jeg ikke helt feil var det i januar 1976 og brannen var påsatt, dette kan vell Janke stadfeste? For øvrig tragisk at den ikke ble bygd opp igjen.

Jeg er ikke hundre prosent sikker på årstallet, men januar 1976 kan kanskje stemme bra… Enig i at det er synd ikke Kroa ble gjenoppbygget, men da hadde vel heller ikke Grand sett ut som i dag.

En gang i tiden var Grand Hotel stort nok for både den ene og den andre.
Her følger ett par bilder som trolig er fra 1965 og dermed før utvidelsen til Janke.
Om Janke eller kanskje pikkoloen Otto, kan fortelle mer hadde det vært fint.

Jan Einar, er du sikker på at det nederste bildet er fra Grand? Min fru sier at såvel servitøren som interiøret er helt ukjent for henne, og hun jobba jo faktisk i serveringen i 1965!

Akkurat, Janke, det var det usikre jeg følte med dette bildet, jeg kjente meg ikke helt igjen. Tiden har gått og jeg har glemt mye.
Bildet stammer fra en Larvik-Fr-havn folder, og her kan det sikkert være fixet litt i forholdene mellom tekst og bilder.
Sorry, om dere har blitt lurt, men slikt er noe av usikkerheten med å legge ut gamle bilder.

Kan bildet være fra en av ferjene, kanskje? Hvis du ser på potetfatet og sausekoppen, så er dette typiske ting for et skip – ting som ikke kan knuses om de går i dørken. Jeg vet ikke, men tanken slo meg akkurat nå…

Kom over en brosjyre fra 1983 (da Brann ble seriemestere) fra ferjene, og uniformene der er ganske like som den på bildet. Og med tanke på der sløra blikket mannen til venstre har, er det sikkert fra bøljan den blå!

Grand Hotel i “gamle dager” var et yndet tilholdssted for de fleste av oss “gamlekarene” på Origo. Hvem husker for eksempel ikke alle de flotte orkestrene som underholdt en fullsatt Blomsterhaven? Jeg kom over disse tre bildene i mine gjemmer, så kan dere mimre litt og se om dere drar kjensel på noen av personalet fra dengang da…

Du har mye artige bilder i dine gjemmer JM. De som smaker på sjampisen husker jeg vel alle, men så var det dette med navn da. Fra venstre sitter vel herr Pedersen, kelner fra Danmark. Han ble spurt om hvor gammel han var når han skulle handle på Polet. Deretter har vi Solveig T , Tjøllingjente (?), damen deretter tror jeg du greier JM. Den unge mannen i mørk dress er Seniorrådgiver i Larvik Kommune og var ganske så fersk i restaurantfaget den gang dette bildet ble tatt. Bergersen, som ble hovmester i Blomsterhaven etter noen år som servitør. Damen til høyre jobbet kanskje i disken, de var gjerne kledd slik!

Bildet av musikerne er litt vrient for det er av tre italinere og en nordmann mens den originale besetningen var fire italienere og en amerikaner. Navnet på orkesteret mener gamlefruen var Quintetto De Solis. Mannen som har sneket seg inn på trommene er vel Frank Fragell som spilte både i Blomsterhaven og på Calle. Årstallet er vel kanskje 1962 – 64 (?) Hvis en tviler på italienerteorien ta en titt på pianistens stol!. Min kilde sier at vår danske venn herr Pedersen heter Willy til fornavn og at servitøren med flottest midtskill på bildet i midten er Knut Rismyhr. Jeg husker best den franske bil hans. Var det ikke en litt sjelden Renault mon tro?

Ja, Otto, her skal du få alle navnene på servitørene, jeg hadde dem, men Fruen var i tvil om jeg skulle bruke det offentlig… Men skitt au, det kan vel ikke gjøre noe!
På det øverste bildet av glade servitører ser vi fra venstre: Knut Rismyhr (som ganske riktig hadde en relativt sjelden sports-Renault), Oddbjørn Høydalsmo, Ågot Høydalsmo, Frank Fragell, Bjørg Mürer, Ambjørg Strand og Edna Rismyhr.
Det andre servitørbildet: Willy Pedersen (dansk som du sier), Ambjørg Strand, Bjørg Mürer, Ragnar Jensen, Kjell Bergersen og Anna Moen.
Fornøyd?

Fint med navna på folket, Janke. Tenkte jeg skulle følge opp med reklamebildet av Quintetto De Solis. Her kommer vår amerikanske venn JOE med. Han var gift med ei norsk jente – ikke helt vanlig i 1963.

For ikke å splitte opp musikerne tar jeg med The Nordanes som også besøkte Grand Hotell på tidlig 60-tall. Det var altså Asbjørn, Merete og Jørgen. Her var det gulljakker med fløyelskant slik stilen var den gangen. Fotografiet er tatt av H. Sønstrød, Drammen.

The Nordanes husker jeg så vidt navnet på, men dette var i begynneslen på min “karriere”, derfor har jeg lite å tilføye utover dette…….

Restaurant Calle i kjelleren på Grand var et fristed for mange. Her fant du alle lag av folket. Det hendte også at de fra det øvre lag av sociteten i Larvik kom ned i kjelleren hvis det ble for kjedelig i Blomsterhaven. Det fantes jo en bakvei slik at en slapp å gå ut i kulden. Gutta på Tråkka hadde alltid bord 5 på rekka hver lørdag. Det var fast bordbestilling, alltid på samme navn også etter at vedkommende hadde gått bort. Søndagene glemmer jeg aldri når guttane skulle ha en kvart Fiin Gammel Portvin og en Bokkøl. Nevane på guttane fra Torstrand var så svære at du bare så vidt så tuten på flaska, men først måtte klokka bli 12. De passet på skjenketiden på CALLE. Solli, Nygaard og Haga kjørte strengt og det var ingen å klage til – ikke hadde det nyttet å klage heller. Nede i kjelleren var det utrolig røykfullt og jeg husker Nygaard som var fisker og friluftsmann hadde en liten trekloss om han kalte ventilasjonsanlegget på Calle. Klossen ble plassert i utgangsdøra, men jeg tror ikke det hjalp noe særlig. Calle hadde levende musikk og mange husker nok med glede Nils Lundquist og Oppen Berntsen som spilte der i mange år. På Calle hadde de åpent alle dager unntatt mandag og da var det en festaften i heimen med mandagskake som sikkert var kjøpt hos konditoren i Kongegata. Har fått låne et bilde av min mor som nok er tatt tidlig på 60-tallet. To av de ansatte er fremdeles i live etter mange år i kjelleren på Grand – Du husker de kanskje?

For meg synes Grand Hotell alltid å ha ligget der akkurat slik det er i dag. Ombygging og utvidelsesbildene til Janke, til tross. Det liksom bare har vært slik, alltid.
I 1967 var en ung og entuastisk fotograf ute og luftet sitt kamera. Roy Sjølyst heter han. For noen dager siden sa han seg villig til å dele noen av bildene sine med oss. Blant dissse er dette bildet av GRAND.
Det må ha vært sommertid, og vi ser en stor blomsterprakt rundt om. Parasollene er satt opp på Friluften, så her ventes nok storinnrykk. Inngangen til Calle ligger der slik den tok imot meg da jeg ble stor nok til å late som om jeg var 18 !!!
Trafikken er ikke påtagelig i Storgata, som vi ser. Til venstre anes en Volvo Amazon. Utenfor hovedinngangen står noe “langt mer spennende”, sett med dagens biløyne. Den røde bilen er en Renault Dauphine. Denne lille franske frøkenen var et daglig innslag i byens trafikkbilde. hun ble “satt til verden” allerede i 1956 og ble produsert en ti – elleve år framover. Ingen spektakulær kraftmaskin akkurat med sine 32 hk, men sikkert godt nok den gangen. Husker jeg feil tro, men var det ikke flere slike som startet i et heat på Hovlandbanen ??
Den blå bobla vekker vel fortsatt ikke svært mye oppmerksomhet den dag i dag. Helt til høyre ser vi en bil som jeg personlig synes var meget tøff og for all del, helt anderledes. Dette er nemlig en Toyota Chrown pick up Ikke vanlig den gang, og i dag …. helt borte fra bybildet. Denne typen Toyota ble produsert mellom 1962 og 67, nåvel, … jeg er litt usikker på om pick upen var på markedet så lenge, den ble vel presentert for det norske folket året etter eller så, men likevel; … En vakker bil, også med Fordøyne =;) Nanset Standard solgte noen få av disse husker jeg. Bilnummeret er ikke helt lett å lese, men jeg gjør et forsøk selv med stor feilprosent; Z-2382.l

Grand hotell 1967. Foto Roy Sjølyst. Jan Einar Bredal fotosamling

Legg merke til hvor innbydenede fasaden på Grand er på dette bildet. Med hvite vinduer og bred hvit omramming. Sammenlign så med dagens dystre uttrykk hvor det er satt inn svarte vinduer og den før hvite kanten er malt i samme farge som resten av fasaden.
Merkelig at ikke ledelsen der nede ser dette.

Nå sitter jeg her og lurer. På høyre side av Grand hotell er det en statue. Hva heter den? Når kom den dit?
Var den plasser et annet sted før den endte ved Grand?

“Havmannen” laget av Dyre Vaa – er det den du mener?

Takk skal du ha Rolf! Jeg mente at navnet var “Havmannen”. Jeg har nå funnet ut (via nettet) at rederiet Iver Bugge forærte denne skulpturen til Larvik kommune i 1957. Den står sentralt plassert ved Grand Hotell kunne jeg også lese på nettet, men sto den der allerede i 1957???

Tja, kom den ikke på plass sånn rundt midt på/slutten av femtitallet tro? Den har i hvert fall ikke stått noe annet sted tidligere.

Jeg husker en som ble kasta ut fra Calle og om han sier historien at han landa helt borte ved Havmannen. Det må ha vært før 1961, så statuen stod ihvertfall der da. Jeg lurer på om Havmannen har blitt flytta (noen meter) en gang. Tildigere var jo innkjøringa til Grand ved siden av inngangen til Calle!

Joda, den ble flytta noen meter i forbindelse med tilbygget til Grand etter Kroabrannen.
Dersom den ble sjenket av Iver Bugge i 1957, så er det nok rimelig å anta at den ble satt opp i dette året – eventuelt året etter dersom gaven kom på et sent tidspunkt i -57.
Som guttunge så fant en kamerat og jeg to tryter svømmende rundt i dammen på Havmannen. Disse fisket vi opp med hjelp av en selvlaget håv. Tuppen på en håndrappet nylonstrømpe fra mammas skuff, og en bit ståltråd fra alt rotet i skjulet hjemme. Trytene ble imidlertid ikke så veldig godt mottatt hjemme og de ble aldri fortært.

Forsommeren 1961 var siste året jeg hadde helgejobb som pikkolo på Grand. Hver dag flagget vi med flagg fra de forskjellige landene vi hadde gjester fra. Bak resepsjonen var det et hyllearrangement hvor alle flaggene ble oppbevart. Huske også godt i helgene at Pete fra ØP kom innom og slo av en prat med resepsjonsjefen . Den gang var det Asbjørn Berg og hans kone Inger satt i kassa.

Det var ikke bare i helgene at Pete kom innom i lobbyen på Grand, Otto! Ifølge min bedre halvdel så var besøkene praktisk talt daglig – klokka 17.00 pleide han å ankomme og bestilte en kaffe og et stykke formkake! Det hendte også¨at han inntok middagen i Blomterhaven i helgene.

Grand hadde dengang mange kjente personer på besøk og det var nok ikke uten grunn at Pete kom innom, også i helgene. Jeg husker muntre møter i foajen hvor Erling Viksjø (arkitekten til regjeringsbygget), Gunnar Reiss-Andersen og Herman Wildenvey deltok. Dette var jo den tids kjendiser som vi alle kjente, i tillegg kom det mange som var stinne av stål, som resepsjonsjefen sa!
Jeg kan vel nevne at Terje Ythjall (Andersen) også jobbet som pikkolo i helgene sammen med meg. Terje var en dyktig tegner allerede den gangen.

Dette fotografiet fra Calle hang på en utedass i Telemark og har altså overlevd på den måten. Jeg burde sikkert ha husket flere navn fra dette live-bandet, men det er bare Nils Lundquist sitt som dukker opp. Det er mannen med klarinetten helt til høyre.

Bodde ikke han på Torstrand? Lundquist var en svært habil musiker som jeg husker best på saksofon. Lurer på om han ikke i perioder også spilt på cruise-båter i deler av året?

Var ikke denne kartongbiten brukt som ølbrikke – jeg får spørre den gamle diskedame som nærmer seg i0i år!

Thora mener at det er en ølbrikke fra Calle det er tatt bilde av over – desverre husker heller ikke hun navnet på andre musikere enn Nils Lundquist. Hun husket imidlertid at en av musikerne på sin lønningsdag alltid sendte penger på postanvisning til sin mor for å kjelpe henne med husleia – det var kanskje ikke så vanlig det?

Ellers burde Oppen Berntsen (piano) ha vært med på bildet – han og Nils spilte jo ofte sammen på Calle.

I februar 2012 (se ovenfor), ble det snakket litt om HAVMANNEN, skulpturen ved siden av Grand Hotell.
For å bekrefte antagelsene om tidspunktet for “åpningen” av fonteneskulpturen, legger jeg ved en kopi av et innlegg i Larvik Morgenavis, datert 1. juni 1957.

Under bildet skriver avisen bl.a.:
Endelig er da Havmannen kommet i sitt rette element efter å ha fristet en kummerlig tilværelse på vårt nedlagte gassverk. Her pryder han opp i landskapet så det er en fryd å se, bare man ikke ser på bakgrunnen mot Prinsegaten. Rislingen fra fontenen er svalende og lover godt for varme dager. Velkommen skal han være, samt følget!
Videre står det bl.a. … Fem år etter at skipsaksjeselskapet Nanset var gått til innkjøp av skulpturen sto rederiets representanter og billedhuggeren Dyre Vaa sammen med Larvik formannskap og beundret verket igår….